6 λόγοι για να προτιμήσετε το φτηνό iPhone Xr από το ακριβό iPhone Xs (pics)

Gazzetta team
6 λόγοι για να προτιμήσετε το φτηνό iPhone Xr από το ακριβό iPhone Xs (pics)
Η εξίσωση μέχρι χθες πήγαινε κάπως έτσι: οι ναυαρχίδες των κατασκευαστών έξυπνων κινητών τηλεφώνων συγκέντρωναν όλα τα premium χαρακτηριστικά και τα χαμηλότερης τιμής μοντέλα, είχαν παλαιότερα ή μη αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά.

Ο κανόνας φάνηκε να αλλα΄ζει εν μέρει όταν οι κινεζικές εταιρείες μπήκαν στο παιχνίδι - αφού ενσωμάτωναν τα προηγμένα χαρκατηρισιτκά που θα εκτιμούσαν οι χρήστες και σε οικονομικότερα μοντέλα - και όπως φάνηκε είχε αποτελέσματα στις πωλήσεις αφού υιοθετήθηκε μέχρι κι από την Apple.

Το αυτό επιβεβαίωσε και η πρόσφατη παρουσίαση νέων μοντέλων, των iPhone Xs και iPhone Xs Max αλλά και του iPhone Xr. Αν και η τιμή του τελευταίου μοντέλου είναι ίσως η μοναδική που μπορεί να χαρακτηριστεί προσιτή για ένα κινητό τηλέφωνο οι λόγοι που θα έπρεπε να το προτιμήσετε είναι πολλοί παραπάνω και σας τους αναφέρουμε ευθύς αμέσως.​

Η τιμή

Ο πρώτος καλός λόγος για να προτιμήσετε το οικονομικό από το ακριβό μοντέλο είναι αυτός ακριβώς, το ότι είναι οικονομικός. To iPhone των 6,1 ιντσών είναι περίπου 300 ευρώ φθηνότερο από το iPhone Xs και 400 ευρώ διαφορά από το iPhone Xs Max. Για αυτή τη διαφορά τιμής σίγουρα χάνεται κάποιες παροχές , όπως για παράδειγμα την OLED οθόνη και την διπλή κάμερα, ωστόσο έχετε ακόμα στη διάθεσή σας τον γρηγορότερο επεξεργαστή A12 Bionic, καθώς και τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά. Επιπλέον όπως ανέφερε και η ίδια η Apple κατά την παρουσίαση των νέων μοντέλων το Xr έχει οθόνη πολύ μεγαλύτερη από τους προκατόχους του - τα οικονομικά μοντέλα της Apple δηλαδή όπως το iPhone SE, (6,1 ίντσες η οθόνη του iPhone Xr σε αντίθεση με την 5,5 ίντσες οθόνη του iPhone SE) αλλά και μεγαλύτερη από την 5,8 ιντσών οθόνη του iPhone Xs κοστίζοντας λίγο παραπάνω από το iPhone 8 Plus.

Έχει Face ID

Μπορεί το notch της οθόνης το οποίο πολυσυζητήθηκε μετά την πρώτη εμφάνισή του πέρυσι ωστόσο υιοθετήθηκε από πολλές ακόμα εταιρείες να είναι ακόμα παρόν και στο iPhone Xr αυτό όμως σημαίνει και κάτι ακόμα. Ότι η Apple αποφάσισε να χαρίσει στους χρήστες το περίφημο Face ID, την αναγνώριση προσώπου που πέρυσι συμπεριέλαβε μόνο στα ακριβά της μοντέλα αυτά που κόστισαν πάνω από 1.000 δολάρια δηλαδή 1300 περίπου ευρώ στην χώρα μας.

Όσο για το τι σημαίνει επί του πρακτέου η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου ή αλλιώς το Face ID θα λέγαμε ότι είναι αυτή ακριβώς που ξεκλειδώνει το τηλέφωνό σας όταν απλά το κοιτάζετε ή που πραγματοποιεί πληρωμές με ένα απλό σας βλέμμα.

Αυτό βέβαια σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεχάσετε το δαχτυλικό αποτύπωμα.

