Σε λίγες μέρες 24.000 εμβόλια θα είναι στα φαρμακεία

Gazzetta team
Σε λίγες μέρες 24.000 εμβόλια θα είναι στα φαρμακεία
Διαθέσιμα θα είναι την ερχόμενη εβδομάδα στα φαρμακεία 24.000 αντιγριπικά εμβόλια, γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός

Είκοσι τέσσερις χιλιάδες αντιγριπικά εμβόλια θα είναι διαθέσιμα την ερχόμενη εβδομάδα στα φαρμακεία, όπως γνωστοποίησε από το Ηράκλειο Κρήτης ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος μίλησε στην πρώτη Περιφερειακή εκδήλωση για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας των ΤΟΜΥ. «Είμαστε», είπε ο κ. Ξανθός, «σε μία φάση επιδημικής έξαρσης που σημαίνει ότι υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που νοσούν, αρκετοί από αυτούς νοσούν αρκετά σοβαρά και ιδιαίτερα άνθρωποι που έχουν συνοδά νοσήματα και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, καταλήγουν δυστυχώς παρά την υποστήριξη που δέχονται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Νομίζω ότι χρειάζεται ψυχραιμία, όχι εφησυχασμός αλλά ούτε και πανικός. Η επιστημονική κοινότητα οι επιδημιολόγοι, οι λοιμοξιολόγοι έχουν δώσει τις κατευθυντήριες οδηγίες, οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, αν και είναι στις ευπαθείς ομάδες, μπορούν και τώρα να κάνουν το εμβόλιο».

100% Επιστροφή* χρημάτων στον αγώνα Αταλάντα - Μίλαν (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Όπως ανέφερε, την επόμενη εβδομάδα, εκτός από τα 24 χιλιάδες εμβόλια που έφτασαν χθες, αναμένονται ακόμη 26 χιλιάδες, προκειμένου να υπάρχει ένα επιπλέον απόθεμα ασφαλείας εμβολίων. «Νομίζω ότι και με αυτό τον τρόπο ενισχύουμε και θωρακίζουμε περισσότερο το κομμάτι της κοινωνίας που έχει μεγαλύτερους κινδύνους να νοσήσει με σοβαρά συμπτώματα. Υπάρχει επάρκεια αντιιικών εμβολίων, νομίζω ότι με μία συνετή διαχείριση της υπόθεσης και από το ιατρικό προσωπικό αλλά και με ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες αυτή τη δυσκολία, την οποία αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.

Μιλώντας για τις ΤΟΜΥ είπε ότι το σύστημα αναπτύσσεται σταδιακά -με ελλείψεις και προβλήματα- ωστόσο υπάρχει θετική ανταπόκριση από τους πολίτες που αναγνωρίζουν ότι εδραιώνεται μια νέα σχέση ανάμεσα στον πολίτη και το δημόσιο σύστημα υγείας. «Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε τις κοινωνίες σε όλη τη χώρα για το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, πώς λειτουργούν οι μονάδες αυτές, ποιες υπηρεσίες παρέχουν πώς μπορεί ο πολίτης να έχει πρόσβαση σε αξιόπιστη και ποιοτική φροντίδα. Νομίζω ότι μετά από έναν χρόνο, έχουμε ένα σύστημα το οποίο αναπτύσσεται σταδιακά , προφανώς με ελλείψεις και προβλήματα αλλά νομίζω ότι ήδη έχουμε μια θετική ανταπόκριση από τους πολίτες και τους ασθενείς και θεωρώ ότι αυτό που αναγνωρίζουν είναι ότι υπάρχει περισσότερος χρόνος διαθέσιμος για κλινική εξέταση, καταγραφή του ατομικού και οικογενειακού ιστορικού, συμπλήρωση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου, ο οποίος και αυτός σιγά σιγά αρχίζει να αναπτύσσεται και να λειτουργεί και νομίζω ότι εδραιώνεται μια νέα σχέση ανάμεσα στον πολίτη και το δημόσιο σύστημα υγείας. Θεωρώ ότι καλή φροντίδα δεν παρέχεται μόνο στο δημόσιο νοσοκομεία αλλά και στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας» σημείωσε ο κ. Ξανθός.

