Eφευρέθηκε το πιο μαύρο υλικό: Απορροφά το 99,6 του φωτός!

Gazzetta team
Eφευρέθηκε το πιο μαύρο υλικό: Απορροφά το 99,6 του φωτός!
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο ΜΙΤ των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι παρήγαγαν το πιο μαύρο υλικό που έχει δημιουργηθεί έως σήμερα. Είναι δέκα φορές πιο μαύρο από οτιδήποτε είχε υπάρξει έως τώρα, απορροφώντας το 99,96% του φωτός που πέφτει πάνω του από οποιαδήποτε γωνία.

Το υλικό αποτελείται από μικροσκοπικούς νανοσωλήνες άνθρακα (CNT) κάθετα ευθυγραμμισμένους πάνω σε ένα υπόστρωμα αλουμινίου. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου οι επιστήμονες των υλικών να σχεδιάσουν ένα υλικό που θα απορροφά το 100% του φωτός (κάτι σαν μαύρη τρύπα στο διάστημα).

Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Applied Materials» (Εφαρμοσμένα Υλικά) της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (ACS). Ο καθηγητής Μπράιαν Γουάρντλ δήλωσε ότι «κάποιος θα βρει ένα ακόμη πιο μαύρο υλικό και τελικά θα κατανοήσουμε όλους τους υποκείμενους μηχανισμούς, οπότε θα είμαστε πια σε θέση να κατασκευάσουμε το απόλυτο μαύρο».

Κάνοντας επίδειξη των δυνατοτήτων του νέου υλικού, οι επιστήμονες κάλυψαν με αυτό το υλικό, σαν μανδύα, ένα φυσικό διαμάντι 16,8 καρατίων, κάνοντας το να «εξαφανιστεί» από την κοινή θέα. Μάλιστα το πείραμα παρουσιάζεται σε νέα έκθεση έργων τέχνης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και οι επιστήμονες δήλωσαν ότι θα διαθέσουν δωρεάν το κατάμαυρο υλικό τους σε όποιον καλλιτέχνη θέλει να το αξιοποιήσει για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.

Πέρα από τον χώρο της τέχνης, τέτοιου είδους υλικά μπορούν να αξιοποιηθούν μελλοντικά, μεταξύ άλλων, σε οπτικές και διαστημικές εφαρμογές, π.χ. σε τηλεσκόπια που αναζητούν εξωπλανήτες.