Η NASA αποκάλυψε την πρώτη εκτυπωμένη 3D κατοικία των ανθρώπων στον Άρη (pics)

Gazzetta team
Η NASA αποκάλυψε την πρώτη εκτυπωμένη 3D κατοικία των ανθρώπων στον Άρη (pics)
Ο πύργος είναι σε σχήμα στρογγυλό, έχει μια αποτελεσματική δομή συμπίεσης και επιτρέπει συνεχή ενίσχυση.

Η NAΣA αποκάλυψε σχέδιο για ένα 3D-τυπωμένο πύργο που θα μπορούσε να προσφέρει στέγη για τους πρώτους ανθρώπους στον Άρη.

Κατασκευάζεται από σκυρόδεμα και ίνες βασάλτη, με εσωτερική επένδυση από πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας, η οποία ενεργεί ως «κύστη αέρα».

Το φως εισέρχεται στην κατοικία σε ύψος 30 μοιρών από τον ορίζοντα, μέσα από τους θύλακες που έχουν σχήμα κοραλλιού και βρίσκονται στις πλευρές και στην κορυφή του πύργου, βοηθώντας στην προστασία των κατοίκων από την ακτινοβολία.

Ένα Σύστημα Περιβαλλοντικού Ελέγχου και Υποστήριξης Ζωής - παρόμοιο με αυτό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού - βρίσκεται στο κέντρο της οικίας για βέλτιστη κυκλοφορία και ροή αέρα.

Το κατώτατο τμήμα του πύργου περιλαμβάνει δύο εργαστήρια, ενώ το επάνω μέρος περιλαμβάνει τους χώρους διαβίωσης, συμπεριλαμβανομένων υπνοδωματίων, τουαλέτας και ντους, καθώς και κουζίνα και περιοχή προετοιμασίας φαγητού.

Υπάρχει ένας πύργος νερού ακριβώς στην κορυφή και «κάθετοι κήποι» σε όλο τον πύργο, οι οποίοι φιλτράρουν το βρώμικο νερό για επαναχρησιμοποίηση.

Μια εξωτερική σκάλα σκαρφαλώνει γύρω από το κτήριο, παρέχοντας μια περιοχή καταφυγίου που είναι περιβαλλοντικά ξεχωριστή από την οικία, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ο πύργος, που σχεδιάστηκε από την ομάδα SEArch + / Apis Cor με έδρα τη Νέα Υόρκη, κέρδισε την πρώτη θέση στο τελευταίο στάδιο της 3D-Printed Habitat Challenge της ΝΑΣΑ.

Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να δημιουργήσουν βιώσιμα καταφύγια κατάλληλα για τη Σελήνη, τον Άρη ή πέραν αυτού, χρησιμοποιώντας πόρους που διατίθενται στην περιοχή σε αυτές τις θέσεις.

Η ομάδα SEArch + / Apis Cor μοιράζεται το βραβείο των 100.000 δολαρίων με δύο άλλες ομάδες - την Zopherus με έδρα το Αρκάνσας και την Incubator Mars με έδρα το Κοννέκτικατ.

Ο σχεδιασμός της Mars Incubator αποτελείται από τέσσερις χώρους - ένα προθάλαμο, έναν κύριο χώρο διαβίωσης, έναν χώρο πολλαπλών χρήσεων και μια περιοχή βιολογικής παραγωγής για την ανάπτυξη των φυτών.

Πηγή: reader.gr