+slo-gun

Και όμως, υπάρχει εμβόλιο για τον επώδυνο έρπητα ζωστήρα

Και όμως, υπάρχει εμβόλιο για τον επώδυνο έρπητα ζωστήρα

Και όμως, υπάρχει εμβόλιο για τον επώδυνο έρπητα ζωστήρα

Ο φόβος, το άγχος και τα δυσάρεστα συναισθήματα που προκαλεί ο έρπης ζωστήρας μόνο με το άκουσμα του ονόματός του,  αποτρέπουν πολλούς από το να μάθουν για την ασθένεια αυτή, με αποτέλεσμα να μην είναι ευρέως γνωστό ότι κυκλοφορεί και στην Ελλάδα προστατευτικό εμβόλιο, το οποίο μάλιστα χορηγείται δωρεάν.

Οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει - και σωστά - τον έρπητα ζωστήρα με τον πόνο και το εξάνθημα στη μία πλευρά του σώματος ή του προσώπου. Δεν γνωρίζουν όμως ότι ο έρπητας ζωστήρας, πέρα από τον έντονο κνησμό και το εξουθενωτικό άλγος, μπορεί να σταθεί η αιτία για την απώλεια της όρασης ή της ακοής, ακόμα και για κινητικά προβλήματα.

Δυνητικά όσοι έχουν περάσει την ανεμοβλογιά, μπορούν να εμφανίσουν έρπητα ζωστήρα κάποια στιγμή της ζωής τους. Υπολογίζεται ότι το 95% των ενηλίκων έχουν νοσήσει ως παιδιά ή και αργότερα από ανεμοβλογιά, συνεπώς έχουν τον ιό που προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα µέσα στον οργανισμό τους και µπορεί να αναπτύξουν τη νόσο.

Η πιθανότητα εμφάνισης του έρπητα ζωστήρα υπερδιπλασιάζεται μετά την ηλικία των 60 ετών λόγω της φυσικής εξασθένησης του αμυντικού συστήματος του οργανισμού. Μάλιστα, όσοι έχουν χρόνια συνοδά νοσήματα, όπως σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα, χρόνια νεφρική νόσο, κατάθλιψη, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή άλλα νοσήματα, έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης έρπητα ζωστήρα.

Ο έρπητας ζωστήρας είναι μία επίπονη ασθένεια που προκαλείται από την ενεργοποίηση του ίδιου ιού που στο παρελθόν έχει προκαλέσει στο ίδιο άτομο την ανεμοβλογιά. Ο ιός μένει για χρόνια κρυμμένος και αδρανής σε κάποια νευρικά κύτταρα και όταν «ξυπνά» προσβάλει την περιοχή του δέρματος που καταλήγουν τα νεύρα – κρυψώνες.

Τα συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα ξεκινούν με την εμφάνιση ενός εξανθήματος με φυσαλίδες στη μία πλευρά του σώματος ή του προσώπου. Οι πιο συνηθισμένες περιοχές για την εκδήλωση του είναι το άνω μέρος του σώματος, ο θώρακας, ο λαιμός ή γύρω από τον οφθαλμό.

Το εξάνθημα συνοδεύεται από φαγούρα και πόνο, η ένταση των οποίων αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Η διάγνωση πολλές φορές αργεί, καθώς ο ασθενής μπορεί να αγνοήσει τα αρχικά συμπτώματα.

Όταν υπάρχει καθυστέρηση στη διάγνωση, τα αντιικά φάρμακα δεν μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση διότι πρέπει να χορηγούνται εντός 72 ωρών από την εμφάνιση του εξανθήματος.

Θα πρέπει επίσης να γίνει σαφές ότι δεν μπορεί κάποιος να κολλήσει έρπητα ζωστήρα από κάποιον που έχει έρπητα ζωστήρα. Ωστόσο, για όσο διάστημα είναι ενεργό το εξάνθημα (ανοικτές φυσαλίδες με υγρό) μπορεί να μεταδοθεί ο ιός και να προκαλέσει ανεμοβλογιά σε άτομα που δεν την είχαν ποτέ.

Επιπλοκές του έρπητα ζωστήρα

Η βασική επιπλοκή είναι η μεθερπητική νευραλγία, που οφείλεται σε βλάβη των νεύρων από τον έρπητα ζωστήρα. Περίπου το 20% των ασθενών με έρπητα ζωστήρα, ηλικίας άνω των 50 ετών, εκδηλώνει τον έντονο πόνο της μεθερπητικής νευραλγίας για μήνες ή και χρόνια, μετά την εξαφάνιση του εξανθήματος.

Η μεθερπητική νευραλγία, λόγω της μεγάλης διάρκειας του πόνου, έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες στην καθημερινή ζωή του πάσχοντα, όπως αυπνία, συνεχή εξάντληση, κατάθλιψη, κοινωνική απομόνωση, δυσκολία ακόμα και σε καθημερινές κινήσεις, (πλύσιμο, ντύσιμο, κ.λπ.).

Το 10-20% των ασθενών εκδηλώνουν τον οφθαλμικό έρπητα ζωστήρα με κίνδυνο ακόμα και να χάσουν την όρασή τους στον προσβεβλημένο οφθαλμό. Επίσης, ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής, σοβαρή λοίμωξη του δέρματος, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις οδηγεί σε βλάβη του νεύρου που ελέγχει την κίνηση (περιφερική κινητική νευροπάθεια).

Ο έρπητας ζωστήρας είναι μία ασθένεια που προκαλεί αφάνταστο πόνο και απίστευτη ταλαιπωρία στον πάσχοντα.

Αν λοιπόν αναλογιστεί κανείς τους κινδύνους από τον έρπητα ζωστήρα, ειδικά σε άτομα με χρόνια νοσήματα, αντιλαμβάνεται την αξία του εμβολιασμού έναντι του έρπητα ζωστήρα και της μεθερπητικής νευραλγίας.

Το εμβόλιο ενισχύει το αμυντικό σύστημα, έτσι ώστε να παραμείνει σε κατάσταση αδράνειας ο ιός στο οργανισμό και να μην μπορεί να εκδηλώσει τον έρπητα ζωστήρα και την μεθερπητική νευραλγία.

Στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές χώρες του κόσμου, κυκλοφορεί το εμβόλιο το οποίο έχει εξαιρετικό προφίλ ασφαλείας και αποτελεσματικότητας. Το εμβόλιο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας και χορηγείται δωρεάν σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ανεξάρτητα από το αν είχαν εκδηλώσει στο παρελθόν έρπητα ζωστήρα.

Best of internet