Τσίπρας για Novartis: «Εύχομαι στον κ. Μητσοτάκη καλά ξεμπερδέματα»

Gazzetta team
Τσίπρας για Novartis: «Εύχομαι στον κ. Μητσοτάκη καλά ξεμπερδέματα»
Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ.

«Θα έχει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα ο κ. Μητσοτάκης και του εύχομαι καλά ξεμπερδέματα», σχολίασε για τη Novartis ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της συνέντευξής του στη ΔΕΘ.

«Το φάρμακο συνολικά στην Ελλάδα είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα. Η Novartis είναι διπλό σκάνδαλο και για την προσπάθεια συγκάλυψής τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Μητσοτάκης έλεγε συνειδητά ψέματα ως αντιπολίτευση

Με το... καλημέρα έκανε επίθεση στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως είπε, ο κ. Μητσοτάκης έκανε αντιπολίτευση καταστροφολογίας, το οποίο ο ίδιος δεν θα επαναλάβει.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να ασκήσει μια τεκμηριωμένη αντιπολίτευση. Δεν πιστεύω ότι εμπειρία και ωρίμανση σημαίνει ότι δεν διεκδικούμε τα δίκαια αιτήματα της κοινωνίας. Δεν θα ακούτε από μένα καταστροφολογία, τα ψεύδη που συνειδητά ελεγε ο κ. Μητσοτάκης, όπως ότι δεν θα βγούμε από τα μνημόνια. Εμείς δεν θα κάνουμε τέτοιου είδους αντιπολίτευση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Είμαι δύο φορές περήφανος για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Θα μπορούσε κανείς να βάλει πολλά θέματα στη ζυγαριά. Καθείς κρίνει πιο σημαντικό το ένα ή το άλλο» απάντησε ο κ. Τσίπρας σε ερώτηση για το αν για την πολιτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται το πακέτο ελαφρύνσεων που χαρακτηρίστηκε προεκλογικό ή το μνημόνιο και η Συμφωνία των Πρεσπών.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια συμφωνία που θα μείνει στην ιστορία και είμαι δύο φορές περήφανος γι' αυτή γιατί δεν υποχώρησα μπροστά στο προφανές πολιτικό κόστος, αφότου είδα και την απόλυτα υποκριτική συμπεριφορά του κ. Μητσοτάκη. Εισπράξαμε μεγάλο πολιτικό κόστος και όσοι υποκίνησαν ή ανέχτηκαν τις ακραίες αντιδράσεις θα το βρουν μπροστά τους» τόνισε.

Είναι καλός Πρόεδρος ο κ. Παυλόπουλος και ας μη συμφωνούσαμε πάντα

Δικαιωμένος από την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι είναι ένας καλός Πρόεδρος.«Έχω δικαιωθεί. Δεν συμφωνούσαμε παντα, αλλά είναι ένας καλός πρόεδρος» σημείωσε.

Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 βουλευτές είπε: «Όταν ανέλαβα την διακυβέρνηση θα μπορούσα με μικρότερη πλειοψηφία να προτείνω οποιοδήποτε στέλεχος της Αριστεράς και δεν το έκανα. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο θεσμό και για την ενότητα του έθνους ένιωσα την ανάγκη ευρύτερες συναινέσεις και δεν πιστεύω πως έκανα λάθος» ανέφερε. «Ο ΠτΔ δεν μπορεί να είναι κομματάρχης» τόνισε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να μην επιμείνει σε αυτό.

