Καλλιτέχνης έπαθε δηλητηρίαση από τα υλικά που χρησιμοποιούσε για το γλυπτό της (pics & vid)

Gazzetta team
Καλλιτέχνης έπαθε δηλητηρίαση από τα υλικά που χρησιμοποιούσε για το γλυπτό της (pics & vid)
Μπροστά σε μία εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκε μία καλλιτέχνις από το Τορόντο του Καναδά, όταν διαπίστωσε ότι διάφορα συμπτώματα που παρουσίαζε η υγεία της οφείλονταν αποκλειστικά στο έργο τέχνης που φιλοτεχνούσε.

Η Τζίλιαν Γκένσερ φιλοδοξούσε από χρόνια να δημιουργήσει ένα πρωτότυπο έργο τέχνης, το «μήνυμα» του οποίου αφορούσε την σχέση της ανθρωπότητας με τον μολυσμένο κόσμο που η ίδια δημιούργησε μέσω της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Κάνε like στην σελίδα του Gazzetta.gr/plus στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

Για αυτό και πριν από 15 ολόκληρα χρόνια ξεκίνησε την δημιουργία μίας γλυπτής απεικόνισης του πρωτόπλαστου Αδάμ, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη τα κελύφη από διάφορα οστρακοειδή που συγκέντρωνε. Όμως, αμέσως μετά την έναρξη της δημιουργίας της έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα συμπτώματα, τα οποία αρχικά αφορούσαν σε ναυτία, εμετούς και ζαλάδες.

Η Γκένσερ, παρά την επιδείνωση της υγείας της, δεν έδωσε βάση στα συμπτώματα που παρουσίαζε, καθώς μία προγενέστερη διάγνωση της είχε δείξει την ύπαρξη ενός αυτοάνοσου νοσήματος.

Η κατάσταση, όμως, ολοένα και χειροτέρευε, ωθώντας τελικά την Γκένσερ στην επίσκεψη σε εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο, όπου έμαθε όλη την αλήθεια για την κατάστασή της.

Πιο συγκεκριμένα, ύστερα από ενδελεχείς εξετάσεις αίματος, οι γιατροί κι οι μικροβιολόγοι που ασχολήθηκαν με την υπόθεσή της, διαπίστωσαν υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης δηλητηριωδών ουσιών, όπως αρσενικό και μόλυβδο, τα οποία και προέρχονταν από τα μολυσμένα με τις παραπάνω ουσίες κελύφη των οστρακοειδών που χρησιμοποιούσε στο γλυπτό της.

Η παντελής απουσία αναπνευστικής προστασίας αλλά κι η καθημερινή επαφή της με τα όστρακα, μόλυναν τον οργανισμό της σε τέτοιο σημείο, με αποτέλεσμα να χάσει την ακοή της από το ένα αυτί αλλά και την αδυναμία ακόμα και να σταθεί όρθια.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η Γκένσερ θα μπορούσε να είχε βρει τραγικό τέλος ανά πάσα στιγμή, ενώ μετά την διάγνωση σταμάτησε κάθε επαφή με το δημιούργημά της, το οποίο απέμεινε για πάντα μισοτελειωμένο, ενώ η άτυχη καλλιτέχνις βρίσκεται υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση, καθώς τα συμπτώματά της εξακολουθούν να την ταλαιπωρούν ακόμα.

Πληροφορίες: bbc.co.uk.