Το Galileo γίνεται αφορμή της διαμάχης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μεγάλης Βρετανίας (pics)

Gazzetta team
Το Galileo γίνεται αφορμή της διαμάχης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μεγάλης Βρετανίας (pics)
Το Galileo είναι ένα δορυφορικό σύστημα πλοήγησης 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζεται να ανταγωνιστεί το Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού που ελέγχεται από τις ΗΠΑ.

Αφού τεθεί πλήρως σε λειτουργία το 2020, θα παρέχει ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τη θέση, την πλοήγηση και το χρονοδιάγραμμα που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι κυβερνήσεις, οι πολίτες και η βιομηχανία. Θα χρησιμοποιείτε στα πάντα, από τα smartphones έως τις κρίσιμες για την ασφάλεια στρατιωτικές εφαρμογές για την απόκτηση και τον εντοπισμό στόχων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναπτύσσει δέκτες για στρατιωτικές πλατφόρμες που θα ενσωματώσουν την κρυπτογραφημένη δημόσια υπηρεσία ρύθμισης (PRS) του Galileo.

Ποιο είναι το πρόβλημα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αρχίσει να εμποδίζει τη διαστημική βιομηχανία της Βρετανίας από το να συμμετέχει στην κατασκευή των στοιχείων ασφαλείας του δορυφορικού προγράμματος. Η ΕΕ λέει ότι η συμφωνία έπληξε τους όρους της μεταβατικής περιόδου των 21 μηνών, αφού της έδωσε το Brexit την ελευθερία να το πράξει. Η Επιτροπή πρότεινε ότι μετά το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πρέπει να έχει προνομιακή πρόσβαση στις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το PRS του προγράμματος. Έχει ήδη απαγορεύσει σε εκπρόσωπους του Ηνωμένου Βασιλείου συζητήσεις και ανταλλαγές σχετικά με την ανάπτυξη των πτυχών ασφαλείας του δορυφορικού συστήματος μετά το 2019.

Ποια είναι η θέση της Μεγάλης Βρετανίας

Η Βρετανική κυβέρνηση παρουσιάζεται εξαγριωμένη. Υποστηρίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει διαδραματίσει «αναπόσπαστο ρόλο στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη διαχείριση του Galileo μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα την παράδοση ωφέλιμου φορτίου για δορυφόρους, τον έλεγχο εδάφους και την ανάπτυξη λογισμικού PRS». Η Μεγάλη Βρετανία συνέβαλε επίσης «φιλοξενώντας» σταθμούς αισθητήρων σε ασφαλείς θέσεις στο νότιο Ατλαντικό.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η παρεμπόδιση της βιομηχανίας του Ηνωμένου Βασιλείου από περιοχές που σχετίζονται με την ασφάλεια κινδυνεύει να προκαλέσει καθυστερήσεις έως τρία χρόνια και πρόσθετο κόστος έως και € 1 δισ. (£ 875 εκατ.).

Χωρίς να είναι πλήρως ενημερωμένη για τη λειτουργία της PRS, δεν θα έχει τις διαβεβαιώσεις που χρειάζεται για να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία με στρατιωτική ιδιότητα. Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι θα απαιτήσει την επιστροφή χρηματικών συνεισφορών στο πρόγραμμα ύψους άνω του 1 δισ. Ευρώ. Ο καγκελάριος, Φίλιπ Χάμμοντ, απειλείται να ξεκινήσει έναν αντίπαλο δορυφόρο, ενδεχομένως με την Αυστραλία, εάν η ΕΕ δεν υποχωρήσει.

H θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Δεν υπάρχει «βάση» για το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου να επιστραφεί το 1 δισ ευρώ που συνεισέφερε στο δορυφορικό σύστημα Galileo της ΕΕ εάν το έργο «παγώσει» μετά το Brexit», σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ, ο οποίος πρόσθεσε ότι το μπλοκ δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί «υπό απειλή».

Σε τι βαθμό η αρχική απάντηση των Βρυξελλών είναι μια προσπάθεια να βάλει «πάγο» στην βρετανική κυβέρνηση που θέλει να διατηρήσει την πρόσβαση στο σύστημα πέρα ​​από την έξοδο της χώρας, ο αξιωματούχος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ανοικτή στις διαπραγματεύσεις, αλλά αυτό που ζητάει το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια «αρκετά μεγάλη χάρη».

«Έχω την εντύπωση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύει ότι όλα πρέπει να αλλάξουν από την πλευρά της ΕΕ, αλλά τα πάντα να παραμείνουν τα ίδια στην πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι τα αιτήματα του Λονδίνου παραβίασαν τις «νομικές απαιτήσεις» που συμφώνησαν τα μέλη της ΕΕ όταν δημιουργήθηκε το Galileo.

Νωρίτερα την Πέμπτη, η Βρετανία δημοσίευσε μια «τεχνική σημείωση» στην οποία εξέφραζε την επιθυμία της να συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα και δήλωνε ότι θα μπορούσε να επιδιώξει τη δημιουργία του δικού της ανταγωνιστικού συστήματος αν δεν είχε επαρκή πρόσβαση στο Galileo. Η ΕΕ θα επιτρέψει τη συμμετοχή «τρίτης χώρας», αλλά θα περιορίσει την πρόσβαση σε ορισμένα δεδομένα που θεωρούνται ευαίσθητα για την ασφάλεια.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε στο συνέδριο της ΕΕ για την ασφάλεια: «Οι τρίτες χώρες [και οι επιχειρήσεις τους] δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη θεμάτων που έχουν σχέση με την ασφάλεια».

