Πρόστιμο «μαμούθ» στη Google 1,4 δισ. ευρώ από την Κομισιόν

Gazzetta team
Πρόστιμο «μαμούθ» στη Google 1,4 δισ. ευρώ από την Κομισιόν
Πρόστιμο 1,4 δισ. ευρώ επιβλήθηκε στην Google από την Κομισιόν για παραβίαση των νόμων περί ανταγωνισμού, εξαιτίας της διαφημιστικής υπηρεσίας της, AdSense.

Πρόκειται για το τρίτο πρόστιμο που επιβάλλεται από την ΕΕ στον αμερικανικό κολοσσό.

Η Επίτροπος Ανταγωνισμού της Κομισιόν, Μαγκρέιτε Βέστεϊγιερ, δήλωσε πως η Google περιορίζει τους αντιπάλους της από το να εμφανίζονται σε διαδικτυακές διαφημίσεις.

Η υπηρεσία AdSense, ένα από το προγράμματα της Google για διαδικτυακές διαφημίσεις, επιτρέπει σε ιστοσελίδες να προβάλουν αυτόματα διαφημίσεις που είναι στοχευμένες ανάλογα με τον χρήστη και έχει ανασκευαστεί προκειμένου να περιορίζονται οι αντίπαλοι της εταιρείας στο διαδίκτυο.

Πρόκειται για το τρίτο πρόστιμο της Google από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ από το 2017. Συνολικά της έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 8,2 δισ. ευρώ από την Κομισιόν.

Τον Ιούλιο του 2017, επιβλήθηκε στη Google πρόστιμο ύψους 4,3 δισ. ευρώ από την Κομισιόν για κατάχρηση ελέγχου του λειτουργικού συστήματος Android, που της επέτρεπε να δημιουργήσει δικό της καταναλωτικό κοινό στο διαδίκτυο με παράνομα μέσα. Οι παρεμβάσεις στο Android ανάγκαζαν προμηθευτές συσκευών να το διαγράφουν και να το κάνουν μόνοι τους εγκατάσταση ξανά.