Ακατανόητη η απόφαση της κυβέρνησης για τη Νομική Πατρών

«Ήταν μια ακατανοητη αποφαση της νέας κυβέρνησης» σχολίασε για την απόφαση να μην προχωρήσει το πλάνο δημιουργίας Νομικής Σχολής στην Πάτρα. «Δεν ξερω αν αυτό ήταν τιμωρία στον λαό της Αχαΐας που δεν υπερψήφισε τον κ. Μητσοτάκη. Δεν πιστευω ότι είναι αυτό αλλα είναι μια εμμονή. Μας κατηγορούν πως δεν θελουμε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και στέλνουμε τα παιδιά μας στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα όμως στάθηκαν απέναντι στο σχέδιο Γαβρόγλου για να μπαίνουν τα παιδιά σε σχολές. Μήπως η ιδεολογική εμμονή δεν είναι της αριστεράς, αλλά θελουν να εξυπηρετήσουν ιδιωτικά συμφέροντα;» διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε ερώτηση για το πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή την αγορά κατοικίας στο Παρίσιαπό την σύζυγο του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι είναι ένα ερώτημα που θα έπρεπε να έχει τεθεί στον Πρωθυπουργό και επανέλαβε την πεποίθησή του ότι «όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο και τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να ελέγχονται και να δίνουν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που πιθανόν τίθενται. Υποθέτω ότι ο πρωθυπουργός που τον αφορά θα απαντήσει».

Η μάνα με το μωρό στην αγκαλιά ήταν το πρόβλημα στα Εξάρχεια;

«Ανέδειξαν τα Εξάρχεια και είπαν ότι μία εβδομάδα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης,θα έχουν καθαρίσει. Έχουν περάσει δύο μήνες. Εχουμε δει εικόνες ντροπής όπως μάνες με τα παιδάκια τους. Δεν νομίζω πως αυτή η μάνα ήταν το πρόβλημα. Πρέπει αν δουμε τα αιτια. Εμείς είχαμε τρεις επιτυχείς επιχειρήσεις» είπε ο κ. Τσίπρας για την επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας στα Εξάρχεια και τις εικόνες των προσφύγων μετά από εκκένωση καταλήψεων σε κτήρια των Εξαρχείων.

Στο manual του νεοφιλελευθερισμού υπάρχει η απαξίωση μιας δημόσιας επιχείρησης για την μετέπειτα πώλησή της

«Eάν η έγνοια για τους πιο αδύναμους είναι το πρόβλημα της ΔΕΗ, τότε εντάξει» απάντησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ερώτηση για το αν υπάρχει ευθύνη της κυβέρνησής του για την κατάσταση της ΔΕΗ. «Εγώ θέλω να πω πως στο manual του νεοφιλελευθερισμού υπάρχει η απαξιωση μιας δημόσιας επιχείρησης για την μετέπειτα πώλησή της. Το ίδιο έκανε ο κ. Χατζηδάκης και με την Ολυμπιακή. Κανείς δεν λέει πως η ΔΕΗ δεν αντιμετώπισε προβλήματα αλλά είχαμε σχέδιο για ορθολογισμό των δαπανών της» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Έχω διαγράψει μια πορεία στα εσωτερικά πράγματα και δεν με αφορά να δημιουργήσουμε ένα κόμμα αρχηγικό, αλλά δημοκρατικό. Αυτός είναι ο δύσκολος τρόπος» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας για τα εσωκομματικά ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ και το αν τίθεται θέμα εκλογής προέδρου από τη βάση.

Για το αν υπάρχει Τσίπρας χωρίς ΣΥΡΙΖΑ και το αντίστροφο είπε: «Ούτε ο Τσίπρας θα ήταν Τσίπρας χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Τσίπρα, από την άποψη πως εγώ είμαι αρχηγός χρόνια».

Για το αν έχει εντοπίσει θετικά στοιχεία στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας αξιολόγησε θετικά ότι ο Πρωθυπουργός θα τηρήσει την Συμφωνία των Πρεσπών. «Θεωρώ επίσης θετικό ότι δεν τόλμησε να πει ότι παρέλαβε χάος, όπως συνηθιζόταν παλιότερα, παρότι έλεγε πως είμαστε η χειρότερη κυβέρνηση που πέρασε ποτέ από τον πλανήτη».

Με τη συνέντευξη Τύπου ολοκληρώνεται η τριήμερη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ.

Πηγή: reader.gr