Μητσοτάκης: Απολύτως κοστολογημένες και ρεαλιστικές οι φοροελαφρύνσεις (vid)

Gazzetta team
Μητσοτάκης: Απολύτως κοστολογημένες και ρεαλιστικές οι φοροελαφρύνσεις (vid)
Τη δέσμευση της κυβέρνησής του πως «Θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη αυτά που της πήρε η προηγούμενη κυβέρνηση» επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το μεσημέρι της Κυριακής, από τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Η κατάσταση που παραλάβαμε στα δημόσια οικονομικά δεν ήταν τόσο ρόδινη», διεμήνυσε ο κ, Μητσοτάκης, για να αναγνωρίσει ωστόσο πως η κατάσταση από εδώ και πέρα θα είναι καλύτερη, αφού, όπως εξήγησε, «Ιούλιο και Αύγουστο είχαμε υπεραπόδοση στα δημόσια οικονομικά».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν ανησυχίες για επηρεασμό της ελληνικής οικονομίας από τις διεθνείς εξελίξεις και αν θα μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωζώνης την επόμενη τριετία. Το σχέδιο μας θα μας βοηθήσει να υλοποιήσουμε το στόχο για ανάπτυξη. Δεν συμμερίζομαι τις απόψεις πως η διεθνής οικονομία οδεύει προς ύφεση. Εμείς θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί. Την τελευταία τετραετία η διεθνής οικονομία πήγαινε καλά και εμείς αντίθετα. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανέβηκε στην Ελλάδα».

Συνταγματική αναθεώρηση και εκλογικός νόμος

«Δεν δίνουμε πρόσθετο δικαίωμα στους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό, παρέχουμε διευκόλυνση», είπε αναφερόμενος στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και συμπλήρωσε: «όποιος είναι εγγεγραμένος σε εκλογικό κατάλογο θα μπορεί να ψηφίζει. Εξετάζουμε και το ενδεχόμενο επιστολικής ψήφου για να φέρουμε ποιο κοντά την ομογένεια στις εσωτερικές εξελίξεις».

«Θέλω να θυμίσω ότι για να ισχύσει αυτή η αλλαγή, την οποία αποσυνδέω από τον εκλογικό νόμο, απευθύνω έκκληση να ψηφιστεί με 300 ψήφους», επεσήμανε.

Κάνε like στην σελίδα του Gazzetta.gr/plus στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!​

«Θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους. Είναι περιορισμένης εμβέλειας και έχοντας την πλειοψηφία θα κάνουμε αυτό που είχαμε πει. Δεν έχω καμία πρόθεση να συνδέσω τον εκλογικό νόμο με την αλλαγή του συντάγματος. Η ΝΔ θα προτείνει στη Βουλή έναν νέο εκλογικό νόμο που θα εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις και συνάντηση με Ερντογάν

«Πρόθεση μου να συναντήσω τον Ερντογάν στον ΟΗΕ. Παρά την ένταση, πρόθεσή μου είναι να συνομιλώ γιατί μόνο τότε μπορείς να παρουσιάζεις τις θέσεις της πατρίδας σου, να εκτονώνεις την ένταση και να βρίσκεις λύσεις. Για τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ έχει υπάρξει ευρωπαϊκή αντίδραση και το έχω θέσει σε όλες τις επαφές μου για να υπάρξει στήριξη στην Κύπρο.

Ο Ερντογάν πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη με το προσφυγικό. Η ΕΕ έδωσε πολλά χρήματα στην Τουρκία, έξι δις ευρώ για τη συμφωνία.

Η συζήτηση πρέπει να γίνει όχι με απειλές, τσαμπουκάδες και γλώσσα που δεν αρμόζει σε σχέσεις καλής γειτονίας.

Θα είναι μια καλή συνάντηση. Είναι πάντα καλύτερο να συζητάμε με την Τουρκία. Αν ο Ερντογάν θέλει να κάνει νέο ξεκίνημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να το αποδείξει».

Εξεταστικές Επιτροπές στη Βουλή

«Δεν έχω πρόθεση να μετατρέψων τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών. Ό,τι έγινε το '15 είναι γνωστό, έχει κριθεί πολιτικά και η δική μου έμφαση είναι να κοιτάξω το μέλλον και ότι το παρελθόν.