Κάμερα με bokeh effect portraits

Το iPhone 7 Plus εγκαινίασε την εποχή του bokeh effect, αυτό το χαρακτηριστικό που η προσοχή μας εστιάζει σε ένα σημείο της φωτογραφίας αφού τα υπόλοιπα είναι θολά. Στον κόσμο των selfie και του instagram που η φωτογραφία αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς μας το bokeh είναι σίγουρα μια από τις αγαπημένες λειτουργίες του κοινού ωστόσο μέχρι χθες δεν υπήρχε στα πιο οικονομικά κινητά της εταιρεία. Φέτος βέβαια η Apple, άλλαξε το παιχνίδι αλλά και την στρατηγική της και εισήγαγε το bokeh στο iPhone Xr παρά τον ένα φακό που διαθέτει το κινητό. Το ίδιο έκανε και η Google στο Pixel 2 και ακολούθησαν κι άλλοι κατασκευαστές Αndroid τηλεφώνων.

Μοναδικό μειονέκτημα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το γεγονός ότι το Xr εξαιτίας των φακών του δεν θα έχει τις ίδιες δυνατότητες στο ζουμ όπως το πιο ακριβό μοντέλο ή άλλα μοντέλα Αndroid. Α και να σημειώσουμε ότι στην περίπτωση των νεών iPhones οι χρήστες θα έχουν την δυνατότητα να επεξεργαστούν την φωτογραφία ώστε να βάλουν εκ των υστέρων το εφέ bokeh. Τελος χάρη στην True Depth front-facing camera, η οποία μας προσφέρει και το Face ID, οι χρήστες του Xr θα μπορούν να βγάζουν και selfies portrait mode.

7 νανομέτρων Α12 Bionic

Πράγματι ο A11 Bionic επεξεργαστής που βρίσκει κανείς στο iPhone 8, 8 Plus και στο περσινό iPhone X ήταν πολύ καλός - κατά πολλούς υπερέχει σε απόδοση του επεξεργαστή της Qualcomm, Snapdragon 84, που βρίσκει κανείς στο Galaxy S9, Note 9 and OnePlus 6.

Με τον A12 Bionic, τον νέο 7 νανομέτρων επεξεργαστή όμως, που η εταιρεία αποφάσισε να φορέσει στο νέο οικονομικό της μοντέλο σίγουρα του έδωσε έξτρα δυνατότητες αλλά και ένα πρόσθετο λόγο να το προτιμήσει κανείς.

Με αυτό τον επεξεργαστή δεν θα μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε το τηλέφωνο στις ναυαρχίδες της εταιρείας τουλάχιστον όσον αφορά στην απόδοση. Σύμφωνα μάλιστα με την Apple μπορεί αν εκτελέσει machine learning λειτουργίες σε πραγματικό χρόνο ενώ εξασφαλίζει στους χρήστες την ίδια ταχύτατη εμπειρία. Όλα αυτά βέβαια χωρίς να γνωρίζουμε τις δυνατότητες της RAM, αφού δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί.

Σχεδόν η ίδια full screen οθόνη

Σίγουρα το Xr δεν έχει τόσο λεπτά περιθώρια όσο το Xs αλλά στην περίπτωση που το iPhone X σας φάνηκε bezel-less τότε σίγουρα η οθόνη του οικονομικού μοντέλου θα σας ικανοποιήσει.

Ω ναι, χρώματα

Η Apple πιστεύει πως όσα περισσότερα χρήματα ξοδέψετε για ένα κινητό τόσο πιο βαρετό θα πρέπει να είναι ή να είστε. Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι παρουσίασε το χαμηλότερης τιμής τηλέφωνο σε περισσότερα χρώματα απ’ ότι το ακριβότερο.

Αν δε, είστε από εκείνους που η κόκκινη συλλεκτική εκδοχή του iPhone 7 σας είχε εντυπωσιάσει, τότε δεν έχετε παρά να συμφωνήσετε στα παραπάνω και να επιλέξετε το Xr και για έναν ακόμα λόγο: τα πολλά χρώματα στα οποία κυκλοφορεί.

Το iPhone XR θα έρθει σε έξι διαφορετικά χρώματα στις 26 Οκτωβρίου συμπεριλαμβανομένης της κόκκινης εκδοχής την οποία η Apple συνηθίζει να κυκλοφορεί μήνες μετά την παρουσίαση των νέων τηλεφώνων. Κι αν επιμένετε στο συντηρητικό λουκ τότε κανείς δεν θα σας εμποδίσει να αποκτήσετε το άσπρο ή το μαύρο iPhone Xr.


Πηγή: insider.gr