Slogun:Κι αυτοί οι Τούρκοι όλα μας τα έχουν πάρει. Μέχρι και ξύλο στον αγωνιστικό χώρο παίζουν!

FOLLOW US

Slogun:Κι αυτοί οι Τούρκοι όλα μας τα έχουν πάρει. Μέχρι και ξύλο στον αγωνιστικό χώρο παίζουν!
BWIN stripe gif

Ανησυχία για την έξαρση της ιλαράς στην Ευρώπη

Gazzetta team
Ανησυχία για την έξαρση της ιλαράς στην Ευρώπη
Ανησυχία για την επιδημία ιλαράς που «δεν φαίνεται να σταματάει», εκφράζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, τονίζοντας ότι υπάρχουν ακόμα θύλακες του πληθυσμού με ανεπαρκή εμβολιαστική κάλυψη.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει πως είναι σημαντική η εφαρμογή εμβολιασμού σε άτομα που ζουν ή εργάζονται σε κλειστές κοινότητες και εκφράζει την ελπίδα πως «η κινητοποίηση και οι εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα θα συντελέσουν καταλυτικά στον έλεγχο της επιδημίας, ώστε να μην τεθεί θέμα εφαρμογής υποχρεωτικού εμβολιασμού».

Παράλληλα επισημαίνει πως κακώς η πλειονότητα θεωρεί την ιλαρά παιδική ασθένεια, αφού και «οι ενήλικες νοσούν μεν πιο σπάνια από ιλαρά, αλλά σοβαρότερα από τα παιδιά», τονίζοντας πως «περίπου το 30% των περιπτώσεων ιλαράς θα παρουσιάσουν μια ή περισσότερες επιπλοκές, που είναι συχνότερες σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και σε ενήλικες άνω των 20 ετών»

Εξηγεί πως μερικές φορές, οι επιπλοκές αυτές μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και τον θάνατο, αναφέροντας ότι από την αρχή της επιδημίας μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί τρεις θάνατοι σε ανεμβολίαστα ή ατελώς εμβολιασμένα άτομα με το εμβόλιο της ιλαράς.

Το γεγονός ότι οι θάνατοι αφορούσαν άτομα ανεμβολίαστα ή ατελώς εμβολιασμένα, σύμφωνα με τον κ. Ρόζενμπεργκ «υπογραμμίζει την ανάγκη της χορήγησης 2 δόσεων εμβολίου έναντι της ιλαράς».

«Η πλειονότητα των κρουσμάτων ιλαράς του γενικού πληθυσμού ελληνικής υπηκοότητας ήταν ενήλικες άνω των 25 ετών» , σχολιάζει με αφορμή και το τελευταίο θανατηφόρο κρούσμα της νόσου που αφορούσε μια 35χρονη γυναίκα που είχε εμβολιαστεί μεν αλλά μόνο με μία δόση. Εκτιμά τέλος ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ολοκλήρωση του εμβολιασμού στους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας για να προστατευθούν οι ίδιοι και οι ασθενείς τους.

Κατά 400% αυξήθηκαν τα κρούσματα

Το γεγονός ότι η επιδημία βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του ΠΟΥ σύμφωνα με τα οποία το 2017 στην Ευρώπη καταγράφηκαν συνολικά 21.000 κρούσματα ιλαράς και 35 θάνατοι από την επιδημία. Την προηγούμενη χρονιά, το 2016, τα κρούσματα ήταν μόλις 5.273.

«Κάθε νέο κρούσμα ιλαράς στην Ευρώπη μας υπενθυμίζει ότι τα ανεμβολίαστα παιδιά αλλά και οι ενήλικες, άσχετα από το πού μένουν, παραμένουν σε υψηλό κίνδυνο όχι μόνο να νοσήσουν, αλλά και να μεταδώσουν την ασθένεια σε άλλους, που ενδεχομένως να μην έχουν την δυνατότητα εμβολιασμού», δήλωσε η δρ Σουζάνα Τζακάμπ, περιφερειακή διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη. «Περισσότερα από 20.000 κρούσματα και 35 χαμένες ζωές το 2017, είναι μια τραγωδία που απλώς δεν μπορούμε να αποδεχτούμε», συμπλήρωσε.