Η θέση της ΕΕ ένωσε τους υποστηρικτές του Remain και του Leave στο κόμμα της Τερέζα Μέι που συχνά αψιμαχούσαν στο υπουργικό συμβούλιο σχετικά με το ζήτημα της μελλοντικής πρόσβασης σε ένα σύστημα το οποίο θεωρεί το Ηνωμένο Βασίλειο ως κάτι στο οποίο έχει δικαιώματα. Η βρετανική κυβέρνηση έχει θέσει τη μελλοντική πρόσβαση ως μια δοκιμαστική υπόθεση για την εγγύτητα της συνεργασίας ασφαλείας της Βρετανίας-ΕΕ μετά το Brexit.

Μιλώντας σε μία ενημέρωση την προηγούμενη Παρασκευή Ο ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι η πρόταση του Ηνωμένου Βασιλείου για ανασύνταξη του δορυφορικού προγράμματος ως «κοινού προγράμματος ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου» που θα επιτρέψει την προνομιακή πρόσβαση της Αγγλίας μετά την έξοδο από τη χώρα θα πρέπει να τεθεί στην ΕΕ27 για συζήτηση. Το Λονδίνο έχει κάνει δημόσιες απαιτήσεις για την επιστροφή των χρημάτων που έχει ήδη καταβάλει στο πρόγραμμα. Ωστόσο, ο υπάλληλος ανέφερε ότι η πρόταση - η οποία δεν παρουσιάστηκε επισήμως στις διαπραγματεύσεις - ισοδυναμεί με «παράβαση» του οικονομικού διακανονισμού που συμφώνησε τον Δεκέμβριο.

«Υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσα σε ό, τι συμβαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και σε ό, τι βγαίνει στον Τύπο. Θα δούμε τι είναι δυνατό μέσα στο διαπραγματευτικό πλαίσιο και τι έξω από το διαπραγματευτικό πλαίσιο, θα μιλήσουμε με τα κράτη μέλη και θα επιστρέψουμε», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας «Η ΕΕ δεν διαπραγματεύεται υπό απειλή».

Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ζητά προνομιακή πρόσβαση σε δεδομένα που σχετίζονται με την ασφάλεια καθώς και την κατασκευή μονάδων ασφαλείας. Η πρόταση θα σήμαινε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα «έχει τη δυνατότητα να απενεργοποιήσει το σήμα για την ΕΕ», και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να έχει «πληροφορίες που επί του παρόντος δεν έχουν όλα τα κράτη μέλη».

«Θα ενημερώσουμε για το θέμα τα κράτη μέλη και θα δούμε το πώς θα το αναπτύξουμε», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ερωτηθείς κατά πόσο ο αποκλεισμός της Μεγάλης Βρετανίας από θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια είναι ένα σημάδι της δυσπιστίας, ο αξιωματούχος απάντησε: «Δεν είναι αυτό το θέμα. Η ΕΕ είναι ένα σύστημα βασισμένο σε κανόνες ... Γιατί αυτό; Επειδή 28 κράτη μέλη δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον αυθόρμητα ... Εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον επειδή υπάρχουν διαθέσιμα διορθωτικά μέτρα. Δεν εμπιστεύεστε ο ένας τον άλλον όταν δεν υπάρχουν μέτρα».

Ο αξιωματούχος προειδοποίησε ότι το να αποκτήσει το Ηνωμένο Βασίλειο πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες που θα υπάρχουν στο Galileo θα μπορούσε να απειλήσει την αυτονομία της ΕΕ «ή για να χρησιμοποιήσω έναν όρο αγαπητό στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα παραβιάζει την κυριαρχία της ΕΕ» είπε.

Τι είναι το Galileo

Το «Galileo» είναι το Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης (GNSS) της Ευρώπης, το οποίο παρέχει βελτιωμένες πληροφορίες σχετικά με τη θέση και το χρονοδιάγραμμα με σημαντικές θετικές συνέπειες για πολλές ευρωπαϊκές υπηρεσίες και χρήστες. Για παράδειγμα:

  • Το Galileo επιτρέπει στους χρήστες να γνωρίζουν την ακριβή τους θέση με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό, τι προσφέρεται από άλλα διαθέσιμα συστήματα.
  • Τα προϊόντα που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι κάθε μέρα, από τη συσκευή πλοήγησης στο αυτοκίνητό τους έως ένα κινητό τηλέφωνο, επωφελούνται από την αυξημένη ακρίβεια που παρέχει το Galileo.
  • Οι υπηρεσίες κρίσιμης απόκρισης-έκτακτης ανάγκης επωφελούνται από το Galileo.
  • Οι υπηρεσίες του Galileo θα καταστήσουν τους δρόμους και τους σιδηροδρόμους της Ευρώπης ασφαλέστερους και αποτελεσματικότερους.
  • Ενισχύει την ευρωπαϊκή καινοτομία, συμβάλλοντας στη δημιουργία πολλών νέων προϊόντων και υπηρεσιών, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και επιτρέποντας στην Ευρώπη να κατέχει μεγαλύτερο μερίδιο από την παγκόσμια αγορά GNSS ύψους 175 δισεκατομμυρίων ευρώ (Πηγή: Έκθεση Αγοράς GSA Έκδοση V).

Πηγή: reader.gr