Το απόγευμα θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης: Ποια ονόματα ακούγονται

Gazzetta team
Το απόγευμα θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης: Ποια ονόματα ακούγονται
Η ορκωμοσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε και το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση.

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τον νέο πρωθυπουργό όρκισε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος. Στην τελετή ορκομωσίας στο Προεδρικό Μέγαρο παραβρέθηκε η οικογένεια του Κυριάκου Μητσοτάκη, η σύζυγός του Μαρέβα, τα τρία παιδιά του, οι αδερφές του και οι στενοί συνεργάτες του

Στις 19:00 θα ανακοινωθεί η σύνθεση της κυβέρνησης της ΝΔ από τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

Ποιοι εκλέγονται στη νέα Βουλή (vid)

Μέχρι τώρα ο κ. Πέτσας ήταν διευθυντής του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πειραιώς.

Ποια είναι τα ονόματα που ακούγονται για τα υπουργεία

Όπως, γράφει το reader.gr o κ. Μητσοτάκης έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις του, ενώ κρατά και ορισμένους «άσσους» στο μανίκι του, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξουν σχετικές εκπλήξεις στις ανακοινώσεις που πρόκειται να κάνει. Χαρακτηριστικό του νέου υπουργικού σχήματος θα είναι το ισχυρό πρωθυπουργικό επιτελείο. Αυτό, μάλιστα, κατά τις πληροφορίες μπορεί να μην στεγάζεται στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά στο «ρετιρέ» του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας. Εκεί, επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού θα είναι ο στενός του συνεργάτης, Γρηγόρης Δημητριάδης, ενώ ρόλο υφυπουργού Επικρατείας με αρμοδιότητα τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού αναμένεται να αναλάβει ο Άκης Σκέρτσος, μέχρι πρότινος Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ. Διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού θα είναι ο Κωνσταντίνος Ζούλας.

Επίσης, θα έχει ρόλο ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ στο στενό κυβερνητικό επιτελείο θα συνεχίσουν να έχουν ενεργό ρόλο ο Ευτυχης Βαρδουλάκης, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης και η Κύρα Κάπη.

Μιας και προαναφέρθηκε, υπουργός Ψηφιακής Μεταρρύθμισης θα είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης, στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ το τελευταίο διάστημα, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Από εκεί και πέρα, ισχυρή προβάλλει η υποψηφιότητα του Χρήστου Σταϊκούρα για το υπουργείο Οικονομικών. Για το υπουργείο Εξωτερικών ακούγεται έντονα ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος πρώτευσε στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών και για το υπουργείο Άμυνας ο Νίκος Ηλιόπουλος που εκλέγεται δεύτερος στην Α’ Αθηνών. Στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, έχει κλειδώσει, κατά τα φαινόμενα, το όνομα του Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ για το νευραλγικό, λόγω ΔΕΗ, υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ακούγεται έντονα το όνομα του Κωστή Χατζηδάκη. Για κρίσιμη θέση στη διοίκηση της ΔΕΗ, δε, το όνομα που «παίζει» είναι αυτό του γενικού διευθυντή της ΝΔ, Νίκου Παπαθανάση.

Από εκεί και πέρα, για το υπουργείο Παιδείας, ένα από τα πιο καίριας σημασίας υπουργεία μιας κυβέρνησης της ΝΔ, φαίνεται πως είναι κλειδωμένο το όνομα της Νίκης Κεραμέως, μάλλον με υφυπουργό τη μέχρι πρότινος εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Σοφία Ζαχαράκη.

Νευραλγικός θα είναι ο ρόλος του νέου υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος θα έχει την αρμοδιότητα του νέου εκλογικού νόμου, αλλά και της διευκόλυνσης του έργου της αυτοδιοίκησης, με το υπουργείο να γίνεται «υπερ-υπουργείο», παίρνοντας τις αρμοδιότητες για το κράτος από το μέχρι πρότινος Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που λέγεται ότι θα αναλάβει ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης θα υπαχθεί και το χαρτοφυλάκιο της Μεταναστευτικής Πολιτικής, με πιθανό υφυπουργό τον Άγγελο Συρίγο, αλλά και οι αρμοδιότητες της σωφρονιστικής πολιτικής που φεύγουν από το υπουργείο Δικαιοσύνης, για το οποίο ακούγεται ο Κώστας Τσιάρας. Για το υπουργείο Υγείας ακούγεται ο Βασίλης Κικίλιας, αν και δεν είναι κλειδωμένο, στο υπουργείο Υποδομών φέρεται κλειδωμένος ο Κώστας Καραμανλής, ενώ για το υπουργείο Ναυτιλίας ακούγεται έντονα ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Στο υπουργείο Πολιτισμού φαίνεται πως βαίνει η Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ έχει ακουστεί και το ενδεχόμενο να μετακινηθεί στο Τουρισμού και το Πολιτισμού να αναλάβει η προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ, Λίνα Μενδώνη. Εκκρεμότητα υπάρχει με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και μένει να φανεί τι μέλλει γενέσθαι με σημαίνοντα στελέχη, όπως ο Μάκης Βορίδης, ο Λευτέρης Αυγενάκης και ο Κώστας Σκρέκας. Ο κ. Βορίδης, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αναμένεται ότι θα αξιοποιηθεί σε υψηλόβαθμη θέση στο υπουργείο Υγείας.

Για την προεδρία της Βουλής, ακούγεται έντονα ο Κώστας Τασούλας, ενώ ενδιαφέρον θα έχουν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι που θα επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης, με το όνομα του Κώστα Τζαβάρα να ακούγεται. Ο Παναγιώτης Πικραμμένος θα έχει αρμοδιότητες που θα έχουν να κάνουν με την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Προς αξιοποίηση εκτιμάται πως βαίνουν στελέχη, όπως η σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη για τις μεταρρυθμίσεις Δόμνα Μιχαηλίδου, ο άλλοτε γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Χάρης Θεοχάρης, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου και ο Χρήστος Ταραντίλης, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει και η στελέχωση των γενικών γραμματειών των υπουργείων και των διοικήσεων σημαντικών οργανισμών.

Βεβαίως, όλα τα παραπάνω είναι με αστερίσκο, μιας και ο κ. Μητσοτάκης είναι σαφές ότι δεν έχει «φανερώσει» όλα του τα χαρτιά, διατηρώντας για την ώρα των ανακοινώσεων το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού για ορισμένα πρόσωπα.

Πληροφορίες: reader.gr