Οκτώ καφέδες την ημέρα… το γιατρό τον κάνουν πέρα

Gazzetta team
Οκτώ καφέδες την ημέρα… το γιατρό τον κάνουν πέρα
Πολύ μελάνι έχει χυθεί για τα οφέλη του καφέ, αλλά κανείς δεν μας είχε πεις ως τώρα πόσο καφέ πρέπει να πίνουμε για να επωφεληθούμε από τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Βρετανικού Ινστιτούτου Καρκίνου (National Cancer Institute, NCI), ο καφές αυξάνει το προσδόκιμο ζωής ακόμη και για τους «φανατικούς» που πίνουν οκτώ φλιτζάνια καφέ ημερησίως.

Προς αποφυγή παρανοήσεων, πάντως, τα οκτώ φλιτζάνια δεν αντιστοιχούν σε οκτώ καφέδες, καθώς ο φρέντο, για παράδειγμα, περιέχει μεγαλύτερες δόσεις καφεΐνης από τον καφέ φίλτρου.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περίπου 500.000 Βρετανοί ενήλικες, αναδεικνύει τα οφέλη του καφέ, καθώς διαπιστώθηκε ότι όσοι πίνουν συστηματικά καφέ έχουν ελαφρώς χαμηλότερες πιθανότητες θανάτου σε βάθος 10 ετών. Είναι η πρώτη φορά, μάλιστα, που μελετήθηκαν οι αντιδράσεις του οργανισμού στην καφεΐνη, και συγκεκριμένα κάποιες γενετικές δυσλειτουργίες, όπως αποκαλούνται.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι έχουν 10-15% περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι ο καφές μειώνει τις φλεγμονές και βελτιώνει τη χρήση της ινσουλίνης από τον οργανισμό. Αυτό σημαίνει και μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη.

Οι επιστήμονες, βέβαια, προειδοποιούν ότι δεν θα πρέπει να αρχίσουμε να καταναλώνουμε καφέ για ιατρικούς λόγους –ή να αυξήσουμε δραστικά την καθημερινή ποσότητα πρόσληψης. Εξηγούν, επίσης, ότι για τις εγκύους, η υπερβολική ποσότητα καφέ μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής.


Πηγή: insider.gr