Όσοι έχουν γάτες, καλύτερα να τις κρατάνε μέσα στο σπίτι

Gazzetta team
Όσοι έχουν γάτες, καλύτερα να τις κρατάνε μέσα στο σπίτι
Οι επιστήμονες συμβουλεύουν: κρατάτε τις γάτες σας μέσα στο σπίτι για την καλύτερη υγεία τους και τη δική σας.

Οι επιστήμονες συμβουλεύουν όσους έχουν οικόσιτες γάτες να τις κρατάνε μέσα στο σπίτι ώστε να μη μολύνονται από διάφορα παράσιτα.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα στην επιθεώρηση Biology Letters της Royal Society of London, οι γάτες που βγαίνουν σε εξωτερικούς χώρους έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να μολυνθούν από παράσιτα ή από παθογόνους παράγοντες σε σχέση με όσες βρίσκονται μέσα στο σπίτι.

Oι συγγραφείς της έρευνας μάλιστα επισημαίνουν ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προσέχουν καθώς κάποιες από αυτές τις ασθένειες που κολλάνε οι γάτες σε εξωτερικούς χώρους μεταδίδονται και στον άνθρωπο.

Μάλιστα όσο πιο μακριά από τον ισημερινό βρίσκονται τα οικόσιτα αιλουροειδή, τόσο πιο πιθανό είναι να κολλήσουν κάποιο μικρόβιο ή ιό αν περνούν χρόνο αν είναι σε εξωτερικούς χώρους.

"Κάθε μοίρα γεωγραφικού πλάτους αυξάνει την πιθανότητα μόλυνσης κατά 4%", είπε η επικεφαλής της έρευνας Κέιλι Τσαλκόφσκι, ερευνήτρια στο τμήμα Δασοκομίας και Επιστημών της Άγριας Ζωής στο Πανεπιστήμιο Auburn της Αλαμπάμα, στις ΗΠΑ.

"Νομίζουμε ότι οι τροπικές περιοχές έχουν περισσότερη άγρια ζωή, περισσότερα παράσιτα. Αλλά προκύπτει ότι το γεωγραφικό πλάτος λειτουργεί αντίστροφα", δήλωσε η ίδια στο AFP.

Για να λήξει οριστικά το ερώτημα 'μέσα ή έξω οι γάτες', η Τσαλκόφσκι και οι συνάδελφοί της μελέτησαν σχεδόν 24 παλαιότερες έρευνες στις οποίες γινόταν σύγκριση του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου ως προς την παρουσία μιας ή περισσότερων ζωικών νόσων που πλήττουν τις οικόσιτες γάτες.

Συνολικά η νέα έρευνα εξέτασε 19 διαφορετικά παθογόνα γάτων σε περισσότερες από 12 χώρες, ανάμεσά τους και οι Ισπανία, Καναδάς, Αυστραλία, Ελβετία, Γερμανία, Πακιστάν, Βραζιλία, Ολλανδία και Άγιος Χριστόφορος (ένα νησί της Καραϊβικής).

Τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια για σχεδόν όλες τις νόσους, περιλαμβανομένης της ασκαρίασης (της ασθένειας που προκαλείται από το παράσιτο-σκουλήκι ασκαρίς) και του μονοκυτταρικού παράσιτου που προκαλεί την τοξοπλάσμωση. Και οι δύο ασθένειες μεταδίδονται στον άνθρωπο.

Το παραπάνω μάλιστα ισχύει ανεξάρτητα από τον τρόπο μετάδοσής τους στις γάτες, είτε δηλαδή μεταδόθηκαν από το έδαφος, από άλλες γάτες ή από την λεία τους, όπως τα ποντίκια ή τα πουλιά.

"Βασικά, όπου και αν βρίσκεσαι στον κόσμο, το να κρατάς μέσα στο σπίτι την γάτα σου είναι ένας καλός τρόπος για να την κρατάς υγιή, μακριά από μολυσματικές νόσους", κατέληξε η Τσαλκόφσκι συνοψίζοντας.

Οι άγριες γάτες πιθανόν να βρέθηκαν για πρώτη φορά σε ανθρώπινες κοινότητες στην αναζήτησή τους τρωκτικών και εξημερώθηκαν πριν από περίπου 5.000 χρόνια. Σήμερα εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 90 εκατομμύρια οικόσιτες γάτες στις ΗΠΑ και σχεδόν 500 εκατομμύρια παγκοσμίως.