«Έρχεται τυφώνας; Μην ανησυχείτε»: Η πιο αποτυχημένη πρόβλεψη καιρού όλων των εποχών (vids)

Νίκος Ράλλης
«Έρχεται τυφώνας; Μην ανησυχείτε»: Η πιο αποτυχημένη πρόβλεψη καιρού όλων των εποχών (vids)
Ο μετεωρολόγος του BBC που έκανε την πιο θεαματικά κακή πρόβλεψη καιρού στην ιστορία της τηλεόρασης και εξακολουθεί να μην παραδέχεται ότι έκανε λάθος.

Ο Michael Fish ήταν, αδιαμφισβήτητα, ένας από τους κορυφαίους μετεωρολόγους στη Βρετανία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Άλλωστε, τα 54 χρόνια του στην ενεργό δράση, από το 1962 έως το 2016, αλλά και τα 30 στο BBC, από το 1974 μέχρι και το 2004, μαρτυρούν του λόγου το αληθές.

Ωστόσο, ο 75χρονος, σήμερα, Fish θα μείνει στην ιστορία για τη μέρα που έκανε την πιο αποτυχημένη πρόβλεψη καιρού όλων των εποχών στην ιστορία της τηλεόρασης! Ένα λάθος, δε, που, μέχρι και σήμερα, αρνείται ότι έκανε.

Στις 15 Οκτωβρίου του 1987, λοιπόν, ο Michael Fish λέει, όπως πάντα, τον καιρό στο μεγάλο βρετανικό δίκτυο. Απευθυνόμενος στους θεατές, τονίζει: «Νωρίτερα σήμερα, μια γυναίκα πήρε τηλέφωνο στο BBC και είπε ότι άκουσε πως έρχεται τυφώνας. Λοιπόν, αν παρακολουθείτε, μην ανησυχείτε, δεν υπάρχει κανένας τυφώνας».

Ακολούθησε χάος. Ένα χάος, το οποίο προκάλεσε η επονομαζόμενη «Μεγάλη Θύελλα» -η χειρότερη, που έπληξε τη νοτιοανατολική Αγγλία, από το 1703!

Δεκαοκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, καθώς οι άνεμοι έφτασαν τα 120 μίλια/ώρα, προκαλώντας τεράστιες ζημιές και ξεριζώνοντας 15 εκατομμύρια δέντρα. Αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παρέμειναν χωρίς ρεύμα, τουλάχιστον μέχρι και δύο εβδομάδες μετά το «χτύπημα» του τυφώνα.

Στο Λονδίνο, πολλά κτίρια υπέστησαν ζημιές και οι δρόμοι μπλοκαρίστηκαν, καθώς έπεφταν δέντρα, που διέλυαν σταθμευμένα αυτοκίνητα. Μεγάλο μέρος των δημόσιων συγκοινωνιών στην πρωτεύουσα δεν λειτούργησε και οι πολίτες ενημερώθηκαν να μην επιχειρήσουν να πάνε στις δουλειές τους για την ασφάλειά τους.

Το κόστος της καταιγίδας για την ασφαλιστική βιομηχανία υπολογίστηκε σε 2 δισεκατομμύρια λίρες.

Από τεχνική άποψη, ο Fish είχε δίκιο: Είναι αδύνατον ένας τυφώνας να φτάσει στον βρετανικό Βορρά. Επέμεινε αργότερα ότι μιλούσε για τη Φλόριντα, σε μια σύνδεση με ένα προηγούμενο ειδησεογραφικό θέμα και ότι ορθώς προέβλεψε ότι ισχυροί άνεμοι ήταν πιθανό να σημειωθούν στη νότια Αγγλία.

Αλλά οι δικαιολογίες του δεν έπεισαν κανέναν και το κοινό, ειδικά οι παλιότεροι και όσοι έζησαν εκείνη τη θεομηνία το 1987, εξακολουθούν να σκέφτονται τον Fish ως τον άνθρωπο που δεν κατάφερε να προβλέψει τη «Μεγάλη Θύελλα».