Τσίπρας: «Να υπερασπιστούμε τα μέτρα για τους πολλούς»

Gazzetta team
Τσίπρας: «Να υπερασπιστούμε τα μέτρα για τους πολλούς»
Όλα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην προεκλογική συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη.

" Η συγκλονιστική συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης στέλνει μήνυμα νίκης για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την ερχόμενη Κυριακή", δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε πως το διακύβευμα των εκλογών είναι "να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις μας και να διαφυλάξουμε τα μέτρα στήριξης για τους πολλούς".

"Όσο η οικονομία αναπτύσσεται, τόσο οι πολλοί θα αισθάνονται τα οφέλη, θα γεύονται τους καρπούς των θυσιών τους, γιατί το σχέδιο μας είναι η ανάπτυξη για τους πολλούς", δεσμεύτηκε ο κ. Τσίπρας. Για τον κ. Μητσοτάκη είπε ότι το πρόγραμμα του είναι "το ΔΝΤ ξανάρχεται" και κάλεσε τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες να πουν "όχι" στην προσπάθεια διχασμού, που βρίσκεται σε εξέλιξη από τους εκπροσώπους του παλιού πολιτικού, κατεστημένου, ενώ δήλωσε πως πατριωτισμός είναι η καθημερινή έγνοια για την πατρίδα και όχι μια σημαία ευκαιρίας για μικροκομματικά οφέλη.

Ποιος θα κυβερνήσει αυτόν τον τόπο;

Παίρνοντας αφορμή από την επέτειο δολοφονίας του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη, στις 22 Μαΐου 1963, στη Θεσσαλονίκη, και το ερώτημα "ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο", που είχε διατυπωθεί τότε, ο πρωθυπουργός έθεσε το επίκαιρο ερώτημα της κάλπης, λέγοντας:

"Ποιος θα κυβερνά αυτόν τον τόπο αν ο λαός τους αφήσει να επιστρέψουν; Οι ολιγάρχες, οι ιδιοκτήτες των μίντια, οι κάτοχοι της οικονομικής δύναμης θα εξουσιάζουν από το παρασκήνιο.

Θα κυβερνούν οι μαριονέτες για λογαριασμό κάποιων ολίγων και οι πολλοί θα υποτάσσονται ή θα κυβερνούν οι πολλοί και οι λίγοι θα υποτάσσονται στη θέληση και στους νόμους της δημοκρατίας; Αυτό είναι το επίκαιρο ερώτημα για όλους μας".

"Το καθήκον μας σήμερα είναι να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις μας, να διαφυλάξουμε τις νίκες μας, τα μόνιμα μέτρα στήριξης για τους πολλούς", τόνισε.

Όπως είπε, στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα είναι η13η σύνταξη και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στα τρόφιμα και την ενέργεια, ενώ στο Ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. η ακύρωση τους.

Ψήφος εμπιστοσύνης στα μέτρα ελάφρυνσης την Κυριακή

"Η ψήφος σας την Κυριακή είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην ανάκαμψη της οικονομίας και τη στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας, για να κάνουμε ακόμα περισσότερα, τώρα που η πατρίδα ξαναβρίσκει το βηματισμό της. Είναι όμως και μήνυμα σε όσους στην Ελλάδα και την Ευρώπη μας απειλούν ότι θα τα ξηλώσουν αυτά τα μέτρα, ότι θα ανατρέψουν αυτή τη πορεία. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε και δεν θα το επιτρέψουμε, γιατί τώρα είναι η ώρα της νέας μεγάλης νίκης του λαού μας", επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Όχι στον διχασμό που επιχειρούν οι εκπρόσωποι του παλιού πολιτικού συστήματος

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε "συγκλονιστική" την προεκλογική συγκέντρωση στην πρώτη προβλήτα του Λιμανιού και είπε ότι το μήνυμα που στέλνει έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί πρόκειται για τη Θεσσαλονίκη, την πόλη των αγώνων για τη Δημοκρατία, την πόλη της μεγάλης απεργίας του Μάη του 1936, την πόλη που δολοφονήθηκε από το παρακράτος ο Γρηγόρης Λαμπράκης, την πόλη του Πασαλίδη, του Τσαρουχά, του Μοσκώφ και του Αναγνωστάκη.

