Νέα δημοσκόπηση δείχνει πως η ΝΔ είναι κοντά στην αυτοδυναμία

Gazzetta team
Νέα δημοσκόπηση δείχνει πως η ΝΔ είναι κοντά στην αυτοδυναμία
Τι δείχνει η έρευνα της MRB αναφορικά με την είσοδο, 5, 6 ή και 7 κομμάτων στη Βουλή και το ζήτημα της αυτοδυναμίας.

Κοντά στην αυτοδυναμία φέρνει τη Νέα Δημοκρατία η δημοσκόπηση της MRB για την εφημερίδα «Τα Νέα».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, η αυτοδυναμία της ΝΔ μοιάζει να «κλειδώνει» σε κάθε πιθανό σενάριο σύνθεσης της νέας Βουλής, με την είσοδο στο ελληνικό κοινοβούλιο 5, 6 ή και 7 κομμάτων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της MRB, σε όλα τα σενάρια για τη συγκρότηση της επόμενης βουλής, η ΝΔ εξασφαλίζει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με τις έδρες της να κλιμακώνονται αντίστοιχα από 155 έως 163.

Η ευρεία επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας συνοδεύεται και με τη συντριπτική υπεροχή της σχεδόν σε όλα τα πεδία (παράσταση νίκης, εκτίμηση για το άνοιγμα της ψαλίδας κ.α).

Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να εισπράττει σημαντικό μέρος και από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων.

Επίσης, η δημοσκόπηση της MRB δίνει ένα εύρος διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, κατά το οποίο η καλύτερη δυνατή επίδοση του κυβερνώντος σήμερα κόμματος υπολείπεται 3,9 ποσοστιαίες μονάδες της χειρότερης δυνατής επίδοσης της ΝΔ, κάνοντας πρακτικά ανέφικτο οποιοδήποτε σενάριο ανατροπής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB, το εύρος της εκτίμησης ψήφου για τα κόμματα είναι:

Νέα Δημοκρατία 35,4% με 40,4%

ΣΥΡΙΖΑ 26,5% με 31,5%

ΚΙΝΑΛ 6,4% με 9,8%

ΚΚΕ 3,7% με 6,3%

Χρυσή Αυγή 2,6% με 5%

Ελληνική Λύση 2,5% με 4,8%

ΜέΡΑ 25 2,2% με 4,4%

Ένωση Κεντρώων 1,4% με 3,2%

Τα σενάρια κατανομής εδρών

Στο σενάριο της πεντακομματικής βουλής, η ΝΔ καταλαμβάνει 163 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 87, το ΚΙΝΑΛ 24, το ΚΚΕ 15 και η Χρυσή Αυγή 11.

Στο σενάριο της εξακομματικής βουλής, η ΝΔ κατακτά 159 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 83, το ΚΙΝΑΛ 23, το ΚΚΕ 14, η Χρυσή Αυγή 11 και η Ελληνική Λύση 10.

Στο σενάριο της επτακομματικής, η ΝΔ καταλαμβάνει 155 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 80, το ΚΙΝΑΛ 22, το ΚΚΕ 14, η Χρυσή Αυγή και η Ελληνική Λύση από 10 και το ΜέΡΑ25 9.

Παράσταση νίκης

Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ συγκεντρώνει το 79,6% έναντι 9,9% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 30,8% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θέλουν να προκύψει από τις εθνικές εκλογές αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ. Ακόμη, το 15,9% δήλωσαν ότι το ιδανικότερο αποτέλεσμα είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κόμμα τη ΝΔ και άλλα μικρότερα κόμματα.

Τέλος, τον Κυριάκο Μητσοτάκη θεωρούν καταλληλότερο πρωθυπουργό το 35,9% των ερωτηθέντων. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει προβάδισμα 6,9 μονάδων έναντι του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο θεωρεί καταλληλότερο πρωθυπουργό το 29% των ερωτηθέντων. «Κανένας από τους δύο», απάντησε το 30,3% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση.

Πηγή: reader.gr