Το ιαπωνικό σκάφος Hayabusa 2 συνέλεξε το πρώτο δείγμα από τον αστεροειδή Ριούγκου

Gazzetta team
Το ιαπωνικό σκάφος Hayabusa 2 συνέλεξε το πρώτο δείγμα από τον αστεροειδή Ριούγκου
Η ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA) ανακοίνωσε ότι περίπου στις 01:30 (ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής το σκάφος της Hayabusa 2 πραγματοποίησε με επιτυχία την αποστολή του, να αγγίξει την επιφάνεια του αστεροειδούς Ριούγκου και να συλλέξει ένα αρχικό δείγμα από αυτήν.

Η αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) συνεχάρη την ιαπωνική για το επίτευγμα. Το σκάφος είχε φθάσει στον αστεροειδή, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 186 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, πέρυσι τον Ιούνιο μετά από ένα ταξίδι 3,5 ετών.

Tο Hayabusa 2, που όλο αυτό τον καιρό είχε παραμείνει σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τον Ριούγκου, προσέγγισε τον διαμέτρου σχεδόν ενός χιλιομέτρου αστεροειδή και, όταν τον ακούμπησε, εξαπέλυσε πάνω του ένα μικρό βλήμα από ταντάλιο, βάρους πέντε γραμμαρίων, με μεγάλη ταχύτητα άνω των 1.000 χιλιομέτρων την ώρα. Σωματίδια βάρους έως δέκα γραμμαρίων που θα διασκορπίστηκαν λόγω της πρόσκρουσης, συλλέχθηκαν από ένα όργανο του σκάφους.

Αργότερα, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, η JAXA θα προχωρήσει στην επόμενη ακόμη πιο εντυπωσιακή φάση της αποστολής, προκαλώντας μια έκρηξη στον Ριούγκου, ώστε να ανοίξει ένα κρατήρα στην επιφάνειά του, όπου το σκάφος θα κατέβει για να συλλέξει περισσότερα δείγματα.

Η επιστροφή των δειγμάτων στη Γη, αν όλα πάνε καλά, θα γίνει τον Δεκέμβριο του 2020 και θα ακολουθήσει η ανάλυση τους στα επιστημονικά εργαστήρια. Οι Ιάπωνες είχαν κάνει μια ανάλογη αποστολή, αλλά μικρότερου βεληνεκούς, στον αστεροειδή Ιτοκάβα το 2005.