Instagram: «Κλειδωμένες» φωτογραφίες μπορούν να γίνουν δημόσιες λόγω ενός κενού ασφαλείας

Gazzetta team
Instagram: «Κλειδωμένες» φωτογραφίες μπορούν να γίνουν δημόσιες λόγω ενός κενού ασφαλείας
Ακόμα και αν το προφίλ είναι «ιδιωτικό» και όχι δημόσιο, μπορεί κάποιος να «κατεβάσει» φωτογραφίες.

Ανησυχία έχει προκαλέσει μια πρόσφατη αναφορά για το Instagram.

Συγκεκριμένα, έκθεση του Buzzfeed, προειδοποιεί ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουν «ανέβει»σε ιδιωτικούς λογαριασμούς μπορούν να προσπελαστούν, να μεταφορτωθούν και να αναρτηθούν δημόσια, χάρη σε μια «απλή» εργασία.

Το Buzzfeed εξήγησε: «Το hack - το οποίο λειτουργεί και στις ιστορίες Instagram - απαιτεί μόνο μια στοιχειώδη κατανόηση της HTML και ενός προγράμματος περιήγησης. Μπορεί να γίνει με λίγα κλικ».

«Ένας χρήστης ελέγχει απλώς τις εικόνες και τα βίντεο που φορτώνονται στη σελίδα και στη συνέχεια «τραβάει» τη διεύθυνση προέλευσης. Αυτή η δημόσια διεύθυνση URL μπορεί στη συνέχεια να μοιραστεί με άτομα που δεν έχουν συνδεθεί με το Instagram ή δεν ακολουθούν τον χρήστη», συμπληρώνει.

Αυτό μπορεί να συμβεί και με τις αναρτήσεις αλλά με τα stories των χρηστών, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως για να γίνουν όλα αυτά βασική προϋπόθεση είναι να καταφέρει κάποιος να μπει στο προφίλ του χρήστη που το έχει ιδιωτικό.

Ωστόσο το Instagram ισχυρίζεται πως είναι ακριβώς το ίδιο με το να κάνει κάποιος printscreen, όπως αναφέρει η Mirror.

Από την άλλη, το Buzzfeed υποστηρίζει ότι αυτή η διαδικασία διαφέρει από τη λήψη ενός στιγμιότυπου οθόνης ενός ιδιωτικού λογαριασμού, για διάφορους λόγους.