Μακρόν σε Τσίπρα: «Αν μου ζητήσεις φρεγάτες, θα σου τις στείλω»

Gazzetta team
Μακρόν σε Τσίπρα: «Αν μου ζητήσεις φρεγάτες, θα σου τις στείλω»
Διατεθειμένος να στείλει φρεγάτες στην Ανατολική Μεσόγειο σε περίπτωση που του ζητηθεί εμφανίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης ζήτησαν από τους Ευρωπαίους εταίρους την υιοθέτηση πιο σκληρής στάσης έναντι της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε εμφανίστηκε προβληματισμένος για την διατύπωση «στοχευμένα μέτρα», που εν τέλει εντάχθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως χρειάζεται χρόνο ώστε να «ζυγίσει» την κατάσταση και εξέφρασε την δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πρόταση δεν είχε κατατεθεί νωρίτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πιο θερμός στην υιοθέτηση σκληρότερης στάσης ήταν ο Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος προθυμοποιήθηκε να στείλει φρεγάτες για περιπολίες στην Μεσόγειο Θάλασσα, αν ζητηθεί.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε χαρακτηριστικά: ««Εγώ Αλέξη δεν έχω αντίρρηση. Ακόμα κι αν μου ζητήσεις φρεγάτες να έρθουν να περιπολούν την περιοχή θα το κάνω. Αλλά πρέπει όλοι να το γνωρίζουν ότι αποφασίζουμε κυρώσεις και πρέπει αφού το αποφασίζουμε να το υλοποιήσουμε».

Τσίπρας: «Μόνο για Βενεζουέλα, Ιράν και Ουκρανία θα αποφασίζουμε για κυρώσεις;»

Ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε την αδυναμία της ΕΕ να λάβει αποφάσεις για επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους-μέλους.

«Αν δεν αποφασίζουμε κυρώσεις όταν παραβιάζεται η κυριαρχία ενός κράτους μέλους μας, δηλαδή η Ευρωπαϊκή κυριαρχία, πότε θα αποφασίζουμε; Μόνο για την Ουκρανία, τη Βενεζουέλα και το Ιράν;», είπε χαρακτηριστικά ο Τσίπρας.

Πηγή: reader.gr