Επιπλέον, όπως ανέφερε στη διάρκεια της ημερίδας, οι νέες δομές λειτουργούν σε συνεργασία με τα υπάρχοντα Κέντρα Υγείας και τις υπόλοιπες δομές του ΕΣΥ και στόχος είναι να υπάρξει δικτύωση και με άλλες υπηρεσίες, όπως δομές ψυχικής υγείας, δομές αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, κοινωνικές δομές των δήμων και της αυτοδιοίκησης. «Να υλοποιηθεί στην πράξη αυτό το οποίο λέμε ολοκληρωμένη φροντίδα υγείας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, που δεν περιλαμβάνει μόνο τη συνταγογράφηση αλλά και δράσεις πρόληψης, εμβολιασμού, αγωγής υγείας, ενημέρωσης ευαίσθητων ομάδων, με παρεμβάσεις στα σχολεία και κατ' οίκον φροντίδα. Μπορεί αυτές οι δράσεις να έχουν ένα βάθος χρόνου για να αναπτυχθούν με πληρότητα, όμως ήδη έχουμε 112 ΤΟΜΥ σε λειτουργία και αυτό σε μία χώρα που είναι σε περίοδο λιτότητας, νομίζω είναι πολύ σημαντικό βήμα, είναι ένα άλμα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Στην ημερίδα συμμετείχε και ο αναπληρωτής γ.γ. του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, ο οποίος εξήγησε ότι η προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου είναι διαρκής, αν και μέχρι σήμερα οι εγγραφές στις ΤΟΜΥ φτάνουν το 1 εκατομμύριο 900 χιλιάδες. «Σταδιακά κερδίζουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Τα πρώτα απολογιστικά στοιχεία είναι θετικά. Εκκρεμούν μονάδες που είναι να συγκροτηθούν. Μάλιστα στην Κρήτη το επόμενο διάστημα αναμένεται η συγκρότηση ακόμη δύο, μία στον 'Αγιο Νικόλαο και μία Ηράκλειο. Επιπλέον, έχουμε προσεγγίσει δύο χιλιάδες δράσεις στο σύνολο της χώρας σε ότι αφορά την πρόληψη και αγωγή υγείας, σε χώρους εργασίας και ΚΑΠΗ, κομμάτια που έλειπαν από το σύστημα υγείας. Σε ότι αφορά τις ΤΟΜΥ, του οικογενειακού γιατρού, έχουμε πλησιάσει το 1 εκατομμύριο 900 χιλιάδες εγγραφές σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των συμβεβλημένων και των οικογενειακών γιατρών στις άλλες δομές», είπε.

Στην Κρήτη οι εγγραφές, όπως εξήγησε ο αναπληρωτής Διοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, Στέλιος Δημητρακόπουλος, ξεπερνούν τις 50 χιλιάδες, στις 11 Τοπικές Μονάδες Υγείας που λειτουργούν, ενώ σημαντική πρόοδος, όπως τόνισε, αναμένεται να υπάρξει με την καινούργια προκήρυξη, που θα είναι μόνιμα ανοιχτή, ούτως ώστε όποιος γενικός γιατρός ή παθολόγος τελειώνει την ειδικότητα του να μπορεί να πάρει θέση στις ΤΟΜΥ.

«Οι εγγραφές έχουν ανοδική πορεία, με γεωμετρική πρόσοδο. Σε επίπεδο Κρήτης έχουν ξεπεράσει τις 50 χιλιάδες και αισιοδοξούμε ότι με την καινούργια προκήρυξη που θα είναι μόνιμα ανοιχτή, ούτως ώστε όποιος γενικός γιατρός ή παθολόγος τελειώνει την ειδικότητα του να μπορεί να πάρει θέση στις ΤΟΜΥ, θα επιταχύνει την υλοποίηση του εγχειρήματος που σε συνδυασμό με τις συμβάσεις των ιδιωτών οικογενειακών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, θα συμπληρωθεί ένα δίκτυο που θα παρέχει καθολική πλέον κάλυψη στους πολίτες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρακόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι ο σχεδιασμός για την Κρήτη, προβλέπει συνολικά 25 Τοπικές Μονάδες Υγείας.