Το εγκεφαλικό και το έμφραγμα μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό

Gazzetta team
Το εγκεφαλικό και το έμφραγμα μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό
Η κολπική μαρμαρυγή, μια συχνή μορφή αρρυθμίας, είναι ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων (ΑΕΕ), μετά την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα εκτιμάται ότι αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης ενός αγγειακού εγκεφαλικού κατά 3 έως 5 φορές και συνδέεται με το ένα τέταρτο περίπου των συνολικών ισχαιμικών εγκεφαλικών.

Στην Ελλάδα έχουμε κάθε χρόνο 32.585 νέα περιστατικά αγγειακής εγκεφαλικής νόσου, τα οποία αποτελούν την 1η αιτία αναπηρίας, με συνολικές άμεσες υγειονομικές δαπάνες 0.563 δισ. ευρώ και έμμεσες δαπάνες 1 δισ ευρώ.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις των αγγειακών εγκεφαλικών ξεπερνούν κατά πολύ την οικονομική διάσταση. Οι επιζώντες παρουσιάζουν συχνά μακροχρόνια αναπηρία, μεταξύ άλλων προβλήματα κινητικά, όρασης, ομιλίας, μνήμης, διαταραχές προσωπικότητας, κόπωση και κατάθλιψη.

Πολλά αγγειακά εγκεφαλικά θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί

Η μέτρηση του σφυγμού, του παλμού της καρδιάς δηλαδή, μία πολύ απλή διαδικασία που μπορεί να γίνει στο σπίτι ή το γραφείο, αποτελεί σωτήριο μέτρο πρόληψης για την πρόκληση κολπικής μαρμαρυγής, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, στο πλαίσιο της εκστρατείας ευαισθητοποίησης «Νιώσε τον Παλμό», συνιστά τη συχνή παρακολούθηση των καρδιακών παλμών. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί κάποιος να εντοπίσει έγκαιρα το πρόβλημα και να μειώσει την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής στοχεύει στον έλεγχο του αριθμού των σφίξεων, στην επάνοδο του καρδιακού ρυθμού στο φυσιολογικό, καθώς και στην πρόληψη με τη χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής του σχηματισμού θρόμβων, που θα μπορούσαν να αποκολληθούν και να προκαλέσουν Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίαση της καμπάνιας, ο Κωνσταντίνος Τσιούφης, αναπληρωτής καθηγητής καρδιολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ) και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης, αναφέρθηκε στην Κολπική Μαρμαρυγή και στη σημασία της αντιμετώπισης της, αλλά και στις νεότερες εξελίξεις στους τομείς της Προληπτικής αλλά και της Επεμβατικής Καρδιολογίας, με αφορμή και το επικείμενο 39ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 18-20 Οκτωβρίου 2018 στην Αθήνα.

Η καρδιακή ανακοπή

Ο κ. Ιωάννης Γουδέβενος, Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Ε και καθηγητής της Καρδιολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων, σε μια σύντομη παρουσίαση αναφέρθηκε στην εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή και τους αυτόματους δημόσιους απινιδωτές, σχολιάζοντας ότι «Η εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή αποτελεί την κύρια αιτία αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, με τους ασθενείς να καταλήγουν σε λιγότερο από μία ώρα από την έναρξη των συμπτωμάτων εκτός νοσοκομείου».

Στη χώρα μας καταγράφονται περίπου 79.000 τέτοιοι θάνατοι ετησίως και ο αριθμός αυτός παραμένει αμετάβλητος.

Είναι ενδιαφέρον να αναφέρουμε ότι η καρδιακή ανακοπή συνήθως οφείλεται σε έμφραγμα μυοκαρδίου, που επιπλέκεται με θανατηφόρο αρρυθμία και συμβαίνει στο σπίτι. Το 1/3 των ασθενών δεν έχει γνωστό καρδιαγγειακό ιστορικό ενώ το 50% δεν έχουν αναφέρει πρόδρομα συμπτώματα.

Με δεδομένο ότι λιγότερο από 10% των θυμάτων επιβιώνει, η έγκαιρη καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, δηλαδή εντός το πολύ 10 λεπτών, θεωρείται ως ο ακρογωνιαίος λίθος για την καλή έκβαση των ασθενών. Ωστόσο, «η έγκαιρη αντιμετώπιση προϋποθέτει παρουσία εκπαιδευμένων ατόμων και αυτόματων δημόσιων απινιδωτών και για το λόγο αυτό η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία πρωτοστατεί στην εκπαίδευση διασωστών και την τοποθέτηση απινιδωτών σε δημόσιες θέσεις», όπως τόνισε ο κος Γουδέβενος.

Προνοσοκομειακή διάγνωση του εμφράγματος

Ο Ιωάννης Κανακάκης, γενικός γραμματέας της Ε.Κ.Ε. και διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής του Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα», τέλος, αναφέρθηκε στη σημασία της έγκαιρης αντιμετώπισης του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, λέγοντας ότι «Παρά την πρόοδο στον τομέα της πρόληψης και θεραπείας των καρδιαγγειακών νοσημάτων, η καρδιαγγειακή θνητότητα παραμένει η πιο συχνή αιτία θνητότητας στον ευρωπαϊκό χώρο, με ποσοστό που κυμαίνεται στο 40% όλων των θανάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι το οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου (ΟΕΜ) και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελούν την αιτία θανάτου για πάνω από 2 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, πραγματοποιεί δράσεις ενημέρωσης για τα συμπτώματα του ΟΕΜ, ενώ παράλληλα σχεδιάζει σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα προ-νοσοκομειακής διάγνωσης του εμφράγματος και δημιουργεί δίκτυα πρωτογενούς αγγειοπλαστικής σε συνεργασία με τα επεμβατικά κέντρα.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