Η μακάβρια πλευρά του Έβερεστ: Οι πάγοι λιώνουν και εμφανίζονται πτώματα χαμένων ορειβατών

Gazzetta team
Η μακάβρια πλευρά του Έβερεστ: Οι πάγοι λιώνουν και εμφανίζονται πτώματα χαμένων ορειβατών
Η άγρια πλευρά του Έβερεστ αποκαλύπτεται με τον πιο μακάβριο τρόπο.

Το Έβερεστ είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για πολλούς ορειβάτες που θέλουν να κατακτήσουν την κορυφή του.

Το τίμημα, ωστόσο, είναι τεράστιο. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν εκεί μπορεί να οδηγούσαν ακόμα και τον πιο έμπειρο ορειβάτη στην απελπισία.

Το τεράστιο υψόμετρο, ο κίνδυνος από τις τεράστιες ποσότητες χιονιού, η έλλειψη οξυγόνου κάνουν την ανάβαση περιπέτεια.

Όπως, καταγράφει το bbc.com περίπου 300 ορειβάτες έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν το όνειρό τους. Τα 2/3 από αυτούς δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα και πιστεύεται πως ακόμα βρίσκονται θαμμένοι κάτω από το χιόνι και τον πάγο.

Από την άλλη τουλάχιστον 4.800 ορειβάτες έχουν καταφέρει να φτάσουν στην πιο ψηλή κορυφή του πλανήτη.

Η κλιματική αλλαγή και το λιώσιμο των πάγων έχουν επηρεάσει και το Έβερεστ και όσο έρχεται η άνοιξη όλο και περισσότεροι χαμένοι σοροί εντοπίζονται.

Οι περισσότεροι ορειβάτες εντοπίζονται στην κινεζική πλευρά, ενώ το πιο μακάβριο είναι όταν εντοπίζονται ανθρώπινα μέλη.

«Χέρια, πόδια από νεκρούς ανθρώπους έχουν εμφανιστεί στο κέντρο του καμπ, αυτό συμβαίνει επειδή κάθε χρόνο το επίπεδο των πάγων κατεβαίνει».

Ακόμα, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αρχές είναι το μεγάλο κόστος και η δυσκολία να μεταφέρουν μία σορό από τα πιο υψηλά σημεία. Η διαδικασία μπορεί να κοστίσει, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, από 40.000 έως 80.000 δολάρια.

«Μια από τις πιο δύσκολες ανακτήσεις έγινε σε ύψος 8.700 μέτρων. Κοντά στην κορυφή του βουνού. Η σορός ήταν απόλυτα παγωμένη και ζύγιζε 150 κιλά. Έπρεπε να ανακτηθεί από πολύ δύσκολη θέση», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Ορειβατικής Ένωσης του Νεπάλ.

Πληροφορίες: bbc.com