Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% από τον Αύγουστο εξήγγειλε ο Μητσοτάκης (vid)

Gazzetta team
Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% από τον Αύγουστο εξήγγειλε ο Μητσοτάκης (vid)
Σημαντικές μειώσεις φόρων ξεκινούν από το 2019 και όχι από το 2020 είπε ο πρωθυπουργός. «Πείτε και μια κωλοτούμπα από την ανάποδη» είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι μεσοσταθμικά θα υπάρξει 22% μείωση του ΕΝΦΙΑ από τον φετινό Αύγουστο.

Οι μικρές ιδιοκτησίες θα δουν μειώσεις 30%.Συγκεκριμένα, θα είναι 30% για τις μικρές ιδιοκτησίες, 20% για τη μεσαία τάξη και 10% για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Δηλαδή σε λίγες μέρες από σήμερα, με το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Αυτό σημαίνει ότι αντί για το 2020, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ, θα φανεί ήδη σε λίγες εβδομάδες στα εκκαθαριστικά 6,4 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων.

Άμεση βελτίωση της ρύθμισης για τις 120 δόσεις θα φέρει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε στις προγραμματικές δηλώσεις ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, το επιτόκιο μειώνεται από 5 σε 3%, διευρύνεται η ρύθμιση με την υπαγωγή όλων των επιχειρήσεων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ και για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Τόνισε πάντως ότι πρόκειται για την τελευταία ρύθμιση που φέρνει το ελληνικό κράτος.

Μείωση στο 20% ο φόρος για τις επιχειρήσεις

Επιτυγχάνοντας τους στόχους του 2019 και του 2020 θα προχωρήσουμε το σχέδιο μας. Ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώνεται στο 20% σε δύο φάσεις. Το Σεπτέμβριο θα μειωθεί ο φόρος στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και μειώνεται ο φόρος στα μερίσματα στο 5%.

Μείωση και στους φορολογικούς συντελεστές

Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις. Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

  • Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ πέφτει από το 22% στο 9%, ενώ μειώνεται και ο ανώτατος.
  • Καταργούνται σταδιακά η Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος.
  • Σταδιακά μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15%, κι ο ΦΠΑ περιορίζεται από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%.

Πέντε νέα εμβληματικά έργα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εμβληματικά κτίρια, συγκροτήματα αλλά και ολόκληρες γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης προβλέπεται να αλλάξουν όψη σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Την κατεδάφιση των φυλακών Κορυδαλλού και τη δημιουργία στη θέση τους ενός μεγάλου πάρκου που θα περιλαμβάνει χώρους άθλησης και πολιτισμού με έμφαση στην καλλιτεχνική δημιουργία των νέων προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα:

1. Ενοποιείται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο δίνοντας νέα ζωή στα Εξάρχεια και την ευρύτερη περιοχή. Ευχαρίστησε το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που ανέλαβε το κόστος της μελέτης.

2. Κατεδαφίζονται οι φυλακές Κορυδαλλού και στη θέση τους δημιουργείται πάρκο και πολυχώρος πολιτισμού για τους νέους και τους δημότες της περιοχής.

3. Ο απρόσωπες εγκαταστάσεις της ΔΕΘ μεταμορφώνονται σε ένα πρότυπο εκθεσιακό κέντρο με χώρους πρασίνου και τη συνολική αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη.

4. Το Βασιλικό Κτήμα στο Τατόι μετατρέπεται σε αγροδιατροφική μονάδα με περιπατητικές διαδρομές ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες.

5. Δημιουργείται Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας στο Κερατσίνι και συγκεκριμένα στο χώρο των παλαιών λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.