Τελειώσαμε με τα capital controls, μόλις μειώσουμε τα πλεονάσματα θα έχουμε τελειώσει με τα απομεινάρια των προηγούμενων.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να θεωρείται κόμμα εξουσίας πρέπει να εγκαταλείψει την απλή αναλογική και να δει την απλή λογική. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο συναινέσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον εκλογικό νόμο

Η διενέργεια εξεταστικών Επιτροπών είναι αρμοδιότητα της Βουλής και όχι της κυβέρνησης. Τα ζητήματα αυτά θα κριθούν από τη Βουλή και αν Βουλή κρίνει ότι πρέπει να κινηθεί έτσι, θα είναι μια ανεξάρτητη απόφαση που θα πάρει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Η Δικαιοσύνη θα διερευνήσει τα της ΔΕΗ

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε τη ΔΕΗ σε τραγική κατάσταση και κάποιοι, μέσα από την επιχείρηση, βαρούσαν καμπανάκι για την οικονομική της βιωσιμότητα. Τόνισε ότι πρέπει να ερευνηθεί γιατί κάποιοι σφύριζαν αδιάφορα, αλλά τόνισε αυτό αφορά τη Δικαιοσύνη και όχι την κυβέρνηση. Μίλησε για ένα τολμηρό σχέδιο εξυγίανσης της επιχείρησης και είπε ότι όλοι θα πρέπει να συνεισφέρουν λίγο για να σωθεί η επιχείρηση. Ανέφερε ότι θέλει να δει τη ΔΕΗ ως «μπροστάρη», ώστε η χώρα να κερδίσει το στοίχημα του μέλλοντος, με έμφαση τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τόνισε, δε, ότι δεν πρέπει να ασκείται κοινωνική πολιτική μέσω των Δημοσίων Εταιρειών, καθώς αυτό θα πρέπει να γίνεται.

Κάθε πράγμα στον καιρό του για τον ΠτΔ

Ο κ Μητσοτάκης αρνήθηκε να απαντήσει για το αν θα προτείνει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας. , λέγοντας ότι το ζήτημα είναι ανεπίκαιρο, ενώ μεσολαβεί και η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Τόνισε, δε, ότι η ΝΔ θα επιμείνει και στην πρόταση για εκλογή ΠτΔ ακόμα και με 151 ψήφους. «Κάθε πράγμα στον καιρό του», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πότε καταργούνται τέλος επιτηδεύματος και εισφορά αλληλεγγύης

Για το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι οι πρώτοι ωφελημένοι από τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9%. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε, ακόμα, ότι από το 2021 θα ξεκινήσει η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, με στόχο να έχουν καταργηθεί πλήρως ως το 2023. Υπογράμμισε, δε, ότι αν έχουμε υπεραπόδοση στα έσοδα και υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, τότε αυτό το «μέρισμα επιτυχίας» μπορεί να κατευθύνεται στη μείωση των φόρων ή στη στήριξη του κοινωνικού κράτους.

Πως θα εφαρμοστεί η κατάργηση του ασύλου στην πράξη – Εγκληματικότητα στα Εξάρχεια

Η κατάργηση της ανομίας που κρύβεται πίσω από το πανεπιστημιακό άσυλο, που δεν το καταργήσαμε απλά δώσαμε τη δυνατότητα στην αστυνομία να παρεμβαίνει. Καταργήσαμε το άσυλο της ανομίας και της παραβατικότητας.

Το άσυλο δουλεύει ήδη. Η ΕΛ.ΑΣ. έκανε παρεμβάσεις στο προαύλιο του Οικονομικού Πανεπιστημίου για τους εμπόρους ναρκωτικών. Αν δείτε σήμερα την εικόνα του δεν έχει σχέση με την εικόνα που βλέπαμε πριν λίγους μήνες.

Η πρόσβαση στα πανεπιστήμια πρέπει να είναι ελεγχόμενη. Περιμένουμε να μπουν σε μια συζήτηση για να μας που και τα ίδια πως θέλουν να ελέγξουν την πρόσβαση εντός των ιδρυμάτων.

Θεωρώ πως το μέτρο αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά.

Για τα Εξάρχεια έχω πει πολλές φορές πως δεν είναι απλά κατασταλτικό. Αφορά μια ιστορική γειτονιά και το πώς θα ξαναβρεί τον χαρακτήρα της, πως θα αναγεννηθεί. Αν υπάρξει παραβατική συμπεριφορά παρεμβαίνει η αστυνομία, αυτό είναι κανονικότητα.

Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας και ανάπτυξης.

Η ανάπλαση του Αρχαιολογικού Μουσείου είναι ένα εμβληματικό έργο για να γίνουν τα Εξάρχεια αυτό που ήταν, μια γειτονιά με τον δικό της χαρακτήρα.

