Καταρρέει η Χρυσή Αυγή: Μεγάλες πιθανότητες να μείνει εκτός Βουλής

Gazzetta team
Καταρρέει η Χρυσή Αυγή: Μεγάλες πιθανότητες να μείνει εκτός Βουλής
Σημάδια «κατάρρευσης» παρουσιάζει η Χρυσή Αυγή, μια μόλις εβδομάδα πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Η διάψευση των προσδοκιών της νεοναζιστικής οργάνωσης έκανε… θόρυβο τόσο στις Ευρωεκλογές όσο και στις Δημοτικές Εκλογές του Μαΐου.

Στις μεν Ευρωεκλογές, η Χρυσή Αυγή βρέθηκε από το 9,39% και τις περισσότερες από 536.000 ψήφους του 2014, στο 4,88% και τις 275.817 ψήφους, χάνοντας σχεδόν τη μισή της εκλογική δύναμη.

Οι «αλχημείες»

Η επίδοσή της αυτή, υπήρξε απόρροια της ιεράρχησης που έκανε η οργάνωση, η οποία και έδωσε περισσότερη σημασία στην εκλογή του Γιάννη Λαγού, παρά στην επιτυχία του ίδιου του ψηφοδελτίου. Η ιεράρχηση αυτή, έκανε τον Νίκο Μιχαλολιάκο, να εκδιώξει τους ήδη υπάρχοντες βουλευτές, αλλά και να τοποθετήσει πρώτο στο ευρωψηφοδέλτιο της οργάνωσης άνθρωπο του οποίου το όνομα ξεκινούσε από Κ. Το 10ο κατά σειρά γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου.

Η επιλογή αυτή έφερε τον Γιάννη Λαγό μόλις στην δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου, κάνοντας ακόμα ευκολότερη την εκλογή του. Πολλοί είναι εκείνοι που σχολίαζαν πως το συγκεκριμένο γεγονός έχει να κάνει με την πιθανή καταδίκη του υπεύθυνου των οργανώσεων του Πειραιά, στη δίκη της Χρυσής Αυγής που βρίσκεται στην τελική της φάση και τις απολογίες των κατηγορουμένων.

Ίδια τακτική με τις Ευρωεκλογές, φαίνεται πως έχει επιλέξει ο Νίκος Μιχαλολιάκος και μπροστά στις Βουλευτικές. Έτσι στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, το ψηφοδέλτιο του κόμματος, ξεκινά με το γράμμα «Ζ» και υποψήφια είναι η σύζυγος του αρχηγού της οργάνωσης, Ελένη Ζαρούλια.

Σε συνέντευξή του στη Real News, ο πρώην ευρωβουλευτής του κόμματος, Λάμπρος Φουντούλης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Φτιάχνουν τα ψηφοδέλτια για να βγουν οι δικοί τους. Ο κόσμος τούς πήρε χαμπάρι, ότι είναι ένα παρεάκι που βασίζεται στην οικογενειοκρατία και γι’ αυτό φεύγει από τη Χρυσή Αυγή».

Η συμβολή της δίκης

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, μέλος της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, χαρακτηρίζει τις εκλογικές απώλειες της Χρυσής Αυγής «πολιτικό αποτέλεσμα που παράγει η δικη». Όπως σημειώνει: «Η ναζιστική οργάνωση έχει αρχίσει να πληρώνει και με εκλογικούς όρους την πίεση που της ασκεί τόσο η δράση του αντιφασιστικού κινήματος, όσο και η συνέχιση και η διαφαινόμενη ολοκλήρωση της ποινικής δίκης.

«Η δίκη δηλαδή έχει παραγάγει αποτελέσματα κι αυτό το καταλαβαίνει οποιοσδήποτε παρακολουθεί τη διαδικασία στο ακροατήριο, καθώς η συμμετοχή στη ΧΑ κρίνεται ακόμα κι από τους ίδιους τους μάρτυρες υπεράσπισης ως «τοξική». Γι’ αυτό το λόγο εξάλλου και την αρνούνται μετά μανίας. Αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει αυτές τις εβδομάδες στις τελευταίες εκλογές και μετά από αυτές, είναι αυτό που εμείς σαν πολιτική αγωγή έχουμε πει πολλές φορές. Ότι η ναζιστική οργάνωση θα ηττηθεί πρώτα και κύρια έξω από τη δικαστική αίθουσα, στην ίδια την κοινωνία, και στη δικαστική αίθουσα θα έχουμε την επισφράγιση αυτής της απομόνωσης που θα υποστεί».

Οι δημοσκοπήσεις

Ούτε όμως και οι δημοσκοπήσεις, δείχνουν θετικά σημάδια για την Χρυσή Αυγή. Πιο συγκεκριμένα, σε μέτρηση της Rass για λογαριασμό του in.gr, η Χρυσή Αυγή βρίσκεται πίσω και από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με ποσοστό που φτάνει το 3,2%.

Στο 4% την τοποθετούσε η δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, ενώ στο όριο του 3% βρίσκονταν τόσο στην μέτρηση της MRB για τα Νέα όσο και σε εκείνη της Marc για τον ΑΝΤ1.

Με πληροφορίες από το JailGoldenDawn

Πηγή: reader.gr