Συναγερμός από δερματολόγους για τις χαμηλού κόστους μεταμοσχεύσεις μαλλιών

Gazzetta team
Συναγερμός από δερματολόγους για τις χαμηλού κόστους μεταμοσχεύσεις μαλλιών
Οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών που εκτελούνται από μη εξειδικευμένο προσωπικό μπορούν να αφήσουν αφύσικα αποτελέσματα και να προκαλέσουν λοιμώξεις, γράφει η ισπανική εφημερίδα El Periodico, τονίζοντας ότι η Διεθνής Εταιρεία Χειρουργικής Μαλλιών ξεκινά μια ενημερωτική εκστρατεία σχετικά με τους κινδύνους των πειρατικών κλινικών.

«Ειδικά για την Τουρκία, μια χώρα στην οποία η κυβέρνηση χρηματοδοτεί τα κέντρα εμφύτευσης μαλλιών και γι' αυτό είναι φθηνότερα από ό, τι στην Ισπανία, οι Δερματολόγοι έχουν σημάνει συναγερμό» γράφει η ισπανική εφημερίδα.

Σε πολλές χώρες έχουν πολλαπλασιαστεί τα κέντρα μεταμόσχευσης μαλλιών που έχουν ρίξει πολύ τις τιμές, γεγονός που έχει οδηγήσει τους γιατρούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Προσοχή σε κλινικές εμφύτευσης μαλλιών «χαμηλού κόστους», επειδή το φθηνό μπορεί να αποδειχθεί πολύ ακριβό και όχι μόνο αισθητικά, αλλά και για την υγεία.

Η Διεθνής Εταιρεία Χειρουργικής Αποκατάστασης Μαλλιών (ISHRS)στην οποία μετέχουν πάνω από 1.000 γιατροί από 70 χώρες, έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για να πείσει όσους θέλουν να κάνουν εμφύτευση μαλλιών να αναγνωρίζουν τις πιο επικίνδυνες πρακτικές και κυρίως να ενημερώνονται πριν αφήσουν τα κεφάλια τους σε συγκεκριμένα χέρια και να επιλέγουν τα κέντρα που προσφέρουν εγγυήσεις.

Γιατροί και άπειρο προσωπικό

Η ISHRS αναφέρει ότι το 77,5% των ερωτηθέντων γιατρών ισχυρίζονται ότι έχουν παρακολουθήσει έξι ή περισσότερες περιπτώσεις ετησίως ασθενών με αποτυχημένες μεταμοσχεύσεις μαλλιών. Έτσι, σε ορισμένες «πειρατικές κλινικές», ιδιαίτερα την Τουρκία, οι μεταμοσχεύσεις πραγματοποιούνται από «τεχνικούς» και όχι από γιατρούς.

Οι δερματολόγοι συμβουλεύουν τους υποψήφιους για μεταμόσχευση μαλλιών να αντιμετωπίζουν με δυσπιστία όσα κέντρα ζητούν, για παράδειγμα στην Ισπανία, λιγότερο από 4.000 ευρώ.

Και αυτό γιατί πέρα από τα αισθητικά προβλήματα, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις.

Διάγνωση μέσω φωτογραφιών

Το πρόβλημα μεταμόσχευσης στην Τουρκία για παράδειγμα είναι ότι συνήθως η διάγνωση του κατά πόσον ή όχι θα μπορεί να κάνει το εμφύτευμα και αν υπάρχει μια καλή πρώτη ύλη, έχει γίνει εξ αποστάσεως, μέσω φωτογραφιών, και μερικές φορές η ανάλυση αποτυγχάνει. Και αν προκύψουν επιπλοκές ή ο πελάτης δεν είναι ικανοποιημένος, είναι δύσκολο να διεκδικήσει αποζημίωση λόγω και της απόστασης.

Στην Ισπανία η νομοθεσία είναι πιο προστατευτική, αλλά υπάρχουν και κλινικές χαμηλού κόστους, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν παρόμοιες ζημίες. Σύμφωνα με έρευνες, μόνο το 45% όσων κάνουν μεταμόσχευση μαλλιών στην Ισπανία είναι πολύ ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα.

Ο Σέρτζιο Βάνο, Διευθυντής της Μονάδας Τριχολογίας του νοσοκομείου Ramón y Cajal λέει ότι «πολλοί άνθρωποι θεωρούν τη μεταμόσχευση μαλλιών σαν να πηγαίνουν στην αγορά για να αγοράσουν γάλα και ψάχνουν για φθηνότερα σούπερ μάρκετ, λες και το προϊόν είναι το ίδιο και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος».

Ο δρ Βάνο συνιστά να είναι επιφυλακτικοί, τουλάχιστον στην Ισπανία, όσοι βρίσκουν λύσεις για μεταμοσχεύσεις μαλλιών που κοστίζουν λιγότερο από 4.000 έως 5.000 ευρώ.

Η σωστή ιατρική διάγνωση μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με λιγότερο επιθετικές και περίπλοκες τεχνικές από ό,τι οι μεταμοσχεύσεις. Υπό αυτή την έννοια, προειδοποιεί ότι είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι δεν υπάρχει ιατρική θεραπεία που να αποτρέπει την φαλάκρα. «Στην πλειοψηφία των ασθενών, εάν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί νωρίς, μπορείτε να αποφύγετε την απώλεια μαλλιών», προειδοποιεί ο δρ Βάνο.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