Επιδημία γαστρεντερίτιδας στην Καστοριά: Ξεπερνούν τα 300 τα κρούσματα

Gazzetta team
Επιδημία γαστρεντερίτιδας στην Καστοριά: Ξεπερνούν τα 300 τα κρούσματα
Οι ασθενείς στην περιοχή της Καστοριάς και τους Άργους Ορεστικού ξεπέρασαν τα 300, σημαίνοντας συναγερμό στις τοπικές υγειονομικές υπηρεσίες.

Περισσότερα από 300 κρούσματα γαστρεντερίτιδας εκδηλώθηκαν στο Άργος Ορεστικό και την Καστοριά, από το Σάββατο μέχρι και σήμερα Δευτέρα.

Για τα μαζικά κρούσματα, εξέδωσε ανακοίνωση το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου ενημερώνει ότι «Από την αρχική διερεύνηση δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο κοινό γεύμα, δραστηριότητα ή άλλος κοινός παράγοντας / κοινή έκθεση στην οποία να μπορούν να αποδοθούν τα κρούσματα. Με τα έως τώρα δεδομένα δεν μπορεί να αποκλειστεί η υδατογενής πηγή της επιδημίας ενώ παράλληλα αναμένονται τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου δειγμάτων νερού που εστάλησαν στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας».

«Καθαρό» το νερό της περιοχής

Ωστόσο, όπως αναφέρει το fouit.gr, τα αποτελέσματα των πρώτων δειγμάτων πόσιμου νερού που ελήφθησαν από το δίκτυο ύδρευσης της πόλης του Άργους Ορεστικού το βράδυ της Παρασκευής είναι αρνητικά ως προς την ύπαρξη κολοβακτηριοειδών, E.coli. Ωστόσο αναμένεται αποτελέσματα και των δειγμάτων που ελήφθησαν τα επόμενα 24ωρα.

«Η κλινική εικόνα των ασθενών χαρακτηρίζεται από εμέτους, διάρροιες και κοιλιακό άλγος ενώ ο εργαστηριακός έλεγχος για Salmonella spp. και Shigella spp. ήταν αρνητικός και αναμένονται τα αποτελέσματα του ιολογικού ελέγχου δειγμάτων κοπράνων» αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, κλιμάκιο του οποίου πρόκειται να μεταβεί σήμερα στην περιοχή για την εκτίμηση της κατάστασης, το συντονισμό της διερεύνησης και τη διεξαγωγή αναλυτικής επιδημιολογικής μελέτης για την ανεύρεση της πηγής της επιδημίας γαστρεντερίτιδας στο Άργος Ορεστικό.

Πηγή: reader.gr