Όσο λιγότερα τα... push-ups τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος εμφράγματος!

Gazzetta team
Όσο λιγότερα τα... push-ups τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος εμφράγματος!
Θέλεις κανείς να πάρει μια -κατά προσέγγιση- ιδέα για το πόσο μεγάλος είναι ο μελλοντικός καρδιαγγειακός κίνδυνος στη ζωή του;

Δεν έχει παρά να πέσει στο έδαφος και να μετρήσει τον αριθμό των κάμψεων (πουσάπ) που μπορεί να κάνει. Όσα λιγότερα, τόσο πιο πολύ κινδυνεύει να εμφανίσει κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα και να πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Παιχνίδι από παντού στη Novibet με κινητό και τάμπλετ.

Είναι πρώτη μελέτη που αναδεικνύει το πουσάπ ως «εργαλείο» ιατρικής πρόγνωσης - κάτι που πάντως θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και από μελλοντικές έρευνες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζάστιον Γιανγκ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», μελέτησαν στοιχεία για 1.104 άνδρες πυροσβέστες των ΗΠΑ, με μέση ηλικία 40 ετών, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε διάφορες ιατρικές εξετάσεις και παράλληλα είχαν κάνει πουσάπ (στο γραφείο του γιατρού, οπότε δεν ετίθετο θέμα να «κλέβουν»…).

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν σε βάθος δεκαετίας και σε αυτό το διάστημα υπήρξαν 37 καρδιαγγειακά περιστατικά (εμφράγματα, εγκεφαλικά κ.α.). Διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των πουσάπ ήταν πολύ καλός προγνωστικός δείκτης για τα μελλοντικά καρδιαγγειακά προβλήματα, ακόμη καλύτερος και από το τυπικό τεστ κόπωσης σε διάδρομο.

Ο κίνδυνος αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακού περιστατικού μέσα στην επόμενη δεκαετία ήταν κατά μέσο όρο 96% μικρότερος μεταξύ των ανδρών που μπορούσαν να κάνουν περισσότερα από 40 πουσάπ, σε σχέση με όσους δεν μπορούσαν να κάνουν πάνω από δέκα. Για όσους έκαναν 11 ως 20 πουσάπ, ο κίνδυνος καρδιοπάθειας ήταν μικρότερος κατά 64%. Ενώ όσοι μπορούσαν να κάνουν 21 έως 30 πουσάπ, είχαν περίπου το ένα τέταρτο του κινδύνου για στεφανιαία νόσο ή καρδιακή ανεπάρκεια, σε σχέση με όσους έκαναν λιγότερα από δέκα.

«Η χρήση των πουσάπ μπορεί να αποτελέσει μια δωρεάν και απλή μέθοδο για να αξιολογηθεί η λειτουργική ικανότητα κάποιου και να προβλεφθεί ο κίνδυνος ενός μελλοντικού καρδιαγγειακού επεισοδίου. Αυτό είναι πραγματικά σημαντικό, επειδή πολλά τεστ διαφέρουν στα αποτελέσματα τους και είναι πολύ ακριβά και χρονοβόρα, ενώ τα πουσάπ μπορούν να γίνουν μέσα σε ένα λεπτό», δήλωσε ο Γιανγκ.