Άμεση παρέμβαση στις περιοχές που συγκεντρώνονται χρήστες ουσιών

Gazzetta team
Άμεση παρέμβαση στις περιοχές που συγκεντρώνονται χρήστες ουσιών
Πρόγραμμα άμεσης παρέμβασης στις περιοχές που συγκεντρώνονται χρήστες ουσιών, για την προάσπιση της υγείας.

Την προάσπιση της ατομικής και δημόσιας υγείας και την μείωση της βλάβης των ίδιων των χρηστών ουσιών, αλλά και την αποφόρτιση των περιοχών που συγκεντρώνουν μεγάλο κομμάτι αυτού του πληθυσμού, έχει στόχο η συντονισμένη συνεργασία τεσσάρων φορέων.

Για την παρουσίαση του προγράμματος «Δίκτυο άμεσης παρέμβασης για χρήστες ουσιών» παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη Τύπου στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ.

Την περιγραφή κι ανάλυση του καινοτόμου προγράμματος ανέλαβαν η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Ερμίνα Κυπριανίδου, η αντιδήμαρχος Αθηναίων Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ισότητας, Μαρία Στρατηγάκη, ο πρόεδρος του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ, Ευάγγελος Καφετζόπουλος και ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Βασίλης Γκιτάκος.

Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται αποσκοπούν στην ολιστική προσέγγιση των άμεσων αναγκών του πληθυσμού των χρηστών, στην πρόληψη της διάδοσης νοσημάτων (ηπατίτιδα, AIDS κλπ), καθώς και στην κάλυψη βασικών αναγκών επιβίωσής τους μέσα από τη διασύνδεσή τους με κοινωνικές και άλλες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων.

Όπως ανέφεραν οι ομιλητές, σημαντικό ρόλο θα έχουν οι ομάδες παρέμβασης στον δρόμο, όπου θα προσεγγίζουν τους χρήστες, στο πλαίσιο μιας πρώτης επικοινωνίας, αποσκοπώντας στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, διευκολύνοντας έτσι την διασύνδεσή τους με τις αρμόδιες υπηρεσίες που θα τους βοηθήσουν στην εξατομικευμένη αντιμετώπιση των αναγκών τους.

«Πρόκειται για ένα φιλόδοξο και καινοτόμο πρόγραμμα. Δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν μία τόσο συντεταγμένη και συντονισμένη προσπάθεια, με αξιόπιστους εταίρους και με μεγάλη σημασία για την ποιότητα της ζωής στο κέντρο της πόλης» επισήμανε η Ερμίνα Κυπριανίδου.

«Η δημόσια πολιτική αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, δεν μπορεί να ξεκινάει και να εξαντλείται μόνο σε δράσεις καταστολής. Γι΄αυτό, αυτό το πρόγραμμα-παρέμβαση στοχεύει να εστιάζει στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτά τα άτομα ώστε να μπορούν να ανακουφιστούν οι ίδιοι αλλά και να αποφορτιστούν οι περιοχές όπου συγκεντρώνεται το πρόβλημα» συμπλήρωσε η κ. Κυπριανίδου.

Από την πλευρά της, η Μαρία Στρατηγάκη υπογράμμισε τη σημασία που έχει αυτή η συνεργασία των τεσσάρων φορέων, καθώς και τον ρόλο του Δήμου Αθηναίων. «Ο Δήμος διαθέτει πολλές υπηρεσίες. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα θα επιμορφώσουμε κάποια άτομα να μπορούν να βοηθούν και να εξυπηρετήσουν εξαρτημένα άτομα. Επιπλέον, θα υπάρχει πρόγραμμα πληροφορικό που θα μπορούν να γίνονται παραπομπές σε άλλες υπηρεσίες όταν ο Δήμος Αθηναίων δεν μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις ανάγκες» ανέφερε η αντιδήμαρχος Αθηναίων.

Ο Ευάγγελος Καφετζόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ, τόνισε ότι «η προσέγγιση από την πλευρά τους θα είναι διερεύνηση των αναγκών». Ακόμη, ο κ. Καφετζόπουλος ανέλυσε τους άξονες δράσης του συγκεκριμένου προγράμματος, επισημαίνοντας ότι θα στοχεύει στη «βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης αυτών των ανθρώπων. Επιπλέον, θα προσπαθούμε να συμβουλέψουμε αυτούς τους ανθρώπους για ασφαλή χρήση, πώς θα πρέπει κι από που να προφυλάσσονται και να τους παρέχουμε υλικό για τη χρήση που θέλουν να κάνουν, ώστε να εξαλείψουμε το φαινόμενο της ανταλλαγής συριγγών που είναι κι η αιτία της αύξησης των μολυσματικών νοσημάτων ανάμεσα σε αυτό τον πληθυσμό».

Τέλος ο Δρ. Βασίλης Γκιτάκος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, σημείωσε: «Το πρόγραμμα στοχεύει σε μια από τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Από την αρχή της κρίσης ο αριθμός των άστεγων χρηστών έχει διπλασιαστεί, η σωματική και ψυχική τους υγεία έχει χειροτερεύσει και ο κοινωνικός τους αποκλεισμός έχει γίνει εντονότερος. Η σύνδεσή τους με τις υπηρεσίες και η συστηματική τους υποστήριξη θα έχει θετικό αποτέλεσμα και για τους ίδιους και για την κοινωνία».

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα θα παρακολουθείται από επιστημονική ομάδα και ο συντονισμός ανάμεσα σε ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ θα γίνεται εναλλάξ.

Πηγή: AΠΕ/ΜΠΕ