Eφαρμογή κινητού θα «καρφώνει» όσους χρωστάνε και βρίσκονται κοντά σας (pic)

Gazzetta team
Eφαρμογή κινητού θα «καρφώνει» όσους χρωστάνε και βρίσκονται κοντά σας (pic)
Επαρχία στα βόρεια της Κίνας ανέπτυξε μια εφαρμογή που ενημερώνει τους χρήστες της για το αν βρίσκονται κοντά σε κάποιον που χρωστάει, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα της χώρας.

Η εφαρμογή έχει την ονομασία «χάρτης όσων χρωστάνε», είναι διαθέσιμη μέσω της εξαιρετικά δημοφιλούς πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat και η λειτουργία της είναι απλή: Ειδοποιεί τους χρήστες της όταν σε ακτίνα 500 μέτρων βρίσκεται κάποιος που έχει χρέη.

Μάλιστα δείχνει την ακριβή τοποθεσία του οφειλέτη, σύμφωνα με εικόνες της εφαρμογής που έδωσε στη δημοσιότητα η κρατική εφημερίδα της Κίνας.

Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το αν η εφαρμογή αποκαλύπτει το όνομα του οφειλέτη αλλά και το πόσα χρήματα πρέπει να χρωστάει κάποιος για να εμφανίζεται στην εφαρμογή.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα China Daily στόχος της εφαρμογής είναι να δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερώνουν τις Αρχές για οφειλέτες που έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους και δεν το κάνουν.

Η νέα αυτή εφαρμογή αποτελεί κομμάτι της ευρύτερης πρωτοβουλίας της Κίνας για την δημιουργία ενός συστήματος «κοινωνικής κατηγοριοποίησης» των πολιτών της, που θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2020.

Το σύστημα αυτό ουσιαστικά θα κρίνει την αξιοπιστία των πολιτών αξιοποιώντας στοιχεία όπως τη δυνατότητά τους να αποπληρώνουν τα χρέη τους αλλά και την συμπεριφορά τους στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Πηγή: reader.gr