Οι αλλαγές που θα «μεταμορφώσουν» τον κόσμο του διαδικτύου (vid)

Gazzetta team
Οι αλλαγές που θα «μεταμορφώσουν» τον κόσμο του διαδικτύου (vid)
Όπως ανέφερε η Επιτροπή Επικοινωνιών η πρωτοβουλία αυτή είχε έναν και μόνο στόχο: να σταματήσει την μικροδιαχείριση του Διαδικτύου». Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ajit Pai, «η κατάργηση των κανόνων θα βοηθήσει τους καταναλωτές διότι θα δώσει τη δυνατότητα σε παρόχους όπως οι AT&T και Comcast να διευρύνουν την γκάμα υπηρεσιών τους.
Αυτός είναι και ο λόγος που η κατάργηση είχε την υποστήριξη σύσσωμης της βιομηχανίας των τηλεπικοινωνιών υποστηρίζοντας ότι ο ισχύον κανονισμός απειλούσε τόσο τις ευρυζωνικές επενδύσεις όσο και την καινοτομία.

Αντίθετοι ωστόσο στην επικείμενη κατάργηση στέκονται οι κολοσσοί της τεχνολογίας καθώς και οι αρχές προστασίας καταναλωτών οι οποίοι διαμαρτύρονται για την απόφαση τονίζοντας ότι θα φέρει το τέλος του διαδικτύου έτσι όπως το ξέρουμε σήμερα.

Αντιστοίχως και το Netflix

Μέχρι και ο Bernie Sanders με πόστ στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter παρομοίασε την απόφαση ως άμεση επίθεση στην δημοκρατία μας, εξηγώντας ότι θα σημάνει πώς το internet θα πωλείται στον πιο καλοπληρωτή πλειοδότη και προσθέτοντας ότι θα πρέπει να σταματήσουμε την εφαρμογή αυτής της απόφασης.

Τι είναι όμως η ουδετερότητα του διαδικτύου;

επί της ουσίας πρόκειται για την αρχή πάνω στην οποία δημιουργήθηκε και έκτοτε λειτουργεί ο παγκόσμιος ιστός, ανοιχτός και δίκαιος. Γι αυτό και η διατήρηση αυτής της ουδετερότητας, υπήρξε και παραμένει επιθυμία χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι υποστήριξαν την προηγούμενη απόφαση της FCC το 2015.

Η αρχή αυτή επί της ουσίας διασφαλίζει πως οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου πρέπει να αντιμετωπίζουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο το περιεχόμενο του διαδικτύου, να μην έχουν δηλαδή το δικαίωμα να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν σκόπιμα την κίνηση δεδομένων από συγκεκριμένους ιστότοπους ή εφαρμογές, ευνοώντας το δικό τους περιεχόμενο έναντι των αντιπάλων.

Όταν κάποιος είναι online πρέπει να μπορεί να συνδέεται σε όποιο website, εφαρμογή και περιεχόμενο επιθυμεί χωρίς ο πάροχος του internet να μπορεί να ελέγχει τα δεδομένα σου. «Η ουδετερότητα του διαδικτύου είναι η γενεσιουργός αρχή και έκτοτε ο τρόπος λειτουργίας αυτού που αποκαλούμε σήμερα διαδίκτυο» αναφέρουν οι χιλιάδες ενάντιοι της απόφασης υπογραμμίζοντας ότι το ίντερνετ χωρίς την αρχή της ουδετερότητας δεν είναι πλέον internet.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Vimeo, Michael Cheah, η απόφαση αυτή ανοίγει τον ασκό του αιόλου αφού δεν θα είναι οι καταναλωτές που θα επιλέγουν τους νικητές και τους ηττημένους του διαδικτύου αλλά οι πάροχοι.

Το παρακάτω βίντεο προσπαθεί να εξηγήσει την αρχή αυτή μέσα σε ένα περίπου λεπτό.

Τι αλλάζει με την χθεσινή απόφαση

Όπως εξηγούν οι ειδικοί μετά την χθεσινή απόφαση ένας πάροχος επικοινωνίας όπως για παράδειγμα η Comcast θα μπορούσε να επιβραδύνει μια υπηρεσία όπως το Netflix (NFLX) κάνοντας με τον τρόπο αυτό την δική της υπηρεσία online βίντεο ανταγωνιστικότερη ή θα μπορούσε να απαιτήσει περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε εταιρεία για να εντάξει τον περιεχόμενό της στη γρήγορη διάχυση περιεχομένου.