Συνολικά 15 από τις 53 χώρες στην ευρωπαϊκή ήπειρο αντιμετώπισαν το 2017 έξαρση στην ιλαρά, με την Ρουμανία να βρίσκεται στην χειρότερη θέση (καταγράφησαν 5.562 κρούσματα), δεύτερη χειρότερη την Ιταλία με 5.006 κρούσματα και τρίτη την Ουκρανία με 4.767. Ακολουθεί η χώρα μας, στην τέταρτη θέση, με καταγεγραμμένα 967 κρούσματα, η Γερμανία με 927, η Σερβία με 702, το Τατζικιστάν με 649, η Γαλλία με 520, η Ρωσία με 408, το Βέλγιο με 369, το Ηνωμένο Βασίλειο με 282, η Βουλγαρία με 167, η Ισπανία με 152, η Τσεχία με 146 και η Ελβετία με 105.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τι σας ανησυχεί περισσότερο στο ΚΕΕΛΠΝΟ, εσάς και τους επιστήμονες, από τα συνεχιζόμενα κρούσματα ιλαράς; Εκτιμάτε ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η κατάσταση να ξεφύγει;

Στη χώρα μας είναι σε εξέλιξη επιδημία ιλαράς, σε συνέχεια της μεγάλης επιδημίας ιλαράς που έχει εκδηλωθεί στην Ευρώπη από το 2016. Όμως, η επιδημία δεν φαίνεται να σταματάει καθώς υπάρχουν θύλακες του πληθυσμού με ανεπαρκή εμβολιαστική κάλυψη. Τα επίπεδα της εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα μας και οι εμβολιασμοί που πραγματοποιούνται, παρέχουν ένα αίσθημα ασφάλειας σχετικά με τον έλεγχο της επιδημικής έξαρσης.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται σε εγρήγορση και σημειώνει ότι η εξέλιξη της επιδημίας παρακολουθείται συστηματικά και ανάλογα με την πορεία της δίνονται κατευθυντήριες οδηγίες με βάση τα εκάστοτε επιδημιολογικά δεδομένα σε συνεργασία με τα εθνικά και ευρωπαϊκά αρμόδια επιστημονικά όργανα (υπουργείο Υγείας, Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ECDC κλπ).

Σε ποιες πληθυσμιακές ομάδες θα πρέπει να δοθεί έμφαση όσον αφορά την πρόληψη και γιατί;

Αναφορικά με την πρόληψη της νόσου μέσω εμβολιασμού, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό με 2 δόσεις εμβολίου ιλαράς των βρεφών, παιδιών, εφήβων και ενηλίκων που έχουν γεννηθεί μετά το 1970, δεν έχουν ιστορικό νόσου και δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Καθώς η επιδημία ιλαράς αφορά κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, που στην πλειονότητα τους είναι ανεμβολίαστα, έμφαση στην πρόληψη θα πρέπει να δοθεί σε αυτή την ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πληθυσμούς μεταναστών και προσφύγων που διαμένουν σε Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων/Μεταναστών έχει εφαρμοστεί και συνεχίζεται, κατά προτεραιότητα, εμβολιασμός έναντι της ιλαράς, δεδομένου ότι οι πληθυσμοί αυτοί λόγω των ειδικών συνθηκών διαβίωσης και του συγχρωτισμού μπορεί να αποτελέσουν εστία επιδημικής έξαρσης. Επιπλέον, δεδομένης της εμφάνισης κρουσμάτων ιλαράς σε επαγγελματίες υγείας είναι επιβεβλημένος ο άμεσος εμβολιασμός αυτών, για την προστασία των ιδίων και των ασθενών τους. Γενικά είναι σημαντική η εφαρμογή εμβολιασμού σε άτομα που ζουν ή εργάζονται σε κλειστές κοινότητες.

