Πέθανε ο Έλληνας αρχιτέκτονας που σχεδίασε τη… μισή Νέα Υόρκη (pics & vids)

Gazzetta team
Πέθανε ο Έλληνας αρχιτέκτονας που σχεδίασε τη… μισή Νέα Υόρκη (pics & vids)
Θα ήταν κρίμα για των Κώστα Κονδύλη να μείνει στην ιστορία απλά ως ο αγαπημένος αρχιτέκτονας του Ντόναλντ Τραμπ ή, όπως τον αποκαλούσαν, «ο αρχιτέκτονας των κατασκευαστών».

Ο γεννημένος το 1940 στο Βελγικό Κονγκό με καταγωγή από τη Σάμο αρχιτέκτονας, που πέθανε την περασμένη Παρασκευή στα 78 του χρόνια, άλλαξε το πρόσωπο της Νέας Υόρκης σχεδιάζοντας 86 κτίρια στην πόλη, στον μισό αιώνα της σταδιοδρομίας του.

Πολλά από αυτά έγιναν ύστερα από ανάθεση του Ντόναλντ Τραμπ, που εντυπωσιάστηκε όταν είδε τη δουλειά του Κονδύλη στην 36η οδό και το κτίριο Manhattan Place στο 630 της Πρώτης Λεωφόρου το 1984. Λέγεται ότι εκείνη την εποχή ο Τραμπ εισέβαλλε στο γραφείο του και τον ρώτησε: «Εσύ σχεδίασες τα κτίρια που είδα στην 36η οδό; Το επόμενο που θα σχεδιάσεις θα είναι δικό μου. Από σήμερα φρόντισε να είσαι κοντά σε τηλέφωνο. Θα σε πάρω άμεσα».

Στο ντοκιμαντέρ «Building Stories» του 2012, ο Κονδύλης αφηγείται ότι η συνάντηση με τον Τραμπ άλλαξε την πορεία της ζωής του για πάντα. «Είχε καταπληκτική αίσθηση του ντιζάιν, και μου άρεσε», εξηγεί ο Τραμπ στο ίδιο ντοκιμαντέρ. «Ανέβηκα στο γραφείο του, τον είδα και άρχισα να του δίνω δουλειές». Ο Κονδύλης σχεδίασε διάφορα κτίρια στο σύμπλεγμα Trump Place, το Trump International Hotel and Tower και το Trump World Tower των 72 ορόφων, στα τέλη των 90s προκάλεσε αντιδράσεις. Ήταν το υψηλότερο κτίριο κατοικιών της εποχής του, και έγινε η αιτία για διαμαρτυρίες τόσο από κατοίκους της περιοχής όσο και από τον ΟΗΕ, που δεν ήθελε το κτίριο να ξεπερνάει σε ύψος την έδρα του, που βρισκόταν παραδίπλα.

Κριτικοί αρχιτεκτονικής και συνάδελφοι αρχιτέκτονες χαρακτήριζαν τα σχέδιά του «παραδοσιακά», «άτολμα», «στερεοτυπικά», προϊόντα συμβιβασμού με τους κατασκευαστές. Ωστόσο οι τελευταίοι τον λάτρευαν. Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο των ακινήτων του ανέθεταν συνεχώς έργα. Στη Νέα Υόρκη, στο Μαϊάμι και αλλού. Από το 2000 έως το 2007 σχεδίασε 65 κτίρια – ένα κάθε έξι εβδομάδες!

Έχοντας τελειώσει το σχολείο στη γενέτειρα των γονιών του, την Ελλάδα, και σπουδάζοντας αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης στην Ελβετία και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ξεκίνησε την καριέρα του στη Νέα Υόρκη το 1969 χωρίς να γνωρίζει κανέναν. Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε για το γραφείο Davis Brody & Associates. Στη συνέχεια βρέθηκε στο Philip Birnbaum & Associates για 9 χρόνια πριν φτιάξει την δική του εταιρεία, Costas Kondylis and Partners το 1989. Η εταιρεία αυτή έπαψε να υπάρχει το 2009 μετά την αποχώρηση τριών συνεργατών και ο Κώστας Κονδύλης ξεκίνησε ένα νέο εγχείρημα, το Kondylis Design.

Building Stories from Reputation Line / Shiko Ohana on Vimeo.

Ο δικηγόρος Άνταμ Μπέιλι, που είχε βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωπος μαζί του, λέει για τον Κώστα Κονδύλη στο ντοκιμαντέρ: «Ήταν αυτό που θα πρέπει να επιδιώκει να γίνει κάθε άνθρωπος: ταπεινός, σκληρά εργαζόμενος και ένας καλός ακροατής, αποφεύγοντας πάντα τις ρήξεις. Κάθε φορά που τον συναντούσα ήθελα να του μοιάσω όλο και πιο πολύ, ακόμη και όταν ήμασταν σε αντίπαλα στρατόπεδα. Το τοπίο της Νέας Υόρκης άλλαξε για πάντα εξαιτίας του. Και αυτό το κατάφερε δουλεύοντας για κάποιους από τους πιο δύσκολους ανθρώπους στην πόλη».
Πηγή: reader.gr