Για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη είπε ότι "στιγμάτισε αυτούς που την ανέχθηκαν και που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν αυτή τη πόλη ως πεδίο βολής φθηνό για να ασκούνται οι κάθε λογής ακραίοι, εθνικιστές, παρακρατικοί του χθες και Χρυσαυγίτες του σήμερα".

Η αποψινή συγκέντρωση είναι το "ξέσπασμα των δημοκρατικών πολιτών που λένε φτάνει πια", και στέλνουν το μήνυμα ότι η δημοκρατική Θεσσαλονίκη είναι όρθια και θα δώσει τη νίκη στη Προοδευτική Συμμαχία και στον ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, επισήμανε.

Ταυτόχρονα απευθύνθηκε σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες, σε κάθε πατριώτη και δημοκράτη, που δεν φοράει και δεν θέλει να φοράει τα γυαλιά της ιδιοτέλειας και του ρεβανσισμού, λέγοντας: "Πρέπει να κλείσουμε όλοι μαζί τον δρόμο σε κείνες τις δυνάμεις, που δεν διστάζουν μπροστά σε κανένα μέσο για να διχάσουν τον λαό".

Πείραμα εθνικού διχασμού στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία

Κατήγγειλε ότι στη Θεσσαλονίκη, στη Μακεδονία, συντελείται τα τελευταία χρόνια ένα πείραμα εθνικού διχασμού, για το οποίο είπε ότι πρέπει να αποτύχει.

"Είμαι εδώ, μαζί σας, για να ζητήσω σήμερα από κάθε δημοκρατικό, προοδευτικό, πατριώτη, να πει αποφασιστικά όχι σε όσους προωθούν το διχασμό, για να εξυπηρετήσουν τα μικροκομματικά τους συμφέροντα, και τα συμφέροντα της ελίτ που εκπροσωπούν. Να ζητήσω από κάθε δημοκρατικό, προοδευτικό, πατριώτη, να βάλει το λιθαράκι του στα θεμέλια μιας νέας λαϊκής και πατριωτικής ενότητας, βασισμένης σε όλα όσα πετύχαμε τα τελευταία χρόνια και σε όσα μπορούμε να πετύχουμε τα επόμενα χρόνια, ελεύθεροι πλέον από τα δεσμά των τεχνοκρατών, του ΔΝΤ και της κάθε τρόικας, εσωτερικής και εξωτερικής", υπογράμμισε και πρόσθεσε: "Γιατί πρέπει να είναι σε όλους καθαρό. Δε θέλουν να μας διχάσουν, μόνο για να κερδίσουν ψήφους στα θολά νερά της ακροδεξιάς. Θέλουν να μας διχάσου για να μπορέσουν να μας ελέγξουν και πάλι. Και να μας γυρίσουν στο ίδιο καθεστώς, που οδήγησε την κοινωνία σε απόγνωση και τραγωδίες. Θέλουν να μας διχάσουν γιατί όταν οι Ελλάδα των πολλών είναι ενωμένη, όσοι υπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων δεν έχουν καμία τύχη".

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε τα λόγια του εθνικού μας ποιητή πως "εθνικό είναι το αληθινό" και παρατήρησε: "Εγώ θέλω σήμερα από δω από τη Θεσσαλονίκη, τη Πόλη των αγώνων για τη δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη, να μιλήσω για το πραγματικά εθνικό. να μιλήσω δηλαδή για την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι καταφέραμε να βγάλουμε τη θηλιά των μνημονίων από το λαιμό του λαού μας χάρη στις δικές του θυσίες και στη δική του εμπιστοσύνη και στήριξη".

"Το ΔΝΤ ξανάρχεται", είναι το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη

Κατηγόρησε τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι "προσπάθησαν να κρύψουν το πολιτικό τους σχέδιο πίσω από στολές μακεδονομάχων και φουστανέλες, πίσω από εμφυλιοπολεμικές κραυγές και γενικόλογες υποσχέσεις", όμως, όπως είπε "τις τελευταίες μέρες τους ξεφεύγουν κάθε τόσο οι σκληρές τους αλήθειες, με πρώτο μαρτυριάρη τον κ. Μητσοτάκη".