Οι περισσότεροι πιστεύουμε πως η ιλαρά είναι μια παιδική ασθένεια, η οποία ελάχιστα προσβάλει ενήλικες και δεν είναι τόσο επικίνδυνη ώστε να οδηγήσει κάποιον στο θάνατο. Είναι λάθος αυτή η πεποίθηση;

Ναι, η αντίληψη αυτή είναι εσφαλμένη. Η ιλαρά είναι μία παιδική ασθένεια, οι ενήλικες νοσούν μεν πιο σπάνια από ιλαρά αλλά σοβαρότερα από τα παιδιά. Περίπου 30% των περιπτώσεων ιλαράς θα παρουσιάσουν μια ή περισσότερες επιπλοκές, που είναι συχνότερες σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και σε ενήλικες άνω των 20 ετών. Συγκεκριμένα οι επιπλοκές αφορούν κυρίως το αναπνευστικό σύστημα (πνευμονία/πνευμονίτιδα) και το ΚΝΣ (εγκεφαλίτιδα οξεία ή και χρόνια). Μερικές φορές οι επιπλοκές αυτές μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και το θάνατο.

Το γεγονός ότι το τελευταίο θύμα των επιπλοκών της ιλαράς είναι μια 35χρονη γυναίκα που είχε κάνει μόνο μια δόση του εμβολίου, τι σημαίνει για εσάς όσον αφορά την πορεία της επιδημίας;

Όπως έχει τονιστεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, για την προστασία από την ιλαρά απαιτούνται 2 δόσεις εμβολίου ιλαράς. Πράγματι, πρόσφατα είχαμε θάνατο από ιλαρά σε 35χρονη γυναίκα από τον γενικό πληθυσμό, με αναφερόμενο εμβολιασμό με μία δόση εμβολίου ιλαράς, που κατέληξε λόγω πνευμονίας και αναπνευστικής ανεπάρκειας. Συνολικά από την αρχή της επιδημίας μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί τρεις θάνατοι σε ανεμβολίαστα ή ατελώς εμβολιασμένα κρούσματα ιλαράς. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη της χορήγησης 2 δόσεων εμβολίου έναντι της ιλαράς.

Ποιοι έχουν λόγο να επανεμβολιαστούν και πώς σκέφτεστε να τους πείσετε, καθώς υπάρχει μεγάλη αντίδραση, μέσω των κοινωνικών δικτύων για το συγκεκριμένο αλλά και για άλλα εμβόλια;

Η πλειοψηφία των κρουσμάτων ιλαράς του γενικού πληθυσμού ελληνικής υπηκοότητας ήταν ενήλικες άνω των 25 ετών. Επομένως, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην ολοκλήρωση του εμβολιασμού σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση τής διστακτικότητας έναντι των εμβολιασμών είναι οι ενημερωτικές παρεμβάσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα από τους υπεύθυνους φορείς (ημερίδες, διανομή φυλλαδίων και αφισών, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης), και η συνεχής ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας ιλαράς στη χώρα μας από τα μέσα ευρείας ενημέρωσης.

Υπάρχει η σκέψη για λήψη επιπλέον μέτρων, σε επίπεδο πρόληψης ή και αντιμετώπισης της κατάστασης;

Προληπτικοί εμβολιασμοί έναντι της ιλαράς έχουν ήδη αρχίσει πριν την έναρξη της επιδημίας. Συγκεκριμένα, κατά το διάστημα Μάρτιος 2016 - Ιανουάριος 2018 πραγματοποιήθηκαν 35.553 δόσεις MMR στον πληθυσμό των προσφύγων-μεταναστών που διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας από προσωπικό του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος PHILOS σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, τις Υγειονομικές Περιφέρειες, την Ύπατη Αρμοστεία, την Ελληνική Ένωση Διαμεσολαβητών Ρομά και τις συνεργαζόμενες ΜΚΟ του Υπουργείου Υγείας. Με την έναρξη της επιδημίας, από τον Αύγουστο 2017, πραγματοποιήθηκαν 5.194 δόσεις MMR σε καταυλισμούς Ρομά από προσωπικό του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος PHILOS.

Ελπίζουμε ότι η κινητοποίηση και οι εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα θα συντελέσουν καταλυτικά στον έλεγχο της επιδημίας, ώστε να μην τεθεί θέμα εφαρμογής υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Πηγή: reader.gr