Πέθανε η Αγγέλα Κοκκόλα: Η έμπιστη γραμματέας του Ανδρέα Παπανδρέου

Gazzetta team
Πέθανε η Αγγέλα Κοκκόλα: Η έμπιστη γραμματέας του Ανδρέα Παπανδρέου
Στα 85 της χρόνια έφυγε από τη ζωή η Αγγέλα Κοκκόλα, η οποία υπήρξε γραμματέας τόσο του Γεωργίου Παπανδρέου, όσο και του Ανδρέα.

Στην περίοδο του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ, η Αγγέλα Κοκκόλα υπήρξε διευθύντρια του Ιδιαίτερου Γραφείου του πρωθυπουργού από το 1981 ως το 1989 και αργότερα από το 1994 ως το 1999 ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Αργότερα υπήρξε υποψήφια βουλευτής Επικρατείας και με το Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου.

Ποια ήταν η Αγγέλα Κοκκόλα

Γεννημένη στις 13 Ιουλίου του 1932 στη Λάρισα, αποφοίτησε από το Pierce College και τη σχολή του ΕΟΤ και εργάστηκε στον ΟΗΕ, στη Βουλή και τη Διεθνή Κοινωνική Υπηρεσία.

Γραμματέας του Ανδρέα Παπανδρέου έγινε το 1964, έπειτα από μεσολάβηση της τότε οικονομικής συμβούλου του μετέπειτα πρωθυπουργού, Βιργινίας Τσουδερού, που μεταπολιτευτικά έγινε ακόμα και υπουργός της Νέας Δημοκρατίας. Οι δυο γυναίκες γνωρίζονταν από το ΔΣ του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Κοινωνικής Υπηρεσίας.

Τον Ιούλιο του 1965 αποσπάστηκε στο γραφείο του Γεωργίου Παπανδρέου, όπου και παρέμεινε μέχρι το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.

Υπουργοποίησε τον Σημίτη

Η Αγγέλα Κοκκόλα, φέρεται να ήταν εκείνη που στη μάζωψη του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ την 18η Οκτωβρίου του 1981, μια μέρα μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, προτείνει τον Κώστα Σημίτη για το υπουργείο Γεωργία, αντί του Ιωάννη Σκουλαρίκη που αν και ήταν αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ, κατέληξε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, γιατί σύμφωνα με τον Ανδρέα Παπανδρέου «δεν θα τα έβγαζε πέρα».

Από άλλους, εκείνη η πρόταση για την πρώτη υπουργοποίηση του μετέπειτα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ήρθε από τον επίσης έμπιστο του Ανδρέα και σωματοφύλακά του, Μιχάλη Ζιάγκα.

Το μήνυμα του Γιώργου Παπανδρέου για τον θάνατό της

Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, Γιώργος Α. Παπανδρέου έγραψε στο twitter: «Βαθιά η θλίψη μας από την απώλεια της Αγγέλας Κοκκόλα. Πιστή φίλη και σύντροφος. Αγωνίστρια της Δημοκρατίας και συνοδοιπόρος στον αγώνα για την ΑΛΛΑΓΗ της χώρας μέχρι την ύστατη ώρα. Καλό ταξίδι Αγγέλα.»

Πηγή: reader.gr