Κασέμ Σουλεϊμανί: O Σκοτεινός Ιππότης, Νο.1 εχθρός του ISIS, που σκότωσαν οι Αμερικανοί (pics & vids)

Gazzetta team
Κασέμ Σουλεϊμανί: O Σκοτεινός Ιππότης, Νο.1 εχθρός του ISIS, που σκότωσαν οι Αμερικανοί (pics & vids)
Από οικοδόμος, λαϊκός ήρωας ολόκληρου του σιιτικού κόσμου. Γνωστός στη Δύση με τα ψευδώνυμα «Σκοτεινός Ιππότης» και «Σκιώδης Διοικητής». Και δεδομένα, ο Νο.1 εχθρός του ISIS... Αυτός είναι ο Κασέμ Σουλεϊμανί, που σκότωσαν οι Αμερικανοί.

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ολόκληρος ο κόσμος τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά το «ολέθριο σφάλμα», όπως χαρακτηρίζεται, των ΗΠΑ, να σκοτώσουν τον πανίσχυρο Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη.

Ο 62χρονος, δεν είναι υπερβολή να πούμε πως, ήταν κάτι σαν... ροκ σταρ στο Ιράν -και όχι μόνο- τα τελευταία χρόνια.

Δεδομένα, στρατιωτική προσωπικότητα σαν και τη δική του, δεν υπήρχε. Όχι μόνο στη Μέση Ανατολή. Πουθενά στον κόσμο.

Έφτασε από οικοδόμος, για να βοηθήσει κάποτε τον αγρότη πατέρα του στην αποπληρωμή ενός χρέους, να γίνει ο απόλυτος λαϊκός ήρωας ολόκληρου του σιιτικού κόσμου. Και το κυριότερο, να εξελιχθεί σε Νο.1 εχθρό του ISIS...

«Για τους σιίτες της Μέσης Ανατολής είναι ένας συνδυασμός Τζέιμς Μποντ, Έρβιν Ρόμελ και Lady Gaga», γράφει ο πρώην αναλυτής της CIA, Κένεθ Πολάκ, σε ένα πορτρέτο του Σουλεϊμανί για το αμερικανικό περιοδικό ''Time'', που τον είχε αναδείξει ως έναν από τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους στον κόσμο το 2017. «Αλλά για τη Δύση ήταν υπεύθυνος για την εξαγωγή της ισλαμικής επανάστασης του Ιράν, για την υποστήριξη τρομοκρατών και τη διεξαγωγή των πολέμων του Ιράν στο εξωτερικό», συμπληρώνει ο Πολάκ.

Πρωταγωνιστής σε όλα τα πεδία των μεσανατολικών συγκρούσεων από το 1980, με απίστευτη αυταπάρνηση και τεράστια αίσθηση πατριωτικού καθήκοντος, ο Σουλεϊμανί τραυματίστηκε πριν από λίγα χρόνια, όντας στην πρώτη γραμμή της μάχης για την απελευθέρωση του Χαλεπιού από τους τζιχαντιστές στη Συρία. Ένας Ιρανός, ήρωας για Ιρακινούς, Σύρους, για όλον τον σιιτικό κόσμο. Και να σκεφτεί κανείς ότι Ιράκ και Ιράν ποτέ στην ιστορία δεν είχαν τις καλύτερες των σχέσεων.

Ήταν τέτοια τα προσόντα του, μάλιστα, που ακόμα και οι ΗΠΑ, που τον σκότωσαν, αυτόν ζητούσαν για να συνεργαστούν στο πλαίσιο της βραχύβιας συμμαχίας τους με το Ιράν εναντίον των Ταλιμπάν, το 2001, στο Αφγανιστάν.

«Οι Ιρανοί συνομιλητές μου ήταν πολύ σαφείς: Μολονότι ενημέρωναν τον υπουργό Εξωτερικών, στο τέλος τις αποφάσεις τις έπαιρνε ο στρατηγός Σουλεϊμανί», δήλωσε το 2013 στο BBC ο Ράιαν Κρόκερ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Όλοι τον παρουσίαζαν ως έναν ήρεμο άνθρωπο. «Κάθεται σε μία γωνιά του δωματίου, μόνος. Δεν μιλάει, δεν σχολιάζει, ακούει μόνο», είχε πει στο αμερικανικό περιοδικό ''The New Yorker'' υψηλόβαθμος Ιρακινός αξιωματούχος.

Για τη Δύση, βέβαια, δεν έπαψε ποτέ να είναι ένας «Σκοτεινός Ιππότης», ένας «Σκιώδης Διοικητής», από τους πιο επίφοβους αντιπάλους για την Αμερική, αλλά και για πολλούς από τους συμμάχους της. Και για αυτό και βγήκε από τη μέση, αλλά και για ακόμη έναν λόγο. Για ένα «λάθος», που κάνουν αδιάκοπα από το 1992 οι ΗΠΑ...

Περισσότερα από 25 χρόνια τώρα, λοιπόν, οι Αμερικανοί καταστρέφουν όλους τους εσωτερικούς ανταγωνιστές της Τουρκίας στον μουσουλμανικό κόσμο, επιχειρώντας να της δώσουν την πρωτοκαθεδρία. Ξεκίνησαν με το Ιράκ, ακολούθησε η Συρία, η Λιβύη και τώρα το Ιράν.

Και αυτό συμβαίνει, μάλιστα, δίχως να λαμβάνονται υπόψη οι εθνοθρησκευτικές πραγματικότητες της Μέσης Ανατολής. Μιας περιοχής, όπου τα πάντα κρέμονται από μια κλωστή. Όπως και τώρα.