Slogun:Και τώρα με την τεράστια επιτυχία των νέων του Ολυμπιακού θα ακούσουμε και θα πούμε τις ίδιες γραφικότητες με το Euro 2004. “Μην χαθεί η ευκαιρία”...

FOLLOW US

Slogun:Και τώρα με την τεράστια επιτυχία των νέων του Ολυμπιακού θα ακούσουμε και θα πούμε τις ίδιες γραφικότητες με το Euro 2004. “Μην χαθεί η ευκαιρία”...
BWIN stripe gif

Γιατί ο Τσίπρας αποφάσισε τις πρόωρες εκλογές;

Gazzetta team
Γιατί ο Τσίπρας αποφάσισε τις πρόωρες εκλογές;
Μετά την πρώτη ψυχρολουσία που οδήγησε και στην πρωθυπουργική απόφαση για προκήρυξη πρόωρων εκλογών Μαξίμου και Κουμουνδούρου θα επιχειρήσουν μία πιο νηφάλια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αντιμέτωπο με μία επώδυνη ήττα.

Αυτό αναμένεται να γίνει σε πρώτη φάση ακόμη και σήμερα καθώς ο Αλέξης Τσίπρας είναι προγραμματισμένο να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες στο οποίο άλλωστε οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να κάνουν μία πρώτη συζήτηση για τους υποψηφίους στα ανώτατα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Είναι γεγονός πως το πρωθυπουργικό επιτελείο αλλά και κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ανέμενε την τόσο μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Επομένως η απόφαση για προκήρυξη πρόωρων εκλογών ήταν μονόδρομος καθώς όπως εκτιμήθηκε στην κυβερνητική και κομματική σύσκεψη που έγινε αργά το βράδυ στην Κουμουνδούρου με τόσο μεγάλη εκλογική απόσταση η κυβέρνηση θα είχε και πρόβλημα να σταθεί. Επιπλέον όπως είπε στην δήλωσή του ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε να αγνοήσει ένα τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα παρά μόνο να επιλέξει να δώσει το δικαίωμα της «τελικής ετυμηγορίας» στον ελληνικό λαό.

Ως εκ τούτου στην ίδια σύσκεψη ακόμη και στελέχη που θεωρούσαν πως σε περίπτωση ήττας ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να εξαντλήσει την τετραετία, όταν είδαν την γιγαντιαία απόσταση συμφώνησαν πως ο πρωθυπουργός όφειλε να ανακοινώσει πως θα προκηρύξει εκλογές ώστε οι πολίτες να αποφασίσουν τί ακριβώς θέλουν. Βεβαίως το σενάριο της πρόωρης κάλπης υπήρχε στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα κάτι που είχε υπαινιχθεί και στην τελευταία του προεκλογική τηλεοπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ αφήνοντας ανοιχτή μία τέτοια πιθανότητα. Παρ’ όλα αυτά κατά τις συζητήσεις που είχε ο πρωθυπουργός αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο Κερατσίνι, την παραμονή των ευρωεκλογών, είχε διαφανεί πως σχεδόν είχαν αποκλείσει την πιθανότητα μίας μεγάλης διαφοράς. Οι κάλπες διέψευσαν τις προσδοκίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Η παγωμάρα ξεκίνησε από νωρίς όταν διέρρευσαν τα αποτελέσματα του πρώτου δείγματος των exit polls και έγινε ακόμη πιο έντονη όσο έβγαιναν πιο σταθερά δείγματα.

Το σοκ επήλθε πάντως όταν η singular logic που διενήργησε τις εκλογές για λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών ανακοίνωσε επισήμως την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος που έδειχνε γιγαντιαία την διαφορά.

O Αλέξης Τσίπρας έκρινε πως δεν μπορούσε να αγνοήσει το αποτέλεσμα δηλώνοντας αμέσως μετά την συνεργασία που είχε με τους επιτελείς του πως «δεν μού ταιριάζει, δεν το έκανα ποτέ, δεν θα το πράξω ούτε και τώρα».

Πηγή: Reader.gr