Συμφωνία των Πρεσπών

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «εθνικά επιζήμια συμφωνία» και τόνισε ότι δεν αλλάζει κατά το δοκούν. «Τη συμφωνία τη θεωρούμε κακή, αλλά τη βρήκαμε, την κληρονομήσαμε», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται η Μακεδονία είναι ένα αναπτυξιακό άλμα στο μέλλον. Υπογράμμισε, δε, ότι δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ, αλλά κάποια στιγμή θα τον συναντήσει.

Επιτάχυνση για το άσυλο

Ερωτώμενος για το προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι γίνονται έρευνες για τη διασπάθιση κονδυλίων ως προς το προσφυγικό, με έμφαση τον τομέα του επισιτισμού. Υπογράμμισε, δε, ότι η ευθύνη της Ελλάδας είναι να επιταχύνει τις διαδικασίες επιστροφών μεταναστών προς την Τουρκία. «Θα επιταχύνουμε τη διαδικασία ασύλου χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ υπογράμμισε ότι κατανοεί τις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών, προσθέτοντας ότι ορισμένες δομές θα είναι προσωρινές. Ως προς τις ροές, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν επ άπειρον. Στάθηκε, δε, ιδιαίτερα στο ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων, λέγοντας ότι θα εκκινήσει μια διαδικασία ενημέρωσης των ηγετών της Ευρώπης, ώστε να βοηθήσουν και να γίνει ένας επιμερισμός σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. «Είναι αστείο να συζητάμε ότι σήμερα υπάρχουν χώρες που δεν θα δεχτούν να πάρουν ασυνόδευτα παιδιά». Κατηγόρησε, δε, αρκετές χώρες ότι θέλουν να έχουν τα οφέλη του Σένγκεν, χωρίς να συζητούν τον επιμερισμό του προβλήματος. «Αν θέλει μια χώρα να είναι στο Σένγκεν, θα πρέπει να συμμετέχει σε όσα προγράμματα αποφασίσει η Ε.Ε., αλλιώς θα υπάρχουν κυρώσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

Ο πρωθυπουργός είπε ότι τα χαμηλότερα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων υποβοηθούν την κυβερνητική πολιτική, αλλά και τον στόχο για επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα. Προανήγγειλε, δε, ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας θα καταθέσει στο Eurogroup αίτημα για αποπληρωμή των «ακριβών» δανείων του ΔΝΤ.

Διπλές κάλπες το 2023, αν ισχύει η απλή αναλογική

«Πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία», είπε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για το αν σκέφτεται πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για να «κάψει» την απλή αναλογική. Τόνισε, όμως, ότι, αν ισχύσει η απλή αναλογική, το 2023 θα είναι διπλές οι κάλπες.

Κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα

«Πρόθεσή μας είναι να αξιοποιήσουμε τα κέρδη από τα SMPs και ANFAs», είπε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας την ενσωμάτωση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα στον ελληνικό προϋπολογισμό. Τόνισε, δε, ότι αυτό θα συνδεθεί με τη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.

Δεν καταργείται κανένα επίδομα

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, ακόμα, ότι κανένα επίδομα δεν πρόκειται να καταργηθεί και αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στα αναπηρικά επιδόματα, τα οποία, όπως είπε, έχει αναλάβει προσωπικά. Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε και τολμηρές πρωτοβουλίες για τα εν λόγω επιδόματα. Ως προς τα εργασιακά, τόνισε ότι στόχος είναι να στηριχθεί ο κόσμος της εργασίας και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα είναι απέναντι σε κάθε περίπτωση εργοδοτικής ασυδοσίας. Έθεσε ως στόχο και την ενίσχυση της μερικής απασχόλησης, μέσω της αύξησης των υπερωριακών αποζημιώσεων, ενώ χαρακτήρισε σημαντική και την παρέμβαση για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Δεν απεμπολούμε τα γλυπτά του Παρθενώνα

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη χαρά του που άνοιξε η συζήτηση για τα γλυπτά του Παρθενώνα το Bρετανικό Mουσείο δίνει μία μάχη που κάποια στιγμή θα χάσει δεν απεμπολεί η Ελλάδα την ιδιοκτησία των γλυπτών του Παρθενώνα από αντιπολίτευση κριτική ταυτίστηκε περίπου απόλυτα με τις θέσεις του Βρετανικού Μουσείου οποιοδήποτε αίτημα με τέτοιο τρόπο ώστε να μη θέτει σε αμφισβήτηση το δίκαιο και πάγιο αίτημα μας

Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς από το Reader.gr για αλλαγές στον ποινικό κώδικα σημείωσε ότι επέλεξε να δώσει παραπάνω χρόνο για να ωριμάσουν οι αλλαγές με νέα νομοπαρασκευαστική και ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη θα επισκεφθεί ο ίδιος το υπουργείο Δικαιοσύνης και πως πρόθεση του είναι οι αλλαγές να έχουν ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Λειτουργία 112

