Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Mason Virginia στο Σιατλ, με επικεφαλής τον Δρ Μπραντον Οουερμπαχ, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερες από 49.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Women's Health Initiative, μια εθνική μελέτη υγείας στις ΗΠΑ, την περίοδο 1993-1998. Κατά μέσο όρο οι συμμετέχουσες είχαν πάρει λίγο παραπάνω από 1,3 κιλά σε διάστημα τριών ετών.
Μετά την αξιολόγηση διαφόρων παραγόντων που συντελούν στην αύξηση του σωματικού βάρους (άθληση, συνολικός αριθμός καταναλισκόμενων θερμίδων, μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έπιναν τακτικά φρουτοχυμούς ήταν πιθανότερο να πάρουν κιλά.
«Μια ημερήσια ποσότητα 170 γραμμαρίων 100% χυμού φρούτων καθημερινά προήγαγε την αύξηση του σωματικού βάρους κατά περίπου 250 γραμμάρια ετησίως. Κι ενώ τα νούμερα μπορούν να φαίνονται μικρά, κάνουν πραγματική διαφορά στο τελικό σύνολο. Και η σύγκριση με ένα ολόκληρο φρούτο είναι ακόμα πιο ενδεικτική της συμβολής των χυμών στην αύξηση των κιλών. Μια μερίδα 170 γραμμαρίων φρουτοχυμού περιέχει από 15 έως 30 γραμμάρια σάκχαρα και 60-120 θερμίδες. Ένα ολόκληρο φρούτο περιέχει επίσης σάκχαρα, αλλά αυτά αποθηκεύονται στην πούλπα και τις φυτικές ίνες του φρούτου. Χωρίς τις πρόσθετες φυτικές ίνες, η ζάχαρη στον φρουτοχυμό εισέρχεται ταχύτερα στην ροή του αίματος προκαλώντας αύξηση της ινσουλίνης η οποία με τη σειρά της αλλάζει τον μεταβολισμό», εξηγεί ο Δρ Οούερμπαχ.
Και συμπληρώνει ότι, οι χυμοί των φρούτων έχουν περίπου τις ίδιες βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία με τα ολόκληρα φρούτα, αλλά δεν έχουν σχεδόν καθόλου φυτικές ίνες. Έτσι τα φυσικά σάκχαρα που περιέχουν απορροφώνται πολύ γρήγορα από τον ανθρώπινο οργανισμό και έτσι τελικά επηρεάζουν διαφορετικά το σώμα.
Πηγή: reader.gr