Ιβάνκα Τραμπ, από ελπιδοφόρα επιρροή σε μαύρο πρόβατο των προοδευτικών Αμερικανών

Gazzetta team
Ιβάνκα Τραμπ, από ελπιδοφόρα επιρροή σε μαύρο πρόβατο των προοδευτικών Αμερικανών
Λαμπερό χαμόγελο, άψογοι τρόποι: η Ιβάνκα Τραμπ είχε εμφανιστεί ως ένθερμη υπέρμαχος της ισότητας ανδρών- γυναικών, ενώ δεν τασσόταν ούτε υπέρ των Ρεπουμπλικάνων, ούτε των Δημοκρατικών στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του πατέρα της.

Όμως μετά την ορκωμοσία του, η σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ έχει προσελκύσει τα πυρά αυτών που βασίζονταν πάνω της για να τιθασεύσει τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο.

«Συνεργός», «δειλή» είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που έχουν αποδώσει στην Ιβάνκα Τραμπ οι επικριτές της. Η Αμερικανίδα κωμικός Σαμάνθα Μπι έφτασε μάλιστα στο σημείο να την χαρακτηρίσει στην εκπομπή της «μ…ι», όμως γρήγορα ζήτησε συγγνώμη,

Η 36χρονη επιχειρηματίας, πρώην “it girl” του Μανχάταν που στο παρελθόν έχει χρηματοδοτήσει προεκλογικές εκστρατείες Δημοκρατικών, προκαλεί συχνά σφοδρές επικρίσεις με τη στάση της, τις δηλώσεις της αλλά και τις αναρτήσεις της στο Twitter.

«Αυτή η πρώτη κόρη έχει αναλάβει έναν ρόλο χωρίς προηγούμενο, πολύ προβεβλημένο και ωστόσο χωρίς σαφή όρια. Αντιβαίνει στην αμερικανική ιστορία και την παράδοση», εκτιμά η Στέισι Κόρντερι καθηγήτρια ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Άιοβα.

«Προφανώς προσελκύει πολλές επικρίσεις διότι είχε παρουσιαστεί ως η συνείδηση της κυβέρνησης Τραμπ», προσθέτει.

Στον μονόλογό της η Σαμάνθα Μπι καταφέρθηκε εναντίον της μεταναστευτικής πολιτικής του Τραμπ, που προβλέπει να χωρίζονται τα παιδιά των παράτυπων μεταναστών από τους γονείς τους.

Το Σαββατοκύριακο η Ιβάνκα ανήρτησε στο Twitter μια φωτογραφία που την δείχνει να αγκαλιάζει έναν από τους γιους της, προκαλώντας την αγανάκτηση πολλών, καθώς είχε γίνει γνωστό ότι χιλιάδες παιδιά μεταναστών είχαν «χαθεί» στο σύστημα.

«Ξέρεις, Ιβάνκα, αυτή είναι μια πολύ όμορφη φωτογραφία με το παιδί σςου, όμως θα ήθελα να σου πω σαν μία μητέρα προς μια άλλη: Κάνε κάτι για τη μεταναστευτική πολιτική του πατέρα σου», δήλωσε η Μπι στην εκπομπή της Full Frontal.

Στη συνέχεια αποκάλεσε την πρώτη κόρη των ΗΠΑ «ανάξιο μ…ι».

Πριν δύο εβδομάδες οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης είχαν πλημμυρίσει από μηνύματα που συνέκριναν δύο φωτογραφίες: αυτή της Ιβάνκα με τον σύζυγό της Τζάρεντ Κούσνερ χαμογελαστούς στη διάρκεια των εγκαινίων της νέας αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ και αυτή των δεκάδων Παλαιστίνιων που σκοτώθηκαν μερικά χιλιόμετρα μακριά από τα πυρά του ισραηλινού στρατού.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά η Τσέλσι Κλίντον, πρώην πρώτη κόρη των ΗΠΑ και κάποτε φίλη της Ιβάνκα, δεν βρήκε καμία δικαιολογία.

«Είναι ενήλικη. Μπορεί να κάνει τις δικές της επιλογές», σχολίασε σε συνέντευξή της στη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Η παρουσία της Ιβάνκα στο επίσημο τραπέζι στη διάρκεια της συνόδου της G20 ή η συνάντησή της με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-Ιν κατά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες ώθησαν πολλούς να κατηγορήσουν την κυβέρνηση Τραμπ για νεποτισμό. Και οι ιδιωτικές της επιχειρήσεις, με το εμπόριο προϊόντων που φέρουν το όνομά της, γεννούν συχνά υποψίες για σύγκρουση συμφερόντων.

Όμως περισσότερο από όλα αγανάκτηση προκαλεί η σιωπή της μπροστά στις αμφιλεγόμενες αποφάσεις του πατέρα της, όπως αυτή για το κλίμα ή τις πολιτικές του που αφορούν τις γυναίκες.

«Θα πολεμήσει για την μισθολογική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών και θα πολεμήσω μαζί του», είχε δεσμευθεί η Τραμπ το καλοκαίρι του 2016 όταν ο πατέρας της ήταν ακόμη υποψήφιος. Στη συνέχεια, αυτή που παρουσιάζεται ως φεμινίστρια, δεν έδωσε την παραμικρή δικαιολογία όταν ο Τραμπ ακύρωσε ένα μέτρο που θα επέτρεπε να συγκρίνονται με μεγαλύτερη διαφάνεια οι μισθολογικές διαφορές ανδρών –γυναικών.

Σε ό,τι αφορά το κλίμα η Ιβάνκα είχε αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του πατέρα της, κανονίζοντας ακόμη και μια συνάντηση με τον Αλ Γκορ, γνωστό πολέμιο της κλιματικής αλλαγής, ενώ η ίδια είχε συνομιλήσει με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο.

«Η Ιβάνκα και ο Τζάρεντ» θα καταφέρουν να πείσουν τον Αμερικανό πρόεδρο να μην αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, ακουγόταν στους διαδρόμους της Ουάσινγκτον.

Μάταια. Την 1η Ιουνίου 2017 ο Τραμπ ανακοίνωσε την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία. Ωστόσο Ιβάνκα Τραμπ και Τζάρεντ Κούσνερ ήταν απόντες από την ομιλία.

«Κάποιοι έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες», είχε δηλώσει στους Financial Times τον Σεπτέμβριο η ίδια. «Σαν η παρουσία μου από μόνη της να είναι αρκετά ισχυρή ώστε ο πατέρας μου να εγκαταλείψει τις θεμελιώδεις αρχές του και το πρόγραμμα για το οποίο ψήφισαν οι Αμερικανοί και τον εξέλεξαν», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