Αυτός είναι ο Μπατράνης που λέει η ΑΕΚ

Gazzetta team
Αυτός είναι ο Μπατράνης που λέει η ΑΕΚ
Το σχόλιο της ΑΕΚ για την καταγγελία του Ολυμπιακού εμπεριείχε την έκφραση «εμείς ούτε ρουφιάνοι θα γίνουμε, ούτε κουκουλοφόροι Μπατράνηδες!». Ποιος ήταν όμως ο Μπατράνης...

Η απάντηση της ΑΕΚ στην καταγγελία του Ολυμπιακού, δεν αποτελεί κάποιο είδους έκπληξη, καθώς όλοι περίμεναν οτι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, οι «κιτρινόμαυροι» θα σχολίαζαν την κίνηση των «ερυθρόλευκων».

Το σχόλιό τους αυτό όμως εμπεριείχε ένα όνομα, στον πληθυντικό όμως, το οποίο πολλοί ενδεχομένως να μην γνωρίζουν. Μιλάμε για το σημείο που οι άνθρωποι της ΠΑΕ λένε «εμείς ούτε ρουφιάνοι θα γίνουμε, ούτε κουκουλοφόροι Μπατράνηδες!», αναγκάζοντας πολλούς να ψάχνουν να βρουν ποιος είναι αυτός ο Μπατράνης, όπως είχε γίνει πριν από μερικά χρόνια με τις «γκαρνκάσες».

Ο συγκεκριμένος λοιπόν επί κατοχής ήταν από τους διαβόητους χαφιέδες του Πειραιά, με συμμετοχή στο μπλόκο της Κοκκινιάς για τον οποίο υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες σε βιβλία από αντιστασιακούς ή μέλη του ΚΚΕ.

Όπως για παράδειγμα το «Αγαπημένο μου Αϊβαλί» του Ντίνου Κουμπάτη: «Στην περιοχή μας είχαμε αρκετούς δοσίλογους, ωστόσο ο πιο γνωστός κι ο πιο αιμοβόρος ήταν ο Μπατράνης με τα όνομα. Αυτός κατέδωσε πολλούς και το ξέραμε, μα δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα, τον προστάτευαν οι Γερμανοί. Ένα βράδυ μόνο, κάποιοι που φαίνεται πως το λεγε η καρδιά τους, μπήκαν στο σπίτι του με κουκούλες και τον ξυλοκόπησαν άγρια κι από τότε έψαχνε να μάθει ποιοί ήσαν για να τους… περιποιηθεί καταλλήλως».

Για το πως δρούσε εκείνη την εποχή, μας έδωσε μια μικρή... γεύση η περιγραφή του Dominique Eudes για το πως κατέδωσε τον Απόστολο Χατζηβασιλείου, ο οποίος ήταν γραμματέας της Κομμουνιστικής Οργάνωσης: «Ένας χαφιές κάνει τη δουλειά του ξέσκεπος. Λέγεται Μπατράνης (Βαρτάνης). Σταματάει μπροστά σε κάποιον Αποστόλη. Όλος ο κόσμος ξέρει πως ο Αποστόλης είναι καπετάνιος του ΕΛΑΣ. Ο Μπατράνης (Βαρτάνης) ξεραίνεται μπροστά του σε στάση προσοχής, τον χαιρετάει στρατιωτικά και λέει: "Στις διαταγές σας καπετάνιε μου". Ένα χτύπημα ξιφολόγχης βγάζει το αριστερό μάτι του Αποστόλη και σκάβει μια βαθιά χαραματιά στο πρόσωπό του».

Η τιμωρία του πάντως, μικρή βέβαια για τα όσα είχε κάνει, ήταν οτι οι Γερμανοί που υπηρετούσε ήταν εκείνοι που τον σκότωσαν...