Οι συνέπειες θα είναι ιδιαίτερα καταστροφικές και για τις περιθωριοποιημένες κοινότητες. Οι άνθρωποι του διαφορετικού χρώματος, η κοινότητα LGBTQ, οι θρησκευτικές, πολιτικές και κοινωνικές μειονότητες των ΗΠΑ βασίζονται στο ανοιχτό διαδίκτυο για να οργανωθούν και να παλέψουν ενάντια σε συστημικές διακρίσεις. Χωρίς καθαρή ουδετερότητα, πώς θα μπορέσουν οι ακτιβιστές να πολεμήσουν την καταπίεση; Τι θα συμβεί σε κοινωνικά κινήματα όπως το Κίνημα για τις Μαύρες Ζωές; Πώς θα έρθει στο φως το επόμενο τεχνολογικό επίτευγμα ή η επόμενη αναδυόμενη επιχείρηση αν οι πάροχοι μπορούν να ευνοούν τους μεγάλους παίκτες και τους καλοπληρωτές;

Αρνητικές θα είναι οι συνέπειες και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις startups οι οποίες βασίζονται στο ανοιχτό για όλους Ίντερνετ για να κάνουν την επιχείρησή τους γνωστή για να δημιουργήσουν ένα δίκτυο πελατών για να διαφημίσουν τα προϊόντα τους και τις υπηρεσίες τους προσεγγίζοντας μέσα από εκεί τους πελάτες.

Τι ισχύει από αύριο

Μετά την απόφαση η εποπτεία της προστασίας του Διαδικτύου θα μεταφέρεται από την FCC στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC).

Όσο κι αν οι πάροχοι και η Επιτροπή Εμπορίου δεσμεύονται να διασφαλίσουν ότι οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου θα ανταποκριθούν στις υποσχέσεις που δίνουν στους καταναλωτές κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος.

Και παρότι πολλοί ισχυρίζονται ότι το Netflix δεν θα επηρεαστεί αφού πλέον έχει κατακτήσει το κοινό του, όλοι αμφιβάλλουν ότι το επόμενο Netflix θα μπορέσει να ανθίσει. Οι δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις αναμένεται να μεταβάλει εκ βάθρων το μελλοντικό τοπίο του Διαδικτύου.

Επιπλέον βέβαια πολλοί πιστεύουν ότι η νέα απόφαση θα αλλάξει και τις χρεώσεις των καταναλωτών. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στο παρελθόν η T-Mobile είχε κατηγορηθεί ότι αποφάσισε να παρέχει φθηνότερα ή και δωρεάν τη ροή βίντεο από την Netflix και την HBO, βάζοντας σε μειονεκτική θέση τις λοιπές υπηρεσίες βιντεο streaming.

Κατ’ αρχάς χρειάζονται δύο περίπου εβδομάδες για να τεθούν σε ισχύ ο νέος κανονισμός. Ήδη δεκαοκτώ εισαγγελείς, δεκάδες Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο και δύο Ρεπουμπλικανοί πιέζουν για την καθυστέρηση της απόφασης. Οι ακτιβιστές κινητοποιούνται δυναμικά πιέζοντας το Κογκρέσο να προχωρήσει σε ψήφισμα αποδοκιμασίας της απόφασης χρησιμοποιώντας τον νόμο περί αναθεώρησης ώστε να ανατρέψουν την απόφαση της FCC.

Παράλληλα η FCC ενδέχεται να αντιμετωπίσει μια σειρά από νομικές προκλήσεις αφού πολλές διαδικτυακές εταιρείες όπως οι Etsy, Bittorrent, Netflix, Pinterest, Pornhub, Spotify και Wikipedia έχουν ήδη τοποθετηθεί κατά της απόφασης υποστηρίζοντας ότι μπορεί να κινηθούν νομικά. Την ίδια στιγμή μια διαδικτυακή διαμαρτυρία προσπαθεί να συγκεντρώσει όλο και περισσότερες υπογραφές.

Κανείς ωστόσο δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το επόμενο επεισόδιο αυτού του καυτού ζητήματος.

Τι μέλλει γενέσθαι αν η απόφαση εφαρμοστεί;

Αν η ουδετερότητα καταργηθεί θα μπορούσαν να δημιουργηθούν δύο διαφορετικοί ιστοί - μια ταχύτερη έκδοση για τις μεγάλες εταιρείες και μια με μικρότερη ταχύτητα για τους μικρομεσαίους. Παράλληλα ενδέχεται να υπάρξουν αυξήσεις και για τους καταναλωτές.

Ωστόσο όσοι υποστηρίζουν την απόφαση της FCC, πιστεύουν α βάλει τέλος στην παρακώλυση του διαδικτύου που προκαλούν Netflix και YouTube. Σύμφωνα με πολλούς μάλιστα το τέλος της ουδετερότητας του διαδικτύου θα μπορούσε επίσης να σταματήσει την παράνομη λήψη περιεχομένου από διάφορους ιστότοπους.

Όπως και να έχει ωστόσο, η απόφαση αναμένεται να πυροδοτήσει εξελίξεις στο φλέγον διαδικτυακό ζήτημα, τις οποίες μάλλον κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει.

Πηγή: insider.gr