Οδικό χάρτη με «ανάπτυξη για όλους» παρουσιάζει στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης

Gazzetta team
Οδικό χάρτη με «ανάπτυξη για όλους» παρουσιάζει στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός επιδιώκει το ενδιαφέρον να εστιαστεί στο σχέδιο για τη χώρα που θα παρουσιάσει το βράδυ του Σαββάτου στο Βελλίδειο.

Το κεντρικό σύνθημα της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ έχει ήδη γίνει γνωστό εδώ και μέρες. «Ανάπτυξη για όλους», είναι το μότο που έχει επιλέξει το πρωθυπουργικό επιτελείο. Κι όμως, δεν πρόκειται απλώς για ένα συμβολικό σύνθημα, αλλά για ουσιώδες μήνυμα.

Όπως εξηγούν συνεργάτες του πρωθυπουργού, από το βήμα της ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης θα περιγράψει ένα αναλυτικό χρονοδιάγραμμα δράσεων, με συγκεκριμένα χρονικά ορόσημα, με απώτερο στόχο να επιτευχθεί μια αναπτυξιακή δυναμική στη χώρα που θα αφορά όλους τους πολίτες. Oπρωθυπουργός, σύμφωνα με συνομιλητές του, δεν φιλοδοξεί να πλειοδοτήσει σε υποσχέσεις, «γεμίζοντας» το περίφημο «καλάθι» της ΔΕΘ, αλλά θέλει να περιγράψει τις επόμενες κινήσεις της διακυβέρνησής του, με σαφή στοχοθεσία.

Από το βήμα της ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί σε μια σειρά αναπτυξιακών πολιτικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι επενδύσεις, με τον πρωθυπουργό να επιμένει στο προσκλητήριο που απευθύνει προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, μέσω και των στοχευμένων επαφών του. Μάλιστα, η κυβέρνηση απέσπασε και τα εγκωμιαστικά σχόλια του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με κυβερνητικούς επιτελείς την Πέμπτη υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει τι πραγματικά χρειάζεται η Ελλάδα, χαμηλότερη φορολογία και μεταρρυθμίσεις». Ακόμα, η ανάπτυξη είναι εξαιρετικά σημαντική και για τη βιωσιμότητα του χρέους. Πριν θέσει δημοσίως, δε, το αίτημα για μείωση των πλεονασμάτων, ο πρωθυπουργός επισημαίνει τη σημασία της επίτευξης μεγάλων ρυθμών ανάπτυξης, οι οποίοι με τη σειρά τους θα διασφαλίσουν και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Από εκεί και πέρα, η ανάπτυξη έχει και πρακτικό όφελος, μιας και οι «καρποί» της διαμοιράζονται σε όλους, από τη μεσαία τάξη, έως και τους οικονομικά ασθενέστερους που θεωρούνταν προνομιακό πεδίο αναφοράς του κ. Τσίπρα. Εξ ου και, σύμφωνα με συνεργάτη του πρωθυπουργού, επελέγη το «ανάπτυξη για όλους», ώστε να συμβολιστεί η ανάπτυξη που αφορά όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φιλοδοξεί να είναι το κεντρικό πρόσωπο μιας διαφορετικής ΔΕΘ, μακριά από αυτό που η Έκθεση θεωρείτο τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, έχουν δοθεί και οδηγίες…αυτοσυγκράτησης σε γαλάζιους παράγοντες, οι οποίοι παρεπιδημούσαν τα τελευταία χρόνια, ενώ και οι προσκλήσεις για την ομιλία του πρωθυπουργού είναι αισθητά λιγότερες, μιας και πλέον δεν τις αποστέλλει η ΝΔ, αλλά η διοργανώτρια αρχή, ήτοι η Helexpo.

Oπρωθυπουργός θα βρίσκεται από σήμερα το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, όπου θα επιθεωρήσει τα έργα που έχουν γίνει στο αεροδρόμιο Μακεδονία από την κοινοπραξία που έχει αναλάβει τη διαχείρισή του, ενώ ακόμα θα συναντηθεί και με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα. Βεβαίως, μια συνήθεια που δεν θα αλλάξει ο κ. Μητσοτάκης ακόμα και ως πρωθυπουργός είναι το καθιερωμένο- από τα χρόνια της αντιπολίτευσης- κοκτέιλ για τους δημοσιογράφους στην αίθουσα του Electra Palace- αν και φέτος είναι σαφές ότι η αίθουσα της δεξίωσης θα πρέπει να είναι σαφώς μεγαλύτερη.