"Όταν ο κ. Μητσοτάκης δεν μαρτυράει ότι τη Κυριακή θα χάσει με 1-0 μαρτυράει άλλες αλήθειες. Το βαθιά διχαστικό πρόγραμμα του που περιλαμβάνει: Εργασιακή βαρβαρότητα, κατάργηση του οκτάωρου, επταήμερη δουλειά, κατάργηση της 13η σύνταξης και όλων των θετικών μέτρων, κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, πόλεμο στα κοινωνικά επιδόματα, πόλεμο στους πολλούς και κέρδη στους λίγους και εκλεκτούς", παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.

"Η Συμφωνία των Πρεσπών μας ξαναέδωσε το όνομα της Μακεδονίας"

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών και απάντησε σε όλες τις κριτικές, λέγοντας: "Μας είπαν ότι θα χάσουμε το όνομα της Μακεδονίας. Μα η συμφωνία είναι αυτή μας ξανάδωσε το όνομα της Μακεδονίας, αναγνώρισε την Ιστορία μας και υποχρέωσε τους γείτονές μας να αλλάξουν το Σύνταγμά τους, να αλλάξουν το συνταγματικό τους όνομα, να αλλάξουν ονόματα σε αεροδρόμια και δρόμους, να αλλάξουν τα βιβλία τους, να βάλουν τέρμα στην ιδιοποίηση της δικής μας Ιστορίας. Και πλέον εμείς μόνο έχουμε αεροδρόμιο Μακεδονία και όχι οι γείτονές μας. Πλέον εμείς μόνο έχουμε πανεπιστήμιο Μακεδονίας όχι οι γείτονές μας. Αλλά το σημαντικότερο, που δεν έχουν καταλάβει κάποιοι ανόητοι, είναι ότι τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F 16 επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας και όχι τα τουρκικά. Κι αυτό γιατί η χώρα αυτή έγινε στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας και ότι εργαλείο τρίτων δυνάμεων στη περιοχή μας. Ας αναλογιστούν και όσοι είχαν αμφιβολίες μέχρι χθες. Ας αναλογιστούμε λοιπόν όλοι νηφάλια ποιο είναι το εθνικό συμφέρον. Ποιος έχει να κερδίσει και ποιος να χάσει από μια τέτοια εξέλιξη; Θα χάσουν σίγουρα οι πατριδοκάπηλοι και οι έμποροι του έθνους. Θα κερδίσει όμως η Ελλάδα, θα κερδίσουν τα Βαλκάνια, θα κερδίσει η ειρήνη, θα κερδίσει η Θεσσαλονίκη".

"Εμείς κατανοούμε τον πατριωτισμό όχι ως σημαία ευκαιρίας για μικροκομματικά οφέλη αλλά ως καθημερινή έγνοια για την πατρίδα και για τους πολλούς", δήλωσε και συνέχισε: "Έτσι αγαπάμε εμείς την Ελλάδα. Και ιδίως τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη, που χρόνια τώρα την κολακεύουν προεκλογικά ως συμπρωτεύουσα και της φέρονται μετεκλογικά πάντα ως δευτερεύουσα και τριτεύουσα πόλη. Από την οικονομία και τις ευκαιρίες, μέχρι τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο.

Πάντοτε η Θεσσαλονίκη ήταν ο φτωχός συγγενής. Η φτωχομάνα που βγάζει τα καλύτερα παιδιά για να φεύγουν μετανάστες στο εξωτερικό".

Η Θεσσαλονίκη βρίσκει τον ρόλο που της αξίζει

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πορεύτηκε εντελώς διαφορετικά και έβαλε τις βάσεις για να γίνει η Θεσσαλονίκη αυτό που της αξίζει και όχι μια ψεύτικη συμπρωτεύουσα, μητρόπολη της Βαλκανικής, ελληνική μεγαλούπολη που ακμάζει.

Χαρακτήρισε επιτυχημένο εγχείρημα, που πρέπει να συνεχιστεί, τη λειτουργία Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως:

-Επιτέλους ολοκληρώθηκε ο οδικός άξονας Αθήνας - Θεσσαλονίκης, μετά από δεκαετίες όχι μόνο καθυστερήσεων αλλά και βαρύτατου φόρου αίματος στα Τέμπη και το Μαλιακό.

