Ο χυμός πορτοκαλιού μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Gazzetta team
Ο χυμός πορτοκαλιού μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου
Είναι γνωστό ότι ο χυμός πορτοκαλιού αλλά και άλλοι χυμοί εσπεριδοειδών είναι αναζωογονητικοί, καλές πηγές βιταμίνης C αλλά και άλλων αντιοξειδωτικών.

Εκτός όμως από τα θρεπτικά συστατικά ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σχεδόν κατά το ένα τέταρτο. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition.

Τα ευρήματα της μελέτης ανακάλυψαν πως οι άνθρωποι που κατανάλωναν το χυμό κάθε μέρα είδαν μείωση του κινδύνου σχηματισμού θρόμβου στον εγκέφαλο κατά 24%. Επίσης μειώθηκαν και τα ποσοστά των καρδιακών παθήσεων, αφού όσοι έπιναν χυμό πορτοκαλιού είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν βλάβη στις αρτηρίες.

Και ενώ οι επιστήμονες εδώ και χρόνια επισημαίνουν τα οφέλη όχι μόνο του πορτοκαλιού, αλλά όλων των φρέσκων χυμών, πολλοί τους αποφεύγουν λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα οφέλη για την υγεία όσον αφορά την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου, θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τους κινδύνους από την περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές του Ολλανδικού Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, δεν είναι μόνο ο χυμός πορτοκαλιού που μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά όλοι οι φρέσκοι χυμοί. Παρόλα αυτά είναι προτιμότερο να τρώμε τα φρούτα ολόκληρα, καθώς υπάρχουν περισσότερες μελέτες που επιβεβαιώνουν τα οφέλη τους.

Εδώ είναι μερικά άλλα οφέλη του χυμού πορτοκαλιού:

Ενισχύει την ανοσία: Ο χυμός πορτοκαλιού είναι πλούσιος βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και μας προστατεύει από το κρυολόγημα, τη γρίπη και άλλες φλεγμονώδεις ασθένειες.

Υγεία του δέρματος: Ο χυμός πορτοκαλιού περιέχει αντιοξειδωτικά τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των βλαβερών ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες, εκτός ότι αυξάνουν την εμφάνιση πολλών νοσημάτων, προάγουν επίσης τις ρυτίδες και τη γήρανση του δέρματος.

Απώλεια βάρους: Ο χυμός πορτοκαλιού είναι χαμηλός σε θερμίδες, γεγονός που τον καθιστά μια εξαιρετική επιλογή εάν θέλετε να χάσετε κιλά. Ωστόσο, οι διατροφολόγοι συμβουλεύουν συχνά να τρώτε ένα ολόκληρο πορτοκάλι, από ό,τι το χυμό.

Ισχυρά οστά: Το πορτοκάλι περιέχει περίπου 65 mg ασβεστίο, γι αυτό και συμβάλει στην υγεία των οστών. Είναι επίσης άφθονο σε φλαβονοειδή, τα οποία είναι αντιφλεγμονώδη και μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου της αρθρίτιδας.

Πηγή: jenny.gr