Το 112 στην πλήρη του ανάπτυξη θα είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου. Η απόφαση για την αποστολή των SMS είναι της Πολιτικής Προστασίας. Αν κρίνει πως απειλούνται 10 σπίτια, ο καλύτερος τρόπος είναι να πάνε να χτυπήσουν πόρτες ή καμπάνες. Πρέπει να κριθούμε εκ του αποτελέσματος. Είχαμε πολλές φωτιές φέτος, δεν είχαμε ούτε έναν νεκρό. Θέλω να ευχαριστήσω Πυροσβεστική και τον Νίκο Χαρδαλιά. Έχω δεσμευτεί ότι το πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας θα αλλάξει για να είμαστε έτοιμοι στην επόμενη αντιπυρική περίοδο. να είναι ένας υπεύθυνος και να δίνει εντολές. Το σύστημα του 112 δεν αφορά μόνο πυρκαγιές, θα είμαστε απολύτως έτοιμοι στο τέλος του έτους.

Τραπεζικά δάνεια

Για να απελευθερώσουν οι τράπεζες κεφάλαια και δανεισμό, πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των κόκκινων δανείων

Δεν γίνεται να υπάρχουν επιχειρηματίες που χρεοκόπησαν τις εταιρίες τους, ζουν πολυτελή βίο και να έχουν τον έλεγχο των χρεοκοπημένων επιχειρήσεών τους. Αυτά να τα ξεχάσουν! Οι τράπεζες πρέπει να είναι αμείλικτες. Θα θέσουμε πολύ φιλόδοξους στόχους προς τις τράπεζες.

Κάποιες τράπεζες προσαρμόζονται, κάποιες εξήγγειλαν προγράμματα επιβράβευσης συνεπών δανειοληπτών.

«Ο ΒΟΑΚ θα γίνει»

Ο ΒΟΑΚ θα γίνει, είναι προσωπική μου δέσμευση. Είναι έργο ζωής για την Κρήτη και θα εξασφαλίσει ότι θα θρηνούμε λιγότερα θύματα. Τα τροχαία δεν έχουν να κάνουν μόνο με τους δρόμους αλλά και την οδηγική συμπεριφορά. Έχω ζητήσει τάχιστα σχέδιο για τον ΒΟΑΚ. Το προηγούμενο σχέδιο ήταν ατελές.

Ενδεχομένως να αξιοποιήσουμε χρήματα από επεκτάσεις άλλων έργων. Ο ΒΟΑΚ δεν θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, μην έχουμε αυταπάτες.

Οι προσλήψεις στο δημόσιο

«Το τι συνιστά δρομολογημένη πρόσληψη έιναι αντικείμενο προς συζήτηση», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε εξαγγελίες, χωρίς να υπάρχει ούτε ένα ευρώ πίστωσης και προσέθεσε ότι ήταν εύκολο για τον κ. Τσίπρα να ανακοινώνει προσλήψεις που δεν υποστηρίζονται από τα οικονομικά δεδομένα. Υπογράμμισε ότι έχουν βρεθεί κονδύλια για την πρόσληψη 800 γιατρών στον ΕΟΠΥΥ, ενώ προχωρούν και οι προσλήψεις στην ειδική αγωγή από εκεί που ξεκίνησε ο διαγωνισμός. Τόνισε ότι θα γινουν και προσλήψεις στη δημόσια εκπαίδευση, ξεκινώντας με αναπληρωτές καθηγητές, ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες.

«Θα δω την ταινία του Γαβρά»

«Ναι θα τη δω σίγουρα, θα έχει κάποιο ενδιαφέρον αν και η εντύπωση μου είναι ότι είναι επαρκώς μονομερής», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα δει την ταινία του Κώστα Γαβρά για τη διαπραγμάτευση του 2015.

«Θα συνιστούσα σε όποιον δει την ταινία να διαβάσει καί κάποια βιβλία που βγήκαν πρόσφατα ώστε να έχει πλήρη εικόνα για το βαθμό της αλαζονείας και της ασχετοσύνης που επέδειξε η κυβέρνηση τότε και οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της απόλυτης καταστροφής», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τόσο να συζητηθεί η περίοδος του 2015, μπορεί να καταθέσει ο ίδιος πρόταση εξεταστικής επιτροπής. Τόνισε, δε, ότι θα είχε ενδιαφέρον αν εμφανίζονται στην ταινία πρόσωπα όπως ο Πάνος Καμμένος και ο Μανώλης Πετσίτης.

Πηγή: reader.gr