Πόσες μέρες δουλειάς χρειάζονται για να αποκτήσετε ένα νέο iPhone

Gazzetta team
Πόσες μέρες δουλειάς χρειάζονται για να αποκτήσετε ένα νέο iPhone
Σχεδόν ένα δουλειάς θα πρέπει να θυσιάσει ένας Έλληνας που θέλει να αποκτήσει το νέοiPhone Xs σύμφωνα με νέα έρευνα της Picodi για το πόσες ώρες χρειάζεται να δουλεύουν οι κάτοικοι 42 χωρών ώστε να αποκτήσουν το νέο έξυπνο κινητό του κολοσσού του Κουπερτίνο που παρουσιάστηκε στις 12 Σεπτεμβρίου και κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες.

Όπως αναφέρει η ομάδα αναλυτών του Picodi η οποία αποφάσισε να ελέγξει πόσες ημέρες θα πρέπει να εργαστούν οι κάτοικοι 42 χώρων (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου) και να τις συκγρίνουν μεταξύ τους ο ένας μήνας αφορά στην απόκτηση του μεσαίου κινητού της εταιρείας με χωρητικότητα 64 GB κι όχι του ακριβότερου smartphone στην ιστορία της εταιρείας – του iPhone XS Max.

Χρησιμοποιώντας τις δημοσιευμένες από την Apple τιμές για το μοντέλο iPhone 64 GB σε διάφορες χώρες, αλλά και τις επίσημες στατικές για το μέσο μισθό στις χώρες αυτές προκύπτει ότι η καλύτερη αναλογία μέσου μισθού / τιμής δεν βρίσκεται στις ΗΠΑ – τη πιο σημαντική αγορά της Apple.

Αυτοί που θα μπορέσουν να κάνουν δικό τους το νεότερο προϊόν της Apple πρώτοι είναι οι κάτοικοι των ανεπτυγμένων Ευρωπαϊκών χωρών και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Για παράδειγμα, ο μέσος κάτοικος της Ελβετίας πρέπει να εργαστεί μόνο 5,1 ημέρες για να αποκτήσει το τηλέφωνο ενώ οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου λιγότερο από 7 ημέρες. Περίπου 7,5 ημέρες θα χρειαστούν οι Νορβηγοί ενώ αντίστοιχο διάστημα θα πρέπει να εργαστούν και οι κάτοικοι των ΗΑΕ - 7.6 ημέρες για την ακρίβεια - ώστε να αγοράσουν το iPhone της τελευταίας γενιάς. Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής από την άλλη, χρειάζονται 8.4 μέρες.

Στην περίπτωση της χώρας μας τώρα όπου το iPhone κοστίζει 1.179 ευρώ και ο μέσος μεικτός μισθός σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ διαμορφώνεται στα 1060 ευρώ (890 ευρώ καθαρά) προκύπτει ότι θα χρειαστούν 27,8 ημέρες εργασίας ώστε να αποκτηθούν τα χρήματα για την αγορά του νέου τηλεφώνου. Φυσικά, υπό τον όρο ότι δαπανάτε ολόκληρος ο μισθός των προαναφερθέντων ημερών και τα υπόλοιπα κόστη ζωής θα είναι μηδενικά.

Όσο για την γειτονική Κύπρο οι κάτοικοι θα μπορέσουν να απολαύσουν το καινούργιο τους iPhone δουλεύοντας σχεδόν δύο εβδομάδες λιγότερα από τους Έλληνες. Υποθέτοντας ότι ο μέσος μεικτός μισθός στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΣΤΑΤ (Στατιστική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας), διαμορφώνεται στα 1.848 ευρώ (1688 € ο καθαρός), ο μέσος κάτοικος της Κύπρου θα πρέπει να εργαστεί για 14,7 ημέρες, ώστε να μαζέψει τα χρήματα για το καινούργιο iPhone Xs.

Αυτοί όμως που θα πρέπει πραγματικά να κοπιάσουν για να αποκτήσουν το νέο τηλέφωνο είανι με διαφορά οι κάτοικοι των Φιλιππίνων οι οποίοι θα χρειαστούν 156 ημέρες σχεδόν μισό χρόνο για να μαζέψουν τα χρήματα του νέου IPhone, κι αυτό χωρίς να έχουν άλλα έξοδα σενάριο δηλαδή άκρως ουτοπικό.

Δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν και στο Πακιστάν – με τους τοπικούς μισθούς και τα έξοδα, ο μέσος κάτοικος του Πακιστάν πρέπει να περάσει περισσότερο από 88 ημέρες στην δουλειά αλλά και στην Αργεντινή όπου αναβιώνει η κρίση, με τους κατοίκους να χρειάζονται 60 ημέρες για να αποκτήσουν ένα IPhone οσο περίπου και στην Ινδία.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα περιελάμβανε επισήμως δημοσιευμένες τιμές για το μοντέλο iPhone 64 GB σε 42 χώρες και διαθέσιμα στο κοινό στοιχεία για τον μέσο μισθό στις χώρες αυτές για το 2017 ή την τελευταία διαθέσιμη περίοδο.

Πηγή: reader.gr