Η ιστορία της έφηβης σκλάβας του σεξ που επέζησε από Άουσβιτς και Γκουλάγκ (pics)

Gazzetta team
Η ιστορία της έφηβης σκλάβας του σεξ που επέζησε από Άουσβιτς και Γκουλάγκ (pics)
Το βιβλίο, για τα όσα αδιανόητα έζησε η Cecilia Kovachova σε Άουσβιτς ΚΑΙ -αμέσως μετά- σε ρωσικό Γκουλάγκ, υποστηρίζει ότι η έφηβη, τότε και αποθανούσα πια, Σλοβάκα, ήταν σκλάβα του σεξ για τους φύλακες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, με τους συγγενείς της, όμως, να αντιδρούν έντονα!

Η Cecilia μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο θανάτου του Χίτλερ ως έφηβη και στη συνέχεια, το 1945, εξορίστηκε σε φυλακή της Σιβηρίας από τους Σοβιετικούς.

Στο μυθιστόρημα ''Cilka's Journey'', λοιπόν, η Cecilia Kovachova είναι η Cilka Klein: Μια έφηβη σκλάβα του σεξ, που, για αυτόν ακριβώς τον λόγο, έχει μια «προνομιούχα» θέση στο Άουσβιτς, η οποία, ωστόσο, οδηγεί τους Σοβιετικούς στην υπόθεση, αργότερα, ότι ήταν συνεργάτης των Ναζί! Για αυτό και τη στέλνουν σε δικό τους στρατόπεδο συγκέντρωσης, στη Σιβηρία!

Το βιβλίο, όμως, που ακροβατεί μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, έχει προκαλέσει τον θυμό των συγγενών της αληθινής επιζήσασας του Ολοκαυτώματος, Cecilia.

Η Cecilia Kovachova παντρεύτηκε τον Ivan, με τον οποίο γνωρίστηκαν όταν αμφότεροι ήταν κρατούμενοι σε Γκουλάγκ. Στο βιβλίο, ο Ivan έχει αντικατασταθεί από τον Alexandr, τον οποίο, όμως, η Cilka ερωτεύεται όπως και στην πραγματικότητα: Ενώ και οι δύο βρίσκονται σε σοβιετικά χέρια.

Επίσης, όπως και η αληθινή Kovachova, η πρωταγωνίστρια του βιβλίου φυλακίζεται στο Γκουλάγκ Vorkuta της ομώνυμης πόλης. Ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, που ιδρύθηκε από τον Στάλιν και στέγαζε δεκάδες χιλιάδες κρατούμενους, κοντά στον αρκτικό κύκλο... Τελικά, απελευθερώθηκε στη δεκαετία του 1950, όταν ο διάδοχος του Στάλιν, Νικίτα Χρουστσόφ, επιχείρησε να διαλύσει την... κληρονομιά του προκατόχου του.

H Αυστραλιανή συγγραφέας του βιβλίου, Heather Morris, προσπάθησε να εντοπίσει την πραγματική Kovachova, ενώ έκανε την έρευνά της για το ''Cilka's Journey'', αλλά η επιζήσασα του Ολοκαυτώματος πέθανε το 2004.

«Η ιστορία της Cilka είναι μια από τις χειρότερες αδικίες. Ήταν απλώς ένα κορίτσι, μια έφηβη, που έζησε δύο από τις πιο κακές περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας και έγινε θύμα πολέμου», ανέφερε η συγγραφέας στο περιοδικό Event, νωρίτερα φέτος.

«Μόνο η ντροπή σταματούσε τις γυναίκες, όπως αυτή, από το να μιλήσουν για όσα τους έκαναν. Αυτό το βιβλίο είναι, ελπίζω, για τη μεταβίβαση αυτής της ντροπής. Απ' ό,τι καταλαβαίνω, έχοντας μιλήσει με ανθρώπους που τη γνώριζαν, μέχρι και που πέθανε η Cilka ήταν ένα απίστευτα αγαπητό άτομο, που θα έκανε τα πάντα για τον καθένα», πρόσθεσε.

Στο Άουσβιτς, η συγγραφέας δήλωσε ότι ο χαρακτήρας της είχε τραβήξει το βλέμμα ενός υψηλόβαθμου αξιωματικού των Ναζί, υπεύθυνου για τον θάνατο χιλιάδων γυναικών στους θαλάμους αερίων. Μόλις ο Κόκκινος Στρατός εισέβαλε, το 1945, και συνέτριψε τη Γερμανία του Χίτλερ, η κοπέλα θεωρήθηκε συνεργάτης και μεταφέρθηκε στη Σιβηρία... με φορτηγό βοοειδών.

Μια διαδικτυακή αγγελία για το νέο βιβλίο το περιγράφει ως μια «αληθινή ιστορία αγάπης και ανθεκτικότητας».

«Η Cilka ήταν μόλις 16 ετών όταν μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, το 1942, όπου ο διοικητής του στρατοπέδου αμέσως παρατήρησε πόσο όμορφη είναι», είπε η Heather.

«Όπως συνέβαινε, λοιπόν, σε αυτές τις περιπτώσεις, διαχωρίστηκε από τις άλλες φυλακισμένες γυναίκες, μαθαίνοντας γρήγορα ότι η δύναμη, ακόμη και αυτή που σου δίνεται απρόθυμα, είναι ίση με την επιβίωση. Όταν ο πόλεμος τελείωσε, όμως, η Cilka παρέμεινε φυλακισμένη. Οι Σοβιετικοί τής χρέωσαν ότι κοιμόταν με τον εχθρό και την έστειλα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Σιβηρία».

«Το ταξίδι της Cilka φωτίζει την ανθεκτικότητα του ανθρώπινου πνεύματος -και τη θέληση που έχουμε για επιβίωση».

Ωστόσο, ο γιος της πραγματικής Kovachova, ο George Kovach, πρόσφατα επέκρινε το μυθιστόρημα, τονίζοντας ότι η μητέρα του θα είχε «καταστραφεί» από αυτό! «Ήταν στο Ολοκαύτωμα, ήταν στο Άουσβιτς, πέρασε εννέα χρόνια σε ένα Γκουλάγκ, και τώρα η φήμη της και η ζωή της πέφτουν μέσα στη λάσπη, το βρίσκω απίστευτο», είπε.

Το βιβλίο της Morris είναι η συνέχεια του ''The Tattooist of Auschwitz'', ενός μυθιστορήματος μπεστ σέλερ της ίδιας συγγραφέα, το οποίο -και αυτό- επικρίθηκε από το Κέντρο Ερευνών Μνημείων του Άουσβιτς.

«Δεδομένου του αριθμού των πραγματικών σφαλμάτων, αυτό το βιβλίο δεν μπορεί να προταθεί ως πολύτιμος τίτλος για όσους θέλουν να εξερευνήσουν και να κατανοήσουν την ιστορία του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς», έγραψε η ερευνήτρια του Άουσβιτς, Wanda Witek-Malicka.

«Η προκαταρκτική έρευνα, αν έγινε, δεν ήταν αξιόπιστη και η τεκμηρίωση που διατηρήθηκε (σ.σ. στο Άουσβιτς) δεν ελήφθη υπόψη καθόλου. Το βιβλίο περιέχει πολυάριθμα σφάλματα και πληροφορίες που δεν συμβαδίζουν με τα γεγονότα, καθώς και υπερβολές, παρερμηνείες και υποτιμήσεις, στις οποίες είναι χτισμένη η συνολική ακανόνιστη εικόνα της πραγματικότητας του στρατοπέδου».