Όσο περισσότερο καπνίζει κανείς, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού

Gazzetta team
Όσο περισσότερο καπνίζει κανείς, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού
Οι άνδρες έως 50 ετών που καπνίζουν, είναι πιθανότερο να πάθουν εγκεφαλικό και όσα περισσότερα τσιγάρα κάνουν, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Όλο και περισσότεροι νέοι ενήλικοι παθαίνουν ισχαιμικό εγκεφαλικό και το κάπνισμα είναι μια αιτία γι' αυτό. Προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι όσο περισσότερο καπνίζει μια νέα γυναίκα, τόσο περισσότερο κινδυνεύει με εγκεφαλικό. Η νέα έρευνα δείχνει ότι το ίδιο συμβαίνει και με τους άνδρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Τζανίνα Μαρκιντάν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στη Βαλτιμόρη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Stroke" (Εγκεφαλικό) της American Heart Association, μελέτησαν 615 άνδρες ηλικίας 15 έως 49 ετών που είχαν πάθει εγκεφαλικό μέσα την προηγούμενη τριετία, καθώς και 530 υγιείς συνομηλίκους για λόγους σύγκρισης.

Διαπιστώθηκε ότι οι καπνιστές ήταν κατά μέσο όρο 88% πιθανότερο να πάθουν εγκεφαλικό σε σχέση με τους μη καπνιστές. Όσοι κάπνιζαν έως δέκα τσιγάρα τη μέρα, ήταν 46% πιθανότερο να πάθουν εγκεφαλικό σε σχέση με όσους δεν κάπνιζαν καθόλου. Αλλά όσοι κάπνιζαν πάνω από δύο πακέτα τη μέρα, είχαν σχεδόν πενταπλάσια πιθανότητα για εγκεφαλικό σε σχέση με τους μη καπνιστές.

«Το μήνυμα από τη μελέτη είναι ότι "όσο πιο πολύ καπνίζεις, τόσο πιο συχνά παθαίνεις εγκεφαλικό". Ο στόχος πρέπει να είναι να κόψει κανείς το κάπνισμα τελείως, αλλά έστω και μια μείωση του αριθμού των τσιγάρων μπορεί να βοηθήσει για να μειωθεί ο κίνδυνος» δήλωσε η Μαρκιντάν.