Το μεγαλύτερο μυστήριο της Ρωσίας: Ένα γέτι κομμάτιασε τους σκιέρ το 1959; (vid)

Gazzetta team
Το μεγαλύτερο μυστήριο της Ρωσίας: Ένα γέτι κομμάτιασε τους σκιέρ το 1959; (vid)
Ένα ανατριχιαστικό φονικό, που ψάχνει απαντήσεις εδώ και δεκαετίες...

Πρόκειται για το μεγαλύτερο, ίσως, μυστήριο στη Ρωσία.

Ένα ανατριχιαστικό φονικό, πριν από 60 χρόνια, που παραμένει ανεξιχνίαστο, με πολλές, πάρα πολλές θεωρίες για το τι συνέβη εκείνη τη νύχτα, μεταξύ 1ης και 2ας Φεβρουαρίου 1959, στο «Βουνό του Θανάτου» -όπως ονομάστηκε αργότερα.

Το περίφημο Συμβάν στο Πέρασμα Ντιάτλοφ, στα Ουράλια Όρη, κοντά στη ρωσική πόλη Αικατερινούπολη, με τον φριχτό, ανεξήγητο θάνατο 9 πεζοπόρων σκιέρ, ψάχνει ακόμη απαντήσεις, έχοντας μείνει στην ιστορία ως ένα γεγονός, το οποίο κανείς, μάλλον, δεν θα μπορέσει να εξηγήσει.

Πώς να εξηγήσεις, άλλωστε, τι ήταν αυτό που οδήγησε την -εξαιρετικά έμπειρη, μάλιστα- ομάδα των 9 σκιέρ να αφήσει σχεδόν τρέχοντας τις σκηνές της, που βρέθηκαν σκισμένες, και να βγει στους -24 χωρίς ρούχα και παπούτσια, πεθαίνοντας μέσα στο ψύχος! Ακόμη και για το Σοβιετικό κράτος (τότε), αλλά και τη σύγχρονη Ρωσία (σήμερα), η μόνη εξήγηση παραμένει πως μία «άγνωστη πανίσχυρη δύναμη» προκάλεσε τον θάνατό τους.

Μετά την ανακάλυψη των πτωμάτων της ομάδας, η έρευνα από τις Αρχές της Σοβιετικής Ένωσης κατέληξε στο ότι οι έξι πέθαναν από υποθερμία. Οι άλλοι τρεις, ωστόσο, είχαν τραυματιστεί φριχτά. Ένα θύμα είχε κάταγμα στο κρανίο και δύο άλλα είχαν σημαντικά κατάγματα στον θώρακα. Επιπλέον, από ένα άλλο μέλος της ομάδας έλειπε η γλώσσα και τα μάτια του!

Οι Αρχές, μιας και δεν μπορούσαν να λύσουν το μυστήριο, ανησύχησαν τόσο πολύ, που η πρόσβαση στην περιοχή ήταν κλειστή για αποστολές και πεζοπορία επί τρία χρόνια μετά το περιστατικό!

Ανάμεσα στις θεωρίες για το τι συνέβη εκείνη τη νύχτα, μία έλεγε πως οι αυτόχθονες Mansi επιτέθηκαν στην ομάδα. Ένας γιατρός, ωστόσο, ονόματι Μπόρις Βοζροζντένι, τη διέψευσε κατηγορηματικά, αφού, όπως ανέφερε στο πόρισμά του το 1959, «τα θανατηφόρα τραύματα των τριών πτωμάτων δεν θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί από ένα άλλο ανθρώπινο ον, επειδή η δύναμη των χτυπημάτων ήταν πολύ ισχυρή και καθόλου μαλακός ιστός δεν είχε καταστραφεί».

Και κάπου εκεί εμφανίστηκε ο περίφημος γέτι...

Διότι, από τη στιγμή που μόνο ένα πλάσμα με υπεράνθρωπη δύναμη θα μπορούσε να προκαλέσει αυτά τα φριχτά τραύματα στους τρεις, ήταν αναμενόμενο να προκύψει και η θεωρία πως ο Χιονάνθρωπος των Ιμαλαΐων ήταν ο ένοχος.

Πριν από λίγες μέρες, εξάλλου, η μεγάλη εφημερίδα της Ρωσίας Komsomolskaya Pravda, ρώτησε έναν διάσημο γιατρό, όπως τονίζεται, για το Συμβάν στο Πέρασμα Ντιάτλοφ. Ο εν λόγω γιατρός, λοιπόν, ισχυρίστηκε ότι «τα κομματιασμένα σώματα των τριών ήταν το αποτέλεσμα τεράστιας πίεσης που τους ασκήθηκε στο στήθος από κάποιο μεγάλο πλάσμα». Στο ίδιο δημοσίευμα, δε, η εφημερίδα σημειώνει πως «ο διάσημος γιατρός, φοβούμενος να χλευαστεί, ζήτησε να μην αποκαλυφθεί το όνομά του».

60 χρόνια μετά, το αίνιγμα παραμένει άλυτο...