Η πορεία του Γιάννου Παπαντωνίου από το σοσιαλισμό ως τη... φυλακή (pics)

Gazzetta team
Η πορεία του Γιάννου Παπαντωνίου από το σοσιαλισμό ως τη... φυλακή (pics)
Στα νιάτα του ήταν οργανωμένος στο ΚΚΕ Εσωτερικού, αλλά τον «ξετρύπωσε» ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Μεγάλωσε στα Εξάρχεια, αλλά γεννήθηκε και παντρεύτηκε στο Παρίσι. Αγωνιζόταν - κατά δήλωσή του - για το Σοσιαλισμό, αλλά αποδείχθηκε πως είχε έξι λογαριασμούς στην Ελβετία, δύο βίλες σε Κηφισιά και Σύρο και τρία διαμερίσματα στο Κολωνάκι. Της φυλακής τα σίδερα, όμως, δεν είναι μόνο για τους λεβέντες, όπως λέει το κλασικό ρητό, αλλά και για τον Γιάννο Παπαντωνίου. Τον «τσάρο της οικονομίας» κάποτε και στη συνέχεια τον πανίσχυρο «άρχοντα» του Πενταγώνου με το χαρακτηριστικό πλατύ χαμόγελο και την ολόλευκη οδοντοστοιχία, αλλά και την αδυναμία στα ακριβά γούστα.

Λαμία – Λεβαδειακός με πριμ 5%*, ακόμα καλύτερες αποδόσεις και 200+ ειδικά στοιχήματα! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Γεννήθηκε το 1949 στο Παρίσι και πήρε το επώνυμο της μητέρας του, αφού δεν ήταν παντρεμένη με τον πατέρα του. Η Ευαγγελία Παπαντωνίου υπήρξε μάλιστα η πρώτη γυναίκα διευθύντρια στο Δημόσιο, στη δεκαετία του '60. Σπούδασε οικονομικά σε Αθήνα, Κέμπριτζ και Ουισκόνσιν, ενώ γνωρίζει την πρώτη του σύζυγο στις αρχές της δεκαετίας του ΄70. Πρόκειται για τη Λία Καρτάλη, κόρη του Γεωργίου και της Εριφύλης Καρτάλη, της γνωστής οικογένειας αστών του Βόλου, η οποία διέθετε και πολιτικές ρίζες. Λέγεται πως αυτές ήταν που οδήγησαν τον Παπαντωνίου στην «αγκαλιά» του Ανδρέα και την ευρωλίστα του ΠΑΣΟΚ το 1981, μέσω της οποίας πράγματι βρέθηκε στις Βρυξέλλες.

Το κατώφλι του ελληνικού Κοινοβουλίου το πέρασε πρώτη φορά το 1989, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα είχε αντικαταστήσει ως επιλαχών τον παραιτηθέντα, Απόστολο Λάζαρη. Το 1994 ξεκινά η υπουργική του καριέρα, από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Αναλαμβάνει τα ηνία του το 1996, επί κυβέρνησης Σημίτη, και ονομάζεται τότε «τσάρος της οικονομίας», αφού συγκεντρώνει τις αρμοδιότητες και του υπουργού Οικονομίας και του υπουργού Οικονομικών. Είναι ο άνθρωπος που διαπραγματεύεται την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ και την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, αλλά δεν είναι εκείνος που γιορτάζει δίπλα στον Κώστα Σημίτη και τον Λουκά Παπαδήμο το 2002 την έλευση του ευρώ: ένα χρόνο νωρίτερα, στον ανασχηματισμό που έρχεται ως απόνερα της «επανάστασης» κατά του ασφαλιστικού Γιαννίτση, μετακινείται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου αντικαθιστά τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Ο Παπαντωνίου τερματίζει πρακτικά την πολιτική του καριέρα το 2007. Εκείνη την περίοδο ανοίγει, κατ' ουσίαν, παρτίδες με τη Δικαιοσύνη. Το όνομά του έχει συζητηθεί για την υπόθεση του Χρηματιστηρίου και το κραχ του 1999, ωστόσο ουδέποτε καταδικάστηκε γι' αυτό, καθώς δεν αποδείχθηκαν ευθύνες του. Η θητεία του, ωστόσο, στο Πεντάγωνο και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο ζει και το δείχνει προκαλούν σχόλια και υπόνοιες πως... κάτι δεν πηγαίνει καλά. Την περίοδο λοιπόν που ο Παπαντωνίου είναι στο υπουργείο Άμυνας, αποκαλύπτεται πως αγόρασε οικόπεδο στην Κηφισιά μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του κι έχτισαν μια πολυτελέστατη τριώροφη βίλα, αλλά και λίγο αργότερα ένα οικόπεδο στη Σύρο, όπου χτίζουν επίσης μια πολυτελή βίλα δίπλα σ' αυτή του Γιάννη Στουρνάρα. Λέγεται πως η βίλα αυτή διέθετε ακόμη και ιδιωτικό λιμάνι και από αυτήν πέρασαν δεκάδες προσωπικότητες του ελληνικού και διεθνούς τζετ σετ, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν εκεί από το ζεύγος Παπαντωνίου-Κουράκου. Ταυτόχρονα, το πολιτικό γραφείο του τότε υπουργού στεγάζεται σε πολυτελή γραφεία στην οδό Αμερικής, στο Κολωνάκι, όπου ο ίδιος αγοράζει συνολικά τρία διαμερίσματα.

