Αυτές είναι οι αναρτήσεις που θα επιτρέπονται στο εξής από το Facebook

Gazzetta team
Αυτές είναι οι αναρτήσεις που θα επιτρέπονται στο εξής από το Facebook
Οι νέοι κανονισμοί θα επιτρέπουν για πρώτη φορά στους χρήστες να προσφεύγουν κατά μιας απόφασης για την απομάκρυση των αναρτήσεων ενώ μέχρι σήμερα ήταν δυνατή η προσφυγή μόνο για κλείσιμο λογαριασμών, ομάδων και σελίδων.

Στον απόηχο της υπόθεσης Cambridge Analytica και της δριμείας κριτικής που δέχεται το Facebook επειδή δεν λαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό της ρητορικής μίσους, της θρησκευτικής βίας και την μη προώθηση της τρομοκρατίας, η εταιρεία δίνει σήμερα, Τρίτη, στη δημοσιότητα έναν αναλυτικό κατάλογο με τα είδη των αναρτήσεων που επιτρέπει.

Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει λεπτομέρειες ως προς το τι επιτρέπει το Facebook αναφορικά με μια σειρά θεμάτων: από τη χρήση ναρκωτικών και την εργασία στη βιομηχανία του σεξ έως το bullying, τη ρητορική μίσους και την υποκίνηση βίας.

Αυτό το μακροσκελές έγγραφο δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα στην ιστοσελίδα της εταιρείας, ώστε να μην υπάρχει πια σύγχυση για τη λειτουργία του, όπως δήλωσε η Μόνικα Μπίκερτ, η αντιπρόεδρος πολιτικής προϊόντων και αντιτρομοκρατίας του Facebook. «Θα πρέπει, όταν επισκέπτεται κάποιος το Facebook, να καταλαβαίνει ποια είναι τα όρια, τι επιτρέπεται και τι όχι», είπε η Μπίκερτ στους δημοσιογράφους κατά την ενημέρωσή τους στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας.

Οι νέοι κανονισμοί θα επιτρέπουν για πρώτη φορά στους χρήστες να προσφεύγουν κατά μιας απόφασης για την απομάκρυση των αναρτήσεων ενώ μέχρι σήμερα ήταν δυνατή η προσφυγή μόνο για κλείσιμο λογαριασμών, ομάδων και σελίδων.

Σε συνέντευξή της η Μπίκερτ είπε στο Reuters ότι τα κριτήρια διαρκώς αλλάζουν με βάση, εν μέρει, τη συνεργασία με περισσότερους από 100 οργανισμούς και ειδικούς σε τομείς όπως η αντιτρομοκρατία και η εκμετάλλευση ανηλίκων. «Όλοι θα πρέπει να περιμένουν ότι τα κριτήρια θα ενημερώνονται συχνά», πρόσθεσε η ίδια.

Διευκρινίσεις των απαγορεύσεων

Η μεγαλύτερη εκδοχή της μυστικής λίστας με τους κανονισμούς, περίπου 8.000 λέξεων, αφορά μια μεγάλη κατηγορία, από λέξεις και φράσεις μέχρι φωτογραφίες και εικόνες, τα οποία το Facebook κάποιες φορές λογοκρίνει με λεπτομερείς πληροφορίες για την κάθε επί μέρους κατηγορία.

Το Facebook έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιτρέπει στους χρήστες την αγοραπωλησία φαρμάκων που απαιτούν συνταγογράφηση, μαριχουάνας και όπλων στο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσής της, αλλά η λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα περιγράφει λεπτομερώς ποιες συνομιλίες με αντικείμενο τα παραπάνω επιτρέπονται.

Περιεχόμενο στο οποίο κάποιος «παραδέχεται ότι κάνει προσωπική χρήση φαρμάκων όχι για ιατρική χρήση» δεν θα πρέπει να αναρτάται στο Facebook, αναφέρει ο κατάλογος.

Το έγγραφο αναφέρεται εκτενώς στην παρενόχληση και το bullying, απαγορεύοντας για παράδειγμα την «εξύβριση ανηλίκου», αλλά και κάθε περιεχόμενο προερχόμενο από υποκλαπείσα πηγή, «εκτός από περιορισμένες περιπτώσεις που έχουν δημοσιογραφική αξία».

Τα νέα κριτήρια δεν περιλαμβάνουν τις διαδικασίες κατά τις οποίες οι κυβερνήσεις μπορούν να απαιτήσουν την αφαίρεση περιεχομένου που παραβιάζει την τοπική νομοθεσία.

Στις περιπτώσεις αυτές, λέει η Μπίκερτ, απαιτούνται επίσημα γραπτά αιτήματα, τα οποία εξετάζονται από το νομικό τμήμα του Facebook αλλά και από συνεργαζόμενους νομικούς. Το περιεχόμενο που κρίνεται επιτρεπτό με κριτήρια του Facebook, αλλά παραβιάζει την τοπική νομοθεσία, όπως για παράδειγμα μια απαγόρευση στην Ταϊλάνδη για δυσφήμιση της βασιλικής οικογένειας, μπλοκάρεται στη συγκεκριμένη μόνο χώρα και όχι παγκοσμίως.

Πηγή: reader.gr