Η θεωρία της «Μεγάλης Σιωπής»: Η εξήγηση για τις επαφές με τους εξωγήινους

Gazzetta team
Η θεωρία της «Μεγάλης Σιωπής»: Η εξήγηση για τις επαφές με τους εξωγήινους
Αν και οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει 4.001 εξωπλανήτες στον γαλαξία μας και υπολογίζουν ότι υπάρχουν άλλοι 50 δισ., δεν έχουμε έρθει σε επαφή με κανέναν εξωγήινο πολιτισμό μέχρι σήμερα.

Επιστήμονες που συναντήθηκαν στο Παρίσι προσπάθησαν να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί αν υπάρχουν εξωγήινοι σιωπούν και αν προβλέπεται να τους συναναστραφούμε!

Το Παράδοξο του Φέρμι και η Θεωρία της «Μεγάλης Σιωπής»

Το 1950, ο Ιταλός Φυσικός, Ενρίκο Φέρμι ρώτησε «πού είναι όλοι» σε αυτό που σήμερα ονομάζεται Παράδοξο του Φέρμι. Το ερώτημα του Φέρμι συνοψίζει την εξής αντίφαση στην αστρονομία: Αν η ύπαρξη εξωγήινης ζωής και μάλιστα πνευματικά ανώτερης είναι όχι απλά πιθανή αλλά πολύ πιθανή, τότε γιατί κανείς από αυτούς δεν έχουν επικοινωνήσει μαζί μας; Υπάρχει άραγε βιολογική η κοινωνιολογική εξήγηση για αυτή τη «Μεγάλη Σιωπή»;

Σύνοδος στο Παρίσι

Κορυφαίοι ερευνητές από τα πεδία της αστροφυσικής, της βιολογίας, της κοινωνιολογίας, της ψυχολογίας και της ιστορίας συναντήθηκαν στις 18 του Μαρτίου στο Παρίσι για να συζητήσουν για την πρόοδο στην επικοινωνία των ανθρώπων με τους εξωγήινους. Η συνάντηση διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από το METI (Messaging Extraterrestial Intelligence).

Οι επιστήμονες εκεί συζητούν θέματα για την επικοινωνία μας με τους εξωγήινους που ακούγονται στα αυτιά των αδαών κάπως... «τρελά». Μεταξύ άλλων, προσπάθησαν να απαντήσουν στα ερωτήματα αν οι εξωγήινοι παραμένουν σιωπηλοί επειδή ανησυχούν για την επιρροή που θα είχε η επαφή τους με την ανθρωπότητα, αν ζούμε σε έναν «γαλακτικό ζωολογικό κήπο», αν πρέπει να εκδηλώσουμε το ενδιαφέρον μας για επαφή μαζί τους μέσω μηνυμάτων στα κοντινά αστέρια κ.α.

Τι είναι η «Υπόθεση του Ζωολογικού Κήπου»

Πρόκειται για την ιδέα ότι υπάρχουν εκεί έξω εξωγήινοι πολιτισμοί που ξέρουν τα πάντα για εμάς και κρύβονται σκόπιμα! Αυτό θα εξηγούσε και τη θεωρία της «Μεγάλης Σιωπής». «Ίσως οι εξωγήινοι παρακολουθούν τους ανθρώπους στη Γη, όπως εμείς τα ζώα σε έναν ζωολογικό κήπο» εξηγεί ο Ντάγκλας Βάκοχ, πρόεδρος του ΜΕΤΙ, ο οποίος προτείνει ουσιαστικά να γίνουμε πιο ενεργοί στην αναζήτηση της εξωγήινης ζωής και νοημοσύνης. «Αν πηγαίναμε σε έναν ζωολογικό κήπο και ξαφνικά μια ζέμπρα μας κοιτούσε και άρχιζε να απαριθμεί πρώτους αριθμούς, θα αισθανόμασταν εκτός από έκπληκτοι, υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε» λέει ο Βάκοχ, δείχνοντας τον δρόμο για την αλληλεπίδραση που πρέπει να δημιουργήσουμε με τους εξωγήινους.

Η θεωρία της «Καραντίνας»

Αν η «Υπόθεση του Ζωολογικού Κήπου» σας φάνηκε κάπως παράλογη, περιμένετε να ακούσετε για τη θεωρία της «Καραντίνας». Πρόκειται ουσιαστικά για μια θεωρία που στηρίζεται στη «φιλανθρωπία» των εξωγήινων. «Είναι πιθανό οι εξωγήινοι να επιβάλλουν μία “γαλαξιακή καραντίνα” επειδή σκέφτονται ότι θα ήταν ενοχλητικό για τον πολιτισμό μας να μάθουμε για εκείνους» λέει ο Ζαν-Πιερ Ροσπάρ, συν-επικεφαλής του συνεδρίου στο Παρίσι.

«Η γνωστική εξέλιξη στη Γη παρουσιάζει τυχαία χαρακτηριστικά, αλλά ακολουθεί ταυτόχρονα και προβλέψιμα μονοπάτια. Η επανειλημμένη, ανεξάρτητη εμφάνιση ευφυών ειδών στο σύμπαν είναι κάτι που πρέπει να περιμένουμε να δουμε παντού, κάτω από ευνοϊκές συνθήκες» προσθέτει. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι έχουν φθάσει στο υψηλότερο δυνατό γνωστικό επίπεδο. Τα υψηλότερα επίπεδα μπορεί να εξελιχθούν στη Γη στο μέλλον και να έχουν ήδη επιτευχθεί αλλού».

Γιατί είναι μάλλον απίθανο να μας μοιάζουν οι εξωγήινοι

Είναι μάλλον απίθανο οι εξωγήινοι να μοιάζουν με τους ανθρώπους. «Το περιβάλλον σε έναν εξωπλανήτη θα επιβάλλει τους δικούς του κανόνες», δήλωσε ο Ρολάντ Λεχούκ, αστροφυσικός. «Δεν υπάρχει καμία τάση στη βιολογική εξέλιξη: η τεράστια ποικιλία των μορφολογιών που παρατηρούνται στη Γη καθιστά κάθε εξωβιολογική υπόθεση απίθανη. Ο Λεχούκ δηλώνει σκεπτικός όσον αφορά στις ομοιότητες ανθρώπων και εξωγήινων λέγοντας ότι μια τέτοια υπόθεση στηρίζεται «στον επίμονο ανθρωποκεντρισμό μας για την κατανόηση και την περιγραφή της εξωγήινης ζωής».

Εν ολίγοις, είμαστε πολύ απασχολημένοι με τον εαυτό μας ακόμα και για να φανταστούμε την εξωγήινη ζωή, πόσο μάλλον για να τη βρούμε και να επικοινωνήσουμε μαζί της. Πολλώ δε μάλλον αν δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί στη διάρκεια της ζωής μας, δεν μας πολυνοιάζει να το ψάξουμε κιόλας! Υπάρχει έξυπνη ζωή εκεί έξω; Πιθανώς, αλλά πιθανότατα δεν θα το βρούμε ποτέ!