Ήδη έχει παντρευτεί τη Σταυρούλα Κουράκου, πρώην γραμματέα του στο πολιτικό του γραφείο, την οποία λέγεται ότι του υπέδειξε να προσλάβει η πρώτη σύζυγός του, η οποία γνώριζε την οικογένεια Κουράκου. Το διαζύγιο μάλιστα με τη Λία Καρτάλη είναι επεισοδιακό για τον πρώην υπουργό: αφού αλληλοκατηγορούνται για διάφορα θέματα, με αποκορύφωμα αυτά που καταλογίζει εκείνη σ' εκείνον περί «υπεξαίρεσης» της πατρικής της περιουσίας, τους οδηγεί στις αίθουσες των δικαστηρίων. Ο γάμος τους μάλιστα τυπικά δεν λύθηκε ποτέ, καθώς στο ενδιάμεσο διάστημα η Λία Καρτάλη πεθαίνει αιφνιδιαστικά και σχολιάζεται αρνητικά η επιλογή του Γιάννου Παπαντωνίου να μην παραστεί στην κηδεία της. Ο ίδιος αποφασίζει πάντως να χαρίσει την περιουσία για την οποία τον εγκαλούσε η εκλιπούσα στα δύο παιδιά τους, με το γιο τους, Νικήτα, να επιλέγει μάλιστα να κρατήσει κι εκείνος - όπως ο πατέρας του - το επίθετο της μάνας του...

Η λίστα Λαγκάρντ φέρνει ξανά το όνομά του στο προσκήνιο και βέβαια όχι για καλό λόγο. Για την ακρίβεια, αυτό της συζύγου του και ένα λογαριασμό 1,3 εκατ. ευρώ στην Ελβετία. Ο ίδιος αντιδρά μάλλον επιπόλαια, καθώς στην αρχή μιλάει για συνωνυμία, ωστόσο γρήγορα η αλήθεια αποκαλύπτεται και επιχειρώντας να δικαιολογηθεί το ζεύγος υποστηρίζει πως πρόκειται για χρήματα που είχαν σταλεί για τις σπουδές των παιδιών τους. Η Δικαιοσύνη δεν πείθεται και τους καταδικάζει για ψευδή δήλωση πόθεν έσχες. Αλλά η υπόθεση των εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτή.

Ένα ποσό 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων από τον εκσυγχρονισμό των έξι γαλλικών φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού φέρεται να είναι η προμήθεια που έλαβε ο τότε υπουργός. Πράγματι, δεν καταφέρει να πείσει για το αντίθετο τις εισαγγελικές Αρχές και κάπως έτσι έρχεται η προφυλάκιση του ίδιου και της συζύγου του, αναμένοντας πλέον τη δίκη. Κυρίως αυτό που λέγεται να επιβάρυνε τη θέση τους ήταν η μόνιμη εγκατάστασή τους στην Ελβετία από το 2016 και οι έξι τραπεζικοί λογαριασμοί που διατηρούσαν από κοινού στη Γενεύη, αλλά και οι μετατροπές μεγάλων χρηματικών ποσών σε χρυσό και ασήμι την περίοδο από το 2016 έως και σήμερα, όπως και η πώληση της βίλας τους στη Σύρο, η οποία φημολογείται πως τους απέφερε ένα ποσό κοντά στα 2 εκατ. ευρώ...


Πηγή: reader.gr