Τσίπρας: Ο λαός δεν ξεχνά ποιος μας χρεοκόπησε (vid)

Gazzetta team
Τσίπρας: Ο λαός δεν ξεχνά ποιος μας χρεοκόπησε (vid)
Για κρυφό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε ο ΑΝΤ1 και στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε μία δεύτερη τετραετία, σημειώνοντας πως πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσει χωρίς τις δεσμεύσεις του μνημονίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε επίσης «θυμωμένους» με αυτούς που όπως είπε «δεν ενδιαφέρονται για το πως ζουν σήμερα, ένα χρόνο μετά οι άνθρωποι που επλήγησαν στο Μάτι», αλλά προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ανθρώπινη τραγωδία, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές.

Με ένταση μίλησε και για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς όπως είπε κάποιοι για να κερδίσουν μερικές ψήφους έβγαλαν τον κόσμο στο δρόμο, ενώ εκείνοι τα είχαν δώσει όλα κι αναφέρθηκε φυσικά στις επιστολές του τότε προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή στους ξένους ηγέτες για τη διπλή ονομασία των Σκοπίων.

Αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε για την πολυσυζητημένη συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ , μία συνέντευξη που ο ίδιος είπε πως χάρηκε:

«Δεν μετάνιωσα που πήγα στον ΣΚΑΪ. Ήταν μία σκληρή συνέντευξη και αν με ενόχλησε κάτι ήταν πως κατά τη διάρκεια της δεν δόθηκε χρόνος για τα σοβαρά οικονομικά και εθνικά θέματα.

Το χάρηκα και το διασκέδασα. Εγώ δεν κρύβομαι από τους πολίτες. Ο βασικός πολιτικός μου αντίπαλος έχει επιλέξει να κάνει ασφαλή διέλευση σε αυτές τις εκλογές. Επιλέγει ασφαλή επικοινωνιακά περιβάλλοντα και απέφυγε το debate με εμένα» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε «κρυφή ατζέντα» της ΝΔ και σημείωσε:

«Να μας εξηγήσουν γιατί το ασφαλιστικό χρειάζεται νέα μεταρρύθμιση» είπε και θύμισε παλαιότερη συνέντευξη του αρχηγού της ΝΔ στο ίδιο κανάλι, στην οποία είχε δηλώσει ότι θα κόψει τις επικουρικές συντάξεις.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση απέτρεψε την περικοπή της προσωπικής διαφοράς και ότι διασφάλισε ότι δεν θα μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις, αλλά αντίθετα θα υπάρξουν μικρές αυξήσεις.

« Με το σχέδιό τους για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα υποχρεώσουν τους σημερινούς εργαζόμενους να δίνουν τις εισφορές τους στις ιδιωτικές ασφαλιστικές» σημείωσε, εξηγώντας ότι έτσι θα δημιουργηθεί μία τεράστια τρύπα στην κάλυψη των συντάξεων και πω αυτή η τρύπα θα καλυφθεί είτε από τις δημόσιες δαπάνες είτε με περικοπή των συντάξεων.

Κατηγόρησε, επίσης, τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι εξαπατά τους συνταξιούχους όταν λέει ότι θα δώσει τη 13η σύνταξη στο τέλος του 2020 αν έχει πετύχει ανάπτυξη 4%. «Γιατί δεν λέει την αλήθεια, ώστε ο κόσμος να γνωρίζει τι θα ψηφίσει» είπε χαρακτηριστικά.

«Θέλουν να δώσουν το μαξιλάρι των 37 δισ. στις τράπεζες και το κρύβουν» είπε στην συνέχεια.

Σε ερώτηση για το αν έδειξε αφέλεια το 2015, πριν ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είπε:

«Αλήθεια είναι αυτό. Ξέρετε ποια είναι η διαφορά; Είναι άλλο πράγμα να με κατηγορούν εμένα για ψεύτη κι άλλο να έχω τιμήσει την εντολή λαού στο ακέραιο. Είναι άλλο έδωσες τη μάχη με εντιμότητα, αλλά δεν είχες μεγαλύτερα περιθώρια. Η απόλυτη αλήθεια είναι είχαμε αδυναμίεςΜας είχαν “στημένους” κι αυτό είναι η απόλυτη αλήθεια. Και καλύτερα προετοιμασμένοι να ήμασταν δεν θα άλλαζε κάτι, αφού είχαν πάρει την καταστροφική -και γι' αυτούς- απόφαση για Grexit.

«Ο Βαρουφάκης έκανε πολλά στραβά, αλλά όποιος κι αν ήταν στην θέση του -και ο Μέσι της πολιτικής να ήταν- δεν θα είχε πολλά περιθώρια να πετύχει περισσότερα» σημείωσε ο κ.Τσίπρας, ενώ σημείωσε πως θέλει οι πολίτες να έχουν αυξημένες απαιτήσεις και να περιμένουν περισσότερα σημειώνοντας: «Δεν θέλουμε πολίτες μειωμένων προσδοκιών», υπερασπίστηκε ξανά τις δημοσιονομικές επιλογές της κυβέρνησης σημειώνοντας πως η Ελλάδα βρίσκονταν στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής κρίσης λέγοντας: «Είχαμε υποχρέωση να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει Βουλγαρία» ενώ τόνισε πως το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ακόμα ανοιχτό.

«Τρεις οικογένειες οι ίδιοι άνθρωποι οδήγησαν τη χώρα στο γκρεμό και τώρα κουνάνε το δάχτυλο» είπε και τόνισε. «Εβαλαν εμάς να τη διασώσουμε και ναι κάναμε λάθη και παραλείψεις, αλλά καταφέραμε να τη βγάλουμε από την κρίση και τώρα είμαστε ξανά ελεύθεροι. Το κρίσιμο δίλημμα σε αυτές τις εκλογές είναι θα εμπιστευτούμε ξανά αυτούς που οδήγησαν τη χώρα στο γκρεμό;» αναρωτήθηκε και συνέχισε: «όταν μιλάνε για ισχυρή ανάπτυξη εννοούν ανάπτυξη για τους ισχυρούς».

Για το Ελληνικό είπε ότι καθυστερεί ο παραχωρησιούχος και καταλόγισε ευθύνη για παρασκηνιακή συμφωνία με την αξιωματική αντιπολίτευση, ώστε να αλλάξουν οι όροι της σύμβασης για να χτιστεί περισσότερο τσιμέντο και να υπάρχει λιγότερο πράσινο.

«Στις εκλογές αυτές δεν έχει νόημα η κομματική προτίμηση. Νόημα έχει αυτό που αισθανόμαστε υποχρέωση για το μέλλον. Θέλω να καταθέσω πως οι πολιτικοί μας αντίπαλοι με την αλαζονεία που τους διακρίνει έχουν ήδη κάνει συμφωνίες με ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα» κατήγγειλε.

Ο κύριος Τσίπρας σημείωσε πως η κυβέρνηση πέτυχε την έξοδο από τα μνημόνια προστατεύοντας τους αδύναμους, ενώ αναφερόμενος στη μεσαία τάξη μίλησε για διάφορα μέτρα που την αφορούν και σημείωσε: «Δώσαμε τη δυνατότητα σε 2,5 εκατ. ανασφάλιστους να έχουν πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Η πορεία πρέπει να συνεχιστεί. Είχα την ατυχία να είμαι κι εγώ πρωθυπουργός σε περίοδο μνημονίων , αλλά εγώ δεν τα παράτησα, τα έβγαλα πέρα και ζητάω μια δεύτερη διακυβέρνηση, μια πρώτη όμως ευκαιρία να κριθώ κάτω από συνθήκες ελευθερίας . Τα χέρια μου είναι λυμμένα από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε και για την καταστροφή στο Μάτι και φανερά εκνευρισμένος μίλησε για «αθλιότητα και τυμβωρυχία στην εκμετάλλευση της τραγωδίας» κατηγορώντας τους πολιτικούς του αντιπάλους και μερίδα των ΜΜΕ.

«Δεν ενδιαφέρονται για το πως ζουν σήμερα, ένα χρόνο μετά αυτοί οι άνθρωποι» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός που σημείωσε πως την ίδια υποκρισία χρησιμοποιούν και στο ζήτημα της Μακεδονίας

«Έβγαζαν τον κόσμο στον δρόμο, ενώ οι ίδιοι είχαν ζητήσει εδώ και χρόνια συμφωνία με διπλή ονομασία και μάλιστα χωρίς να τους ζητούν συνταγματική αλλαγή» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.