- Παραδόθηκε η διπλή ηλεκτροκίνητη σιδηροδρομική γραμμή. Ήδη ξεκίνησαν τα πρώτα δρομολόγια και σε λίγο καιρό το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη θα διαρκεί 3 ώρες και 20 λεπτά.

- Προχωρήσαμε τη μεγάλη επένδυση για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

- Το Μετρό της πόλης δεν είναι πια ανέκδοτο αλλά ξεκινά τη λειτουργία του, τους επόμενους μήνες και ας τους πειράζει γιατί αυτό συμβαίνει. Αυτοί εγκαινίαζαν τρύπες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και τις αφήναν και ακάλυπτες.

- Προχωράμε στην υλοποίηση της Σιδηροδρομικής Εγνατίας

-Βάλαμε μπρος, το μεγάλο μας όραμα για το λεγόμενο βαλκανικό δακτύλιο, με έργα διασυνδεσιμότητας σε ολόκληρη την περιοχή, όπου κεντρικό ρόλο διαδραματίζει η Θεσσαλονίκη.

- Η Βόρεια Ελλάδα μετατρέπεται πλέον και σε ενεργειακό κόμβο.

Ολοκληρώνεται φέτος ο αγωγός TAP και σήμερα είχα την χαρά να εγκαινιάσω με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας τον αγωγό IGB.

Η Θεσσαλονίκη γίνεται ο κινητήρας της αναπτυξιακής μηχανής των Βαλκανίων και αυτό συμβαίνει γιατί επιτέλους υπάρχει ένα σχέδιο και ένα όραμα που υλοποιείται.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες στις εκλογές της Κυριακής να μην μείνουν στο 1-0 αλλά να το κάνουν 2-0 και 3-0.

Ειδικά για τους νέους ψηφοφόρους τους κάλεσε να πάρουν μαζικά μέρος "για να δώσουν το μήνυμα στο φίδι που βγαίνει από το αυγό του, τη Χρυσή Αυγή και την ακροδεξιά", να δοθεί το μήνυμα: "ποτέ ξανά Χρυσή Αυγή και φασισμός στη χώρα της Δημοκρατίας".

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να δώσουν μήνυμα ανατροπής με την ψήφο στον υποψήφιο περιφερειάρχη Χρήστο Γιαννούλη.

Για τον Δήμο Θεσσαλονίκης ζήτησε την ψήφιση της υποψήφιας δημάρχου Κατερίνας Νοτοπούλου, ώστε "η Θεσσαλονίκη θα παραμείνει πόλη ανοικτή και δημοκρατική δεν θα γυρίσει πίσω σε αυτούς που τη ρήμαξαν".

"Η ψήφος στην Κ. Νοτοπούλου είναι μήνυμα νίκης, φρεσκάδας, προοπτικής και στον δεύτερο γύρο μπορούμε να έχουμε τη νεότερη και γυναίκα δήμαρχο στη Θεσσαλονίκη. Μπορούμε να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα", είπε χαρακτηριστικά.

Πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού χαιρετισμό απηύθυναν ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Γιαννούλης και η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου.

Ο κ. Γιαννούλης είπε ότι οι πολίτες θα στείλουν μήνυμα ελπίδας, νίκης για όλους και όχι για τους λίγους και παρατήρησε πως "χορεύουμε πάνω στο φτερό του καρχαρία", επικαλούμενος στίχους του ποιητή Νίκου Καββαδία.

"Οι μέρες Ψωμιάδη, Παπαγεωργόπουλου, Ταχιάου έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και οι μέρες Μητσοτάκη δεν θα έρθουν ποτέ στη Θεσσαλονίκη", είπε η Κατερίνα Νοτοπούλου, λέγοντας πως δεν υπάρχει καμιά περίπτωση η πόλη να γυρίσει πίσω και θα προχωρήσει μπροστά με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Τσίπρας έτυχε θερμής υποδοχής μόλις έφτασε στον χώρο της συγκέντρωσης και ενθουσιασμένος από τη συμμετοχή και τον παλμό είπε ότι οι εκλογές είναι γιορτή της Δημοκρατίας, είναι πανηγύρι.

Στην συγκέντρωση πήραν μέρος υπουργοί, βουλευτές, υποψήφιοι ευρωβουλευτές, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.