Η γραβάτα μειώνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο

Gazzetta team
Η γραβάτα μειώνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο
Προσπαθήστε να δένετε τη γραβάτα όσο το δυνατόν πιο χαλαρά γύρω από τον λαιμό σας, προειδοποιούν επιστήμονες, αφού όπως ανακάλυψε νέα μελέτη, όταν είναι σφιχτοδεμένη εμποδίζει τη ροή του αίματος από και προς τον εγκέφαλο.

Για να διερευνήσουν κατά πόσον το άλλοτε υποχρεωτικό σχεδόν δια ροπάλου αξεσουάρ γίνεται θηλειά στον λαιμό των ανδρών, ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Σλέσβιχ-Χολστάιν στο Κιελο της Γερμανίας με επικεφαλής τον Ρόμπιν Λούντεκε εξέτασαν στον μαγνητικό τομογράφο τον εγκέφαλο 30 υγιών νεαρών ανδρών, εκ των οποίων οι μισοί φορούσαν και οι άλλοι μισοί δεν φορούσαν γραβάτα.

Για παιχνίδι επιπέδου και στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας επιβιβαστείτε στη Sportingbet. SportingBet.gr Όχι τυχαία επιλογή. (21+)

Από τους συμμετέχοντες που φόρεσαν γραβάτα ζητήθηκε να τη δέσουν σε κόμπο Ουίνδσορ και να τη σφίξουν αρκετά, σε βαθμό ώστε να τους προκαλεί ελαφρά δυσφορία.

Αμέσως αφότου οι εθελοντές έσφιξαν τις γραβάτες τους η ροή του αίματος στον εγκέφαλό τους μειώθηκε κατά 7,5% κατά μέσο όρο και εξακολούθησε να παραμένει μειωμένη (κατά περίπου 5.7%) για αρκετό διάστημα αφότου τους ζητήθηκε να χαλαρώσουν τη γραβάτα και να ξεκουμπώσουν τον γιακά του πουκαμίσου τους. Ενώ στην χωρίς γραβάτα ομάδα ελέγχου δεν παρατηρήθηκε καμία διαφορά, όλοι οι συμμετέχοντες με γραβάτα εμφάνισαν μείωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο, άλλοι σε μικρότερο και άλλοι σε μεγαλύτερο βαθμό – σε 5 εξ αυτών η μείωση ήταν μεγαλύτερη του 10%.

Πίεση στις φλέβες

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στη δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Neuroradiology», το σφίξιμο της γραβάτας πιέζει τις φλέβες στον λαιμό, συγκρατώντας το αίμα στο κρανίο και δημιουργώντας πίεση. Αυτή η έξτρα πίεση συμπιέζει τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να μειώνεται η ροή του αίματος. Τα ευρήματα των γερμανών επιστημόνων συνάδουν με μια προηγούμενη αμερικανική μελέτη η οποία είχε γίνει από ερευνητές του Νοσοκομείου Eye and Ear της Νέας Υόρκης και είχε διαπιστώσει ότι η γραβάτα αυξάνει την ενδοφθάλμια πίεση, αυξάνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο για την εμφάνιση γλαυκώματος.

Όσον αφορά τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο πάντως, ειδικοί οι οποίοι δεν συμμετείχαν στη γερμανική μελέτη επεσήμαναν πως, αν και καλό είναι όσοι φορούν γραβάτα να μην τη σφίγγουν, μια μείωση της τάξης του 7,5% μάλλον δεν έχει αισθητές συνέπειες ούτε εμφανή συμπτώματα για όσους άνδρες είναι υγιείς. Ωστόσο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στους καπνιστές, στους ηλικιωμένους και στα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.


Πηγή: insider.gr