Πως αποκαλούν την Ελλάδα στο εξωτερικό; (pics)

Πως αποκαλούν την Ελλάδα στο εξωτερικό; (pics)
Οι χάρτες της ονομασίας της Ελλάδας στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο.

Η αρχαία ελληνική κουλτούρα και η γλώσσα επηρεάζουν ακόμη και σήμερα την ευρωπαϊκή κουλτούρα. Ο ρωμαϊκός πολιτισμός εμπνεύστηκε από τους ισχυρούς προκατόχους του και στη συνέχεια βοήθησε στην περαιτέρω εξάπλωση της αρχαιοελληνικής ταυτότητας.

Δείτε αυτήν την επιρροή πόσο ισχυρή είναι στην σύγχρονη Ευρώπη. Αυτοί που σχεδίασαν τον χάρτη απάντησαν σε ένα σχετικά απλό ερώτημα: με ποια ονομασία αποκαλούν την Ελλάδα οι υπόλοιποι «εταίροι».

Οι πιο «ισχυρές» ονομασίες είναι Grecia, Grecko, Greeka, Greece και Grekland που προέρχονται από το Γραικός. Ο Γραικός ήταν ήρωας, γιος της Πανδώρας και του Δία, αλλά η ετυμολογία της λέξης δεν έχει αποδειχθεί.

Υποτιμητικά οι Ρωμαίοι αποκαλούσαν τους Ελληνες Γραικύλους (λατινική λέξη Graeculus) που σήμαινε παρηκμασμένος και δουλοπρεπής άνθρωπος. Οι Τούρκοι και γενικά οι ανατολίτες μας λένε Yunanistan ή Yunan που υποδηλώνει προέλευση από την Ιωνία (Μικρασία).

Απ΄όλους τους Ευρωπαίους μόνο οι Νορβηγοί μας λένε Hellas!

greece in europe

Σε παγκόσμια κλίμακα τώρα, οι υπόλοιποι λαοί της υφηλίου (Αμερική, Αυστραλία, υποσαχάρια Αφρική, Ασία) φαίνεται πως προτιμούν παράγωγα της λέξης «Γραικός» για να προσδιορίσουν τους Έλληνες, ενώ σαφής είναι η διαφοροποίηση των αραβικών και μουσουλμανικών κρατών, οι οποίες χρησιμοποιούν όπως και οι Τούρκοι παράγωγα της λέξης «Ίωνες».

Μοναδικές εξαιρέσεις στην παραπάνω συνθήκη είναι μόνο οι Κινέζοι κι οι Βιετναμέζοι, οι οποίοι χρησιμοποιούν παράγωγα της λέξης «Ελλάς» ώστε να προσδιορίσουν την πατρίδα μας και τους κατοίκους της, ενώ αξιοσημείωτη είναι η προέλευση της ονομασίας της Ελλάδας στην Γεωργία, καθώς το όνομα Saberdzeti πηγάζει από την λέξη brdzeni που σημαίνει «σοφός».

Πηγή: mixanitouxronou.gr, reddit.com