Η παγκόσμια γαστρονομία θρηνεί τον χαμό του Άντονι Μπουρντέν

Gazzetta team
Η παγκόσμια γαστρονομία θρηνεί τον χαμό του Άντονι Μπουρντέν
Ο Άντονι Μπουρντέν, ο Αμερικανός σεφ που έγινε παγκοσμίως γνωστός χάρη στην τηλεοπτική εκπομπή γαστρονομίας "Parts Unknown", για τις μαγειρικές παραδόσεις των ανθρώπων στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη, αυτοκτόνησε χθες στη Γαλλία σε ηλικία 61 ετών.

Ο εισαγγελέας της Κολμάρ, Κριστιάν ντε Ροκινί ντι Φαγέλ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Μπουρντέν βρέθηκε απαγχονισμένος στο πολυτελές ξενοδοχείο Chambard, όπου διέμενε στο Κάισερσμπεργκ.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο Άντονι Μπουρντέν εντοπίστηκε στο δωμάτιό του από τον Γάλλο φίλο του, Ερίκ Ριπέρ, τον συνιδιοκτήτη και σεφ του Bernardin, ενός εκ των διασημότερων εστιατορίων των ΗΠΑ, στη Νέα Υόρκη.

«Είναι πολύ λυπηρό» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στους οικείους του. «Μου άρεσε πολύ η εκπομπή του. Ήταν μια σημαντική προσωπικότητα».

«Ήταν η αγάπη μου, ο βράχος μου, ο προστάτης μου» ήταν το tweet που ανήρτησε η Ιταλίδα ηθοποιός Άσια Αρτζέντο, με την οποία ήταν ζευγάρι εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ δήλωσε «παραπάνω από συντετριμμένη».

Με σπουδές μαγειρικής, ο Άντονι Μπουρντέν πέρασε πολλές δεκαετίες στις κουζίνες από το να πλένει πιάτα έως να επιμελείται μενού σε περίβλεπτα εστιατόρια, μεταξύ αυτών του Brasserie Les Halles, με γαλλική κουζίνα που βρίσκεται στο νότιο Μανχάταν.

Χάρη, ωστόσο, στη συγγραφική και τηλεοπτική του καριέρα έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό.

Το 2000, δημοσιεύει το βιβλίο "Kitchen Confidential", στις σελίδες του οποίου περιγράφει τη ζωή στην κουζίνα, διανθισμένη από εμπερίες ροκ εν ρολ σε μια μεγαλούπολη όπως η Νέα Υόρκη αλλά και τις πολλές καταχρήσεις, όπως εκείνη της ηρωϊνης.

Θα παγιώσει την εικόνα του ως μια προσωπικότητα που αγαπά την περιπέτεια, την ελεύθερη σκέψη, τους ανθρώπους και φυσικά την υψηλή γαστρονομία.

Από τη Νέα Υόρκη στη Γάζα και το Κονγκό

Θα παρουσιάσει κατόπιν αρκετές μαγειρικές εκπομπές στην τηλεόραση έως το "Parts Unknown", που προβάλλεται από το 2013 στο CNN.

Με βαθιά φωνή και φυσικό χάρισμα θα επισκεφθεί κάθε γωνιά του πλανήτη, αναζητώντας την αυθεντικότητα, για να τιμήσει τις μαγειρικές παραδόσεις διαφορετικών λαών.

Ενθουσιώδης και έτοιμος να τσαλακώσει την εικόνα του, ο Άντονι Μπουρντέν αναζητά ιδιαίτερους ανθρώπους για να συνομιλήσει, τοπικές γεύσεις για να δοκιμάσει και στιγμές ζωής υψηλής αισθητικής.

«Έφερε τον κόσμο στα σπίτια μας και ενέπνευσε πολλούς ανθρώπους στο να εξερευνήσουν διαφορετικούς πολιτισμούς και πόλεις μέσω της γαστρονομίας τους» έγραψε στο Twitter ο Βρετανός σεφ Γκόρντον Ράμσεϊ.

Για τις ανάγκες της εκπομπής του ο σεφ με τα τατουάζ στα μπράτσα επισκέφτηκε απρόσμενα μέρη, μακριά από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως τη Γάζα, το Κονγκό. Έως και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, με αποτέλεσμα να κηρυχθεί persona non grata από το Αζερμπαϊτζάν.

«Άγγιξε και ενέπνευσε πολλούς ανθρώπους»

Γέννημα-θρέμμα της Νέας Υόρκης, μεγάλωσε στο Νιου Τζέρσεϊ και βραβεύτηκε μεταξύ άλλων με επτά Έμμι, πέντε εκ των οποίων για το "Parts Unknown".

Λάτρης του βραζιλιάνικου ζίου ζίτσου, δεν ταξίδευε ποτέ χωρίς το κιμονό του. Ήταν γνωστός για τον αγώνα του κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης στα εστιατόρια, υπέρ της πολυπολιτισμικότητας και της ενσωμάτωσης.

Εδώ και αρκετούς μήνες είχε σχέση με την Ιταλίδα ηθοποιό Άσια Αρτζέντο, στο πλευρό της οποίας στάθηκε όταν εκείνη ξεκίνησε σταυροφορία εναντίον του παραγωγού Χάρβει Ουάινστιν, τον οποίο κατηγόρησε ότι τη βίασε.

«Ο Άντονι δόθηκε ολοκληρωτικά σε ο,τι κι αν έκανε» έγραψε η ηθοποιός. «Το λαμπερό και τολμηρό πνεύμα του άγγιξε και ενέπνευσε πολλούς ανθρώπους και η γενναιοδωρία του δεν γνώριζε όρια».

«Μας έμαθε πράγματα για τη διατροφή όμως το σημαντικότερο ήταν η ικανότητά του να μας ενώνει, να μας κάνει να μην φοβόμαστε τόσο το άγνωστο. Θα μας λείψει» ήταν το tweet του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο γνώρισε σε ένα ταξίδι του στο Βιετνάμ